Milyen tünetek utalhatnak gyomorrákra? Sokan már túl későn fordulnak orvoshoz
A gyomorrákra több tünet is utalhat, de nem mindig jelentkezik fájdalommal.

GettyImages-1077809152
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomorrák kialakulását megelőzi a gyomor nyálkahártyájának valamiféle rendellenessége. A gyomorbetegségek közül a maradandó fekélyekre és az egyébként ártalmatlannak ítélt polipokra is oda kell figyelni, mert mindkét elváltozás daganatos átalakuláson mehet keresztül.

A rákgyógyítás.hu oldalán megjelent tájékoztató szerint a gyomorráknak a kezdeti szakaszban általában nincsenek jól elkülöníthető tünetei. Rendszerint olyan bizonytalan eredetű panaszok merülhetnek fel először, amelyeknek a betegek nem is tulajdonítanak jelentőséget.

Gyomorrákra utaló tünetek

Jelentkezhet étvágytalanság, állandósuló teltségérzés, ételundor - húsundor -, fogyás és gyomorfájdalom is. Később hőemelkedés, láz, gyomorvérzés is előfordulhat.

GettyImages-1255782566
Fotó: DuxX / Getty Images Hungary

A gyomorrákos betegeknek jelentős része általános állapotban, elfogadható laboratóriumi értékekkel kerül műtétre. Ugyanez az oka annak is, hogy sok beteg - a gyomorrákos pácienseknek több mint harmada - már túl későn fordul orvoshoz, amikor már olyan előrehaladott stádiumban van a daganat, hogy az már - kiterjedtsége és áttétei miatt - nem operálható.

Helicobacter pylori fertőzés

A gyomorrákkal diagnosztizált betegek háromnegyedénél kimutatható az úgynevezett Helicobacter pylori fertőzés. Ez rendszerint a szegényebb körülmények között élő embereknél fordul elő nagyobb arányban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A baktérium egyik enzime a táplálék nitrátjait nitritekké alakítja át, és azok nitrózaminoknak az alapanyagai. Ezek a vegyületek indítják el azt az átalakulást, amelynek rosszindulatú daganat lesz a következménye. A fertőzésnek ugyan lehet szerepe a gyomorrák kialakulásában, ám azt nem szabad túlértékelni. A Helicobacter pylorival fertőzött páciensek közül minden huszadiknál alakul ki a gyomorrák.

A gyomorrák diagnosztikája: hogyan fedezhető fel?

Kifejezetten a gyomorrák időben való felismerését szolgáló szűrővizsgálat nincs. Ugyanakkor fontos a korai diagnózis, ezért a gyomorpanaszokkal orvoshoz fordulók esetén ki kell zárni a gyomorrák lehetőségét.

GettyImages-1204653845
Fotó: inspired_by_the_light / Getty Images Hungary

A fizikális vizsgálatokat laboratóriumi elemzés egészíti ki; képalkotó eljárással, gyomortükrözéssel és sejttani vizsgálattal a daganat biztosan felismerhető, a has ultrahang- és CT-vizsgálata a daganat kiterjedtségére adhat választ, kimutathatja az esetleges máj- vagy nyirokcsomó-áttéteket.

A pontos diagnosztizáláshoz alkalmazzák a laparoszkópiát, a gyomortükrözést, valamint belső ultrahangvizsgálatot is végezhetnek - utóbbi lényege, hogy a nyelőcsövön át egy endoszkópos ultrahangkészüléket vezetnek be a gyomorba, és azzal vizsgálják meg a gyomorfalat, valamint annak környezetét.

Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, és nagyon finom: 10 ételötlet zellerből

Antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással bír, rosttartalma segíti az emésztést, a megfelelő rostbevitel pedig a vastagbélrák és az elhízás megelőzése érdekében is fontos.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük