Mikor a legesélyesebb, hogy nőgyógyászati fertőzést kapsz? Számold ki a peteérés napját, és légy elővigyázatos!
Mintha a természet rossz vicce lenne, hogy a ciklusnak ezen a pontján nagyobb a fertőzés kockázata.

no-has-strand
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan a menstruáció napjait érzik veszélyesnek fertőzés szempontjából, pedig a női ciklusnak van egy másik szakasza is, melynek idején ugyancsak érdemes elővigyázatosnak lenni.

A peteérés vagy ovuláció idején ugyancsak könnyebben kaphatsz Candidát vagy akár bakteriális eredetű fertőzést. Az ovuláció idejének megállapításához fontos figyelned a tested jelzéseit!

Peteéréskor nagyobb a fertőzésveszély

A tény, hogy épp a lehetséges megtermékenyítés idején nagyobb a valószínűsége a nőgyógyászati fertőzéseknek, kicsit úgy hangzik, mint egy rossz vicc. Pedig sajnos igaz. Ennek oka, hogy peteréskor a női szervezet csökkent immunválasszal működik, melyet az ösztradiol nevű női nemi hormon megemelkedett szintjével ér el. A csökkent immunválasz célja, hogy segítse a női szervezetbe kerülő spermiumok túlélését, könnyítve ezáltal a megtermékenyítést.

Ezt a természetes immunitáscsökkenést spanyol és osztrák kutatók is igazolták. Vizsgálataik során az ösztradiol hormonnal kezelt kísérleti egereknél nagyobb eséllyel kaptak Candida-fertőzést, mint azok az állatok, melyek nem kaptak hormont.

A peteérés kiszámítása és jelei

Egy szabályos, 28 napos női ciklus esetén a peteérés a 14. napon következik be: tehát a menstruáció első napjától számított 14. napon. A legtöbb nő szervezete azonban nem a tankönyvben írtak szerint működik. A peteérés idejét úgy számolhatod ki, hogy a menstruáció első napjától visszaszámolsz 14 - a legtöbb nő esetében 12-16 - napot. Ha azonban nem visszamenőleg szeretnéd tudni az ovuláció idejét, a méhnyaknyák állagának változását kell figyelned. Ezt a ragacsos, tojásfehérjére emlékeztető állagú váladékot a méhnyak termeli. Az ovulációhoz közeledve egyre nedvesebb, hígabb lesz, hogy segítse a spermiumok túlélését a hüvelyben. Ha észreveszed a ciklus közepén a tojásfehérjére emlékeztető, átlátszó vagy tejszerű hüvelyváladék mennyiségének növekedését, tudhatod, hogy peteérésed van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy elővigyázatos!

Ez az információ igen fontos lehet, akár babát tervezel, akár épp ellenkezőleg: nem szeretnél teherbe esni. Mindemellett a fertőzések megakadályozása szempontjából is lényeges. Ilyenkor különösen ügyelj az intimhigiéniára. Ha strandolsz ezekben a napokban, a partra érve mindenképpen cseréld a nedves fürdőruhát szárazra. A műszálas fehérnemű helyett válaszd a laza pamutbugyit, mely hagyja szellőzni az intim testtájakat. Megelőzés gyanánt pedig strandon - vagy akár azon kívül is - cseppenthetsz pár csepp 100%-os, bio-teafaolajat a fehérneműdre. A teafaolaj baktérium-, gomba- és vírusölő hatással bír, fertőtlenít, és segíti a sebgyógyulást.

Ételek Candida ellen

 A visszatérő Candida-fertőzés sok nő életét nehezíti meg. Bizonyos ételek fogyasztásával azonban csökkenthető a kiújulás kockázata.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük