A gyomorrák 7 előjele

A gyomorrák alattomosan támad, és sajnos legtöbbször halállal végződik. Tünetei későn jelentkeznek, és kevesen szentelnek elég figyelmet rájuk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mitől lehet gyomorrákod?

Az eddigi kutatások, tapasztalatok és vizsgálatok alapján a gyomorrák a legtöbb esetben a nyálkahártya sérülésével indul. A sérülést magát sok minden okozhatja, mint például az életkor, a gyomorba visszaáramló epe, a túlzottan sós táplálkozás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, illetve a nagy mennyiségű és rendszeres gyógyszerszedés következtében gyomorba jutó vegyi anyagok.

A nyálkahártya állapota, ellenálló képessége és gyógyulási üteme viszont már leginkább genetika függvénye.

Akinek lassan gyógyul be az életmód és táplálkozás során sérült nyálkahártyája, annak valószínűleg gyomorhurutra kell számítania, mely viszont már remek táptalajt és feltételeket biztosít a Helicobacter pylori baktériumnak, mely szerepet játszhat/játszik a gyomorrák kialakulásában. A mikroba egyik enzime ugyanis a táplálék nitrátjait nitritekké alakítja át, melyek a nitrózaminoknak az alapanyagai. Ezek a vegyületek indítják el azt a változássorozatot a gyomorban, amelynek rosszindulatú daganat lesz a következménye. A gyomor különféle betegségei közül a nem gyógyuló fekélyekre és az egyébként ártalmatlannak tetsző polipokra kell különösképpen odafigyelni, mert mindkét elváltozás daganatos átalakuláson mehet keresztül.

Tünetei

  • Súlycsökkenés
  • Étvágytalanság
  • Teltségérzés
  • Hányinger
  • Hányás
  • Vérzés
  • Elzáródásos panaszok

Ezek a tünetek azonban általában már csak akkor jelentkeznek, ha a betegség már elért a második stádiumba. Vagy legalábbis a tapasztalatok szerint akkor jelentkeznek elég zavaró mértékben ahhoz, hogy a beteg orvoshoz is forduljon vele. A második stádiumban pedig a műtét sajnos már csak az élet meghosszabbításához elegendő és sokszor jelentkeznek áttétek. A felmérések azt is kimutatják, hogy bár a tünetek csak későn mutatkoznak, de rendszertelen gyomorfájás és gyanús jelek már előbb is tapasztalhatóak, csak éppen senki nem foglalkozik velük annyira, hogy elmenjen és kivizsgáltassa magát.

Japánban a gyomor rosszindulatú daganata a leggyakoribb rák miatti halálok. Az Egyesült Államokban azonban csak a hatodik ezen a listán, mert az elmúlt fél évszázadban negyvenről tízre csökkent a százezer lakosra jutó esetek száma – ennek oka eddig nem tisztázott. Japánban a magas halálozási ráta és a sokáig lappangó tünetek miatt ideiglenesen kötelező szűrővizsgálatokat vezettek be, és megfigyelték, hogy ezekben az időkben drasztikusan csökkent a betegek elhalálozásának száma. Ebből is jól látszik, hogy a betegség kulcsa egyértelműen az, ha időben észreveszik.

A gyomorrák kezelése

A kezelés sokban függ a stádiumtól, melyben felfedezik a betegséget. Abban azonban egyetértenek az orvosok, hogy gyomorrák esetében a tumor gyökeres kimetszése az egyetlen sikeres megoldás. A műtét általában sikeres, ha még áttét nélküli a rák, de viszonylag jó arányú – harminc, ötven százalékos - az ötéves túlélés a második szakaszban is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A problémát az okozhatja, ha már a nyirokmirigyekre is átterjed, mert ebben a fázisban, ha el is tudják távolítani a beteg szerveket, vagy a szerveknek a beteg részét, nagyon nagy eséllyel újul ki újra a daganat. A műtétet szinte minden esetben gyógyszeres és sugárkezelés is kiegészíti, valamint és számítani lehet kemoterápiára is.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük