Tilos megenni ezt az élelmiszert, ha már megvetted! Idegkárosító anyag van benne

Túl magas a termék higanytartalma, a hatóság arra kér, vidd vissza.

Magas higanytartalom a halban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nébih, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal értesítése szerint határérték feletti higanytartalom miatt kellett a kardhalsteaket kivonatniuk a forgalomból.

A tagállamokat a kockázatról az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén - RASFF - keresztül értesítették, mert a termékből a megengedett határértéket - 1 mg/kg - meghaladó mennyiségű higanytartalmat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A Vietnamból származó szállítmány egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítőn keresztül Magyarországra is szállítottak.

A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás korábbi gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban. A magyarországi forgalmazó értesítette valamennyi vásárlóját a termékvisszahívásról.

Erről a termékről van szó

Tekintettel arra, hogy a kardhalszállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztotthal-termékeket.

Aki rendelkezik az alábbi azonosítókkal ellátott termékkel, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére. A visszahívásban érintett termék adatai a következők.

  • Termék neve: Kardhal filé - fagyasztott
  • Latin megnevezés: Xiphias gladius
  • Cikkszám: KHFILSA
  • Tételazonosító: 150709-4
  • Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
  • Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
  • Származási hely: Vietnam

A visszahívás kizárólag csak a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételt érinti.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Higany az élelmiszerekben?

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek.

A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.

Ezt is szeretjük