Hányadik gyerek vagy? Ez a betegség fenyeget!
Nem csupán a genetika, illetve életmódod befolyásolja, hogy milyen betegséged alakul ki. Akár testvéreid száma is hatással lehet rá.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Alfred Adler mutatott rá elsőként az 1800-as évek végén, hogy a gyerekek fejlődésére hatással van az, hogy hányadikak a testvérsorban. A viselkedésedet vitathatatlanul befolyásolja, hogy mekkora családban nevelkedtél, de a kutatások szerint az egészségi állapotodat is. Hányadik szülött vagy? A szakértők szerint a következő betegségekre van nagyobb esélyed.

Az elsőszülött hajlamosabb az allergiára

Az elsőszülöttnek nagyobb az esélye az allergia kialakulására, mint az utána született testvéreknek. Ezt a bejelentést tették kutatásaik alapján a japán kutatóorvosok az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia éves ülésén.

A születési sorrend kisebb mértékben befolyásolja az asztma és az ekcéma megjelenését, nagyobb mértékben pedig az ételallergia, allergiás kötőhártya-gyulladás és a szénanátha kialakulását. A Budai Allergiaközpont gyermek-gasztroenterológusa elmondta, hogy az allergia megjelenésében döntő szerepe az öröklődésnek van. Azonban csak a hajlamot örökölheted, ezért ha a megelőzésre kellő hangsúlyt fektetsz, elkerülheted a betegséget.

Túlóvott elsőszülöttek és egykék

Elsőszülöttként azért van nagyobb esélyed az allergia kialakulására, mert az egykéket - illetve az ideiglenesen egykéket - sokszor túlzott körültekintéssel nevelik. Az immunrendszernek viszont szüksége van arra, hogy kórokozókkal találkozhasson, hogy ennek megfelelően védelmet tudjon kialakítani. Miután megszületik a testvér, a kisebbik már több fertőzésen esik át, hiszen a nagyobbik az óvodából, iskolából folyamatosan hozza haza a kórokozókat.

Első három testvérnek nagyobb esélye van a mellrákra

A Wisconsini Egyetem része, a Carbone Rákintézet 2016 mellrákban szenvedő és 1960 egészséges nő közreműködésével készített egy kutatást, ami a szoptatás hatásait vizsgálta. Véletlenül derült fény arra, hogy azoknak a nőknek, akik egy családban negyediknek vagy később születnek, 43%-kal kisebb esélyük van a mellrákra. Általánosságban az is elmondható, hogy azoknak, akiket anyatejjel tápláltak, 17%-kal csökken az esélyük betegség kialakulására.

Vedd észre időben!

A mellrák elleni harc első és legfontosabb lépcsőfoka a kellő időben történt diagnózis. Ebben segít a rendszeres önvizsgálat.

Az anya kora nem rizikófaktor

A tanulmány készítésénél a kutatók azt feltételezték, hogy minél idősebb az anyuka, annál nagyobb lesz majd a gyerekekből felnőtteké vált nők között a mellrákosok aránya. Arra az elgondolásra alapozták a tézist, miszerint az idősebb szülő szervezetében több toxin raktározódott el az évek során, amiből az anyatejjel a gyerekének is átad.

Meglepődve tapasztalták, hogy a rák kialakulása az anya életkorával nem mutat összefüggést, a születési sorrenddel viszont igen. Ennek a ténynek az ismeretében folynak tovább a kutatások. A tudósok úgy gondolják, ez az eredmény arra is jó, hogy azok, akiket érint a magasabb kockázat, ennek tudatában jobban figyelnek majd önmagukra.

Nagycsaládban a legidősebbet agytumor veszélyezteti

A Heidelbergi Német Rákkutató Központ vizsgálata során azt találta, hogy azoknak, akiknek négy vagy több testvére van, kétszer nagyobb az esélye az agytumor kialakulására, mint az egykéknek. Ez a maga nemében az egyik legnagyobb kutatás - összesen 13 613 agydaganatos esetet vizsgáltak meg keretében.

Ismeretlen fertőzés a háttérben

Ahogy dr. Andrea Altieri, a Rákkutató Központ igazgatója elmondta, a család nagysága és a betegség kialakulása közti összefüggés mögött fertőzés állhat. Mivel inkább azoknál alakult ki agytumor, akiknek több fiatal testvére volt, feltételezik, hogy valamilyen kórokozóval történő folyamatos újrafertőzés áll a háttérben.

Öt hónapos korig a kórokozóval való találkozás védettséghez vezethet, de ha a szervezet később és többször találkozik a fertőzéssel, az a kutatás tanulsága szerint komoly problémát okozhat. A szakemberek most ennek a tudásnak a birtokában próbálják megtalálni a fertőző ágenst, hogy később szűrhessék azt.

Ezt is szeretjük