Fogyaszt, gyógyít és hidratál
A legolcsóbb megoldás
A méregdrága hidratálókrémek, izzasztó edzések helyett létezik olcsóbb megoldás is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A víz létszükségletünk. Az ásványvízből értékes ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jutunk. A víz azonban ennél sokkal többre képes: sugárzóvá és széppé varázsol, elűzi a fáradtságot, ráadásul kalóriamentes. Ehhez bőséges folyadékra van szükség: igyál naponta legalább két liter ásványvizet, hiszen anyagcserédnek a lebontó és felépítő folyamatokhoz elegendő mennyiségű vízre van szüksége.

Szépségelixír

A folyadékhiány először a bőrön mutatkozik. Szervezeted elsősorban a
legfontosabb szervek, a vér és a létfontosságú anyagcsere-folyamatok ellátásáról gondoskodik, a bőr csak másodlagos. Éppen ezért kellő mennyiségű víz hiányában kiszárad, kicsiny ráncok képződnek rajta, a benne lejátszódó anyagcsere-folyamatok pedig lelassulnak.

Még a hidratálókrémek sem kompenzálják teljesen a hatást, mert nem szívódnak fel maradéktalanul, bőröd mélyebb rétegeibe pedig kívülről egyáltalán nem tud behatolni a víz. Csak a belső folyadékbeviteltől lesz arcbőröd rózsás és rugalmas. A szél, az iroda száraz levegője vagy a hőség a bőrön keresztül szintén folyadékveszteséget okoz: a légkondicionáló párologtató hatása akár egyliternyi folyadékot kiszívhat belőled, ezért naponta legalább két és fél liter folyadékot kell pótolnod.

Kalóriaszegény éhségcsillapító

Szervezetedből a naponta leadott folyadékkal együtt ásványi anyagok is veszendőbe mennek, melyekre az anyagcsere-folyamatokhoz égetően szükséged van. A raktárak feltöltéséhez az ásványvíz az ideális, ami a folyadékkal együtt értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket szolgáltat, jól hasznosítható formában, ráadásul kalóriák nélkül. Diéta során a táplálék mellett az ásványvíz optimalizálhatja az ásványianyag-ellátást, és kiegyenlíti a veszteségeket. A víznek köszönhetően tehát mohó vágy sem tör rád a természetesen nem éppen kalóriaszegény finomságok után, és a kísértés miatti frusztrációtól is megszabadulhatsz. Az egészséges fogyást naponta 3,5-4 liter ásványvízzel segítheted elő.

Diéta alatt mindenképpen többet kell innod, mint egyébként, mert ha keveset eszel, hiányzik az a folyadékmennyiség, amit egyébként az élelmiszerekből vesz fel szervezeted. A bőséges folyadékbevitelre a tökéletes salaktalanítás miatt van szükség, aminek köszönhetően a bőr kisimul, a kötőszövet pedig feszessé válik. Az ásványvíz még az étvágyat is csillapítja, hiszen a gyomor kismértékben, de folyamatosan telve van. Az étkezések előtt negyed órával kis kortyokban igyál meg egy pohár ásványvizet, hogy éhségedet csillapíthasd.

Gyógyító víz

A víz azonban nemcsak szépséged és formás alakod megőrzésében segít, hanem hatékonyan óvja szervezeted egészségét is. Szervezeted alapvető életfolyamatai az egyensúlyban lévő vízháztartástól függenek. A tiszta ivóvízben számos létfontosságú anyag található, például nátrium, kálium, amelyek az izmok, a szív, az idegek számára fontosak, és szabályozzák a vízháztartást. De tartalmaz magnéziumot is, ami antistressz-ásványként hat, a kalcium pedig a csontok és fogak építőeleme. A klorid elősegíti az emésztést, a szulfát pedig méregtelenít, aktiválja a májműködést, és epehajtó. A víz jódtartalma elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, valamint megelőzi a strúma kialakulását. A fluorid a szuvasodás ellen védi a fogakat, a vas és a réz a vörösvérfesték-, a hemoglobinképzés fontos elősegítői, a cink pedig erősíti az immunrendszert.

Tippek

 • Igyál meg naponta legalább 1 liter ásványvizet, ezáltal szervezeted folyadékszükségletének felét fedezed.
 • Evés előtt egy nagy pohár ásványvíz egy kis citromlével frissítő hatású, és lendületbe hozza a keringést.
 • Felkelés után igyál széndioxid-tartalmú ásványvizet, ami serkenti az emésztést.
 • Keverj össze gyümölcslevet 1:3 arányban ásványvízzel.
 • Szaunázás előtt és után állj a mérlegre, a súlykülönbséget pedig ásványvízzel pótold. Így a "mozgósított" salakanyagok könnyebben elszállítódnak.
 • Étkezéshez igyál széndioxid-tartalmú vizet. Ez megnyitja a szájpadlás és a nyelv ízlelőbimbóit, így sokkal több aromát érezhetsz.
 • Az ásványvíz a stresszen is segít. A bőséges magnézium és kálium erősíti az idegeket, mozgásba hozza a védekezőrendszert és szervezeted raktárait.
 • Akkor is igyál, ha nem vagy szomjas! Jól látható helyre állítsd az üveget, és naponta legalább ötször igyál egy pohárral.

Melyik víz a megfelelő?

Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő. Próbálj ki többfélét: reggelente igyál széndioxidban dús ásványvizet! A széndioxid serkenti a légzést, és egy pohárka víz mindjárt a felkelés után az emésztést is lendületbe hozza. Az ásványvízben található széndioxid ráadásul a száj nyálkahártyájának vérellátását is fokozza, ezért rögtön frissebbnek érzed magad tőle.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
 • Arcfitnesz
 • Intim zűrök
 • Antioxidáns - Csodaszer vagy méreg?
 • Meghökkentő hizlalók
 • Gyógyító herbák női bajokra
Olvass bele az augusztusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. augusztus »
Ezt is szeretjük