Ha ennél több hajszálad hullik ki, orvoshoz kell menned: komoly problémát jelezhet
Milyen mértékű hajhullás normális? Ezekre a jelekre figyelj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a hajhullás? Ezekre a kérdésekre segít választ adni dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa.

Napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma, és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt, vagyis diffúz.

A hajhullás típusai

A foltos hajhullás oka az, hogy a szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc, és ha ezt sikerül kideríteni és kezelni, a hajhullás megállhat.

A diffúz hajhullás azt jelenti, mikor a haj az egész fejbőrön megritkul. Itt az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség vagy vashiány, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén. Mindkét típusú hajhullás vezethet marandó kopaszsághoz, ha elpusztulnak a szűrtüszők, illetve a bennük található hajszemölcsök.

A pajzsmirigy betegsége is okozhat hajhullást

A pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a hajhullás mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általános jelenségekkel is együtt jár, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is. Érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség, amiből könnyen depresszióra következtethetünk.

Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság is jelentkezik, az arc felpuffad, csökken a libidó, a bőr hideggé, szárazzá és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

Mi okozza a pajzsmirigy alulműködését?

Az alulműködés - hypothyreosis -, vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is.

A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit, és autoimmun-betegséget is kiválthatnak. Az autoimmun-folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet, és csökkent működést eredményezhet - melynek egyik tünete a hajhullás -, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. Fontos az endokrinológus szakrendelés felkeresése, a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással.

Ki kell deríteni az okokat

A hajhullás okának kiderítésekor figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például a dohányzás, a túlzásba vitt fogyókúra, a a nyomelemhiány, vas-, A- és E-vitaminhiány. Okozhatja a haj elvesztését a fehérje és a vas hiánya, az egyoldalú táplálkozás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése. Ilyenek egyes fogamzásgátlók, bétablokkolók, de a szervezetben található gócok is felelőssé tehetőek a haj állapotáért. A hajat károsító kozmetikumokat sem szabad kihagyni a felsorolásból, ezeket kerülni kell.

Ezt is szeretjük