Mikor a legesélyesebb, hogy nőgyógyászati fertőzést kapsz? Számold ki a peteérés napját, és légy elővigyázatos!
Mintha a természet rossz vicce lenne, hogy a ciklusnak ezen a pontján nagyobb a fertőzés kockázata.

no-has-strand
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan a menstruáció napjait érzik veszélyesnek fertőzés szempontjából, pedig a női ciklusnak van egy másik szakasza is, melynek idején ugyancsak érdemes elővigyázatosnak lenni.

A peteérés vagy ovuláció idején ugyancsak könnyebben kaphatsz Candidát vagy akár bakteriális eredetű fertőzést. Az ovuláció idejének megállapításához fontos figyelned a tested jelzéseit!

Peteéréskor nagyobb a fertőzésveszély

A tény, hogy épp a lehetséges megtermékenyítés idején nagyobb a valószínűsége a nőgyógyászati fertőzéseknek, kicsit úgy hangzik, mint egy rossz vicc. Pedig sajnos igaz. Ennek oka, hogy peteréskor a női szervezet csökkent immunválasszal működik, melyet az ösztradiol nevű női nemi hormon megemelkedett szintjével ér el. A csökkent immunválasz célja, hogy segítse a női szervezetbe kerülő spermiumok túlélését, könnyítve ezáltal a megtermékenyítést.

Ezt a természetes immunitáscsökkenést spanyol és osztrák kutatók is igazolták. Vizsgálataik során az ösztradiol hormonnal kezelt kísérleti egereknél nagyobb eséllyel kaptak Candida-fertőzést, mint azok az állatok, melyek nem kaptak hormont.

A peteérés kiszámítása és jelei

Egy szabályos, 28 napos női ciklus esetén a peteérés a 14. napon következik be: tehát a menstruáció első napjától számított 14. napon. A legtöbb nő szervezete azonban nem a tankönyvben írtak szerint működik. A peteérés idejét úgy számolhatod ki, hogy a menstruáció első napjától visszaszámolsz 14 - a legtöbb nő esetében 12-16 - napot. Ha azonban nem visszamenőleg szeretnéd tudni az ovuláció idejét, a méhnyaknyák állagának változását kell figyelned. Ezt a ragacsos, tojásfehérjére emlékeztető állagú váladékot a méhnyak termeli. Az ovulációhoz közeledve egyre nedvesebb, hígabb lesz, hogy segítse a spermiumok túlélését a hüvelyben. Ha észreveszed a ciklus közepén a tojásfehérjére emlékeztető, átlátszó vagy tejszerű hüvelyváladék mennyiségének növekedését, tudhatod, hogy peteérésed van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Légy elővigyázatos!

Ez az információ igen fontos lehet, akár babát tervezel, akár épp ellenkezőleg: nem szeretnél teherbe esni. Mindemellett a fertőzések megakadályozása szempontjából is lényeges. Ilyenkor különösen ügyelj az intimhigiéniára. Ha strandolsz ezekben a napokban, a partra érve mindenképpen cseréld a nedves fürdőruhát szárazra. A műszálas fehérnemű helyett válaszd a laza pamutbugyit, mely hagyja szellőzni az intim testtájakat. Megelőzés gyanánt pedig strandon - vagy akár azon kívül is - cseppenthetsz pár csepp 100%-os, bio-teafaolajat a fehérneműdre. A teafaolaj baktérium-, gomba- és vírusölő hatással bír, fertőtlenít, és segíti a sebgyógyulást.

Ételek Candida ellen

 A visszatérő Candida-fertőzés sok nő életét nehezíti meg. Bizonyos ételek fogyasztásával azonban csökkenthető a kiújulás kockázata.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük