Szívdobogás, gombóc a torokban, hajhullás: vedd komolyan a tüneteket!
A vashiány okozhat egészen furcsa és szokatlan tüneteket is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van tavaszi fáradtság, őszi levertség, téli depresszió - és nyári vashiány. Most, amikor kirobbanó formában szeretnél lenni, talán sokszor indokolatlan bágyadtság tör rád. Nem biztos, hogy csak a fülledt meleg vagy a fesztiválok szívták le az energiádat.

Könnyen lehet, hogy hiányzik a testedből az az alapvető elem, melyet a szervezet nem képes magától előállítani, hanem csak külső forrásokból jut hozzá. A vas legfontosabb feladata az, hogy biztosítsa az oxigén eljutását a sejtekhez, tehát a hiányát nagyon hamar meg fogod érezni.

A vashiányos állapot szokatlan tünetei

Ha azt hiszed, hogy a vashiány nem okoz komolyabb gondot, nagyon tévedsz. A már ismert tünetek mellett - sápadt arcbőr, fáradékonyság és aluszékonyság, általános gyengeség és lanyhult koncentrálási képesség - vannak olyan jelek is, melyekről nem is hinnéd, hogy a csökkent vastartalom számlájára írhatók.

Ha például az átlagosnál többször fáj a fejed, meglehet, hogy vasra van szükséged. Az agy ugyanis nagyon érzékeny az oxigén hiányára, és ha nincs elég vas, nincs, ami közvetítse az oxigént az agyi erekhez.

Hajhullás

Ha reggelente a fésülködésnél a megszokottnál jóval több kihullott hajszál marad a hajkeféden, ezt is okozhatja vashiány. Az intenzív és hatékony oxigéncsere jót tesz a hajhagymáknak, ám ha lanyhul vagy megszűnik, a haj gyökere és tartószerkezete elhagyja magát, és kihullajtja a hajszálakat. Ilyenkor is érdemes kontroll után, a hiányállapotot kezelve azonnal elkezdeni a vaspótlást.

Szívdobogás

A keringési rendszer azonnal megérzi a vas alacsony szintjét, hiszen ha kevesebb oxigént szállít a vér, nagyobb erőbedobással próbál keringeni, a szív pedig hevesebben fog dobogni. Ez is egy olyan tünet, amit azonnal érdemes kezelni.

Gombóc a torokban

Ha edzés után vagy aktív fizikai munkát követően többször is előfordul, hogy gombócot érzel a torkodban és még a nyelés is nehezebb, akkor megint csak érdemes vashiányra gyanakodni.

Megváltozik a nyelv vagy a nyelőcső

Ritka és komolyabb tünet, hogy a nyelv és a nyelőcső térfogata és formája megváltozik, de ha megtörténik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Egyszerű vizsgálattal eldönthető, hogy csak a vasat kell-e pótolni, hogy enyhüljön a kellemetlen jelenség.

Az étkezés fontossága vashiány esetén

A vasat pótolni legtermészetesebben étkezés során lehet. Érdemes itt inkább állati eredetű ételekből meríteni, mert a növényi vas felszívódása sokkal nehezebb a szervezet számára. Hiába imádod tehát a spenótot, próbálj meg hozzá egy kis roston pirított hagymás májat is enni, és akkor teljes lesz a vaskúrád.

Hogyan deríthető ki a vashiány?

A vashiányos állapot legegyszerűbben egy sima vérvétellel kideríthető. Ha kisebb mértékű a probléma, az orvos is a vasban gazdag ételek fogyasztását fogja ajánlani. A jó minőségű és főleg vörös húsok mellett ilyenek még a hüvelyesek, a szezám-, tök- és lenmag, a tojás sárgája és a búzakorpa. Emellett a kacsa-, sertés- és borjúmáj tartalmazza a legtöbb nyomelemet.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Krónikus vashiánynál a kezelőorvos koncentrált vaspótló készítményeket ír fel, melyek kúraszerű alkalmazása után helyreáll az ideális állapot.

Ezt is szeretjük