Gyorséttermi jégkockák: több a baktérium bennük, mint a WC-ben?
A jégkockákkal nem csak az a baj, hogy elveszik a helyet az üdítő elől. Fertőzőek is lehetnek.
Ha a nyári melegben gyakran megesik veled, hogy élvezettel szürcsölsz egy pohár jeges üdítőt valamelyik gyorsétterem teraszán, talán érdemes átgondolnod ezt a szokásodat.
A közelmúltban egy amerikai diáklány tanulmányán felbuzdulva a Daily Mail vasárnapi kiadása is bevizsgálta néhány gyorsétteremlánc jégkészletének tisztaságát. Sajnos az eredmény cseppet sem megnyugtató.
Gyorséttermi jégkockák - inkább ne kérd!
2013 tavaszán a 12 éves New Tampa-i Jasmine Roberts kísérlete bizonyította, hogy a gyorséttermi jégkockagépeket bizony gyakrabban kellene tisztítani.
Most a Daily Mail vasárnapi kiadása Angliában is megvizsgálta, hogy mennyire egészséges jeges üdítőt inni a McDonald's-ban, a KFC-ben vagy a Burger Kingben.
Az újság által végzett teszten a tíz étteremből hat bukott meg. A vizsgálat során az étterem üdítőihez adagolt jég és a WC-csészék vizének tisztaságát vették górcső alá.
Sok esetben kiderült, hogy utóbbi - a gyakori takarításnak köszönhetően - tisztább, mint az italokban úszó jégkockák.
E. coli - 0°C alatt is
Mint dr. Melody Greenwood, a Health Protection Agency - Egészségvédelmi Ügynökség - laborvezetője elmondta, sokan hiszik, hogy a jégben az alacsony hőmérséklet miatt nem élnek meg a kórokozók. Ez azonban pusztán illúzió, hiszen az E. coli baktérium például túléli a 0°C alatti hőfokot is. Az Escherichia coli jellemzően melegvérű állatok és az ember tápcsatornájának alsó szakaszában él, sok típusa ártalmatlan, de egyes fajtáik ételmérgezést okozhatnak.
Hiányos higiénia a gyorséttermekben
Egyes gyorséttermekben az ivóvízben található baktériumok mennyiségének kétszeresét mutatták ki az üdítőkhöz adott jégkockákból. Ennek két oka lehet: egyrészt a jégkockagépek ritkán történő tisztítása, másrészt az, hogy a gyorséttermekben dolgozó személyzet nem fordít kellő figyelmet a kézmosására, illetve a szedőkanalak hiányos higiéniája.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A vizsgálatban részt vevő éttermek közül egyesek vitatják a kapott eredményeket, ugyanakkor többen jelezték, hogy felülvizsgálják a jégkészítési folyamatokat és a személyzet higiénés szokásait.
OLVASD EL EZT IS!
- takarítás
- házimunka
Ezért veszélyes ecettel takarítani
- baktérium
- megelőzés
Hányféle baktérium élhet a mobilodon?
- konyha
- házimunka