Meddig jó a gomba? Erről tudod, hogy már nem szabad megenned
A gomba az egyik leggyorsabban romló táplálék, ezért fontos, hogy tudd, meddig szabad tárolnod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gombában sok vitamin és ásványi anyag található, emellett fehérjében is gazdag, tehát többszörösen érdemes az étrendbe beépíteni.

Mindemellett tudnod kell, hogy a gomba az egyik leggyorsabban romló élelmiszer, sem friss, sem elkészített állapotban nem szabad sokáig tárolni.

Meddig jó a gomba?

Gombát nemcsak azért veszélyes megbízhatatlan forrásból vásárolni, mert esetleg mérgező fajta, hanem azért is, mert így az eltarthatóságában sem lehetsz biztos.

Ha friss a gomba, akkor egészben hét-tíz napig tárolható, szeletelve valamivel rövidebb ideig, öt-hét napig áll el.

Fagyasztóban hat-nyolc hónapig is tárolható, de ha csak egyszer is kiveszed, már muszáj feldolgozni. Ezután legfeljebb két napig fogyaszd, de még jobb, ha úgy készíted, hogy lehetőleg még aznap elfogyjon, mert fagyasztás után rövid idő alatt megromlik.

Így tárold!

A gombát célszerű valamilyen szellős zacskóban, edényben tartani - természetesen hűtött körülmények között -, csak így garantálható a fenti eltarthatóság. Persze mielőtt felhasználnád, nem árt ellenőrizni, valóban fogyasztásra alkalmas-e.

Így állapítsd meg, hogy romlott-e!

Ahogyan a zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, úgy a gombáról is egyértelműen megállapítható, hogy romlott-e. Ilyenkor a felülete ragacsossá, nyálkássá válik, és általában a színe is sötétebb, szürkés árnyalatot ölt. Azonban még megmenthető: ha lemosod, és gyorsan megfőződ, néhány napig eltart. Nem érdemes sokáig húzni a felhasználást, a legjobb, ha azonnal elkészíted, akár egy rántotta alá, akár más formában.

Élet hús nélkül

Ha a hús nélküli életmódot választod, érdemes a gombára mint nélkülözhetetlen fehérjeforrásra tekinteni.

Ugyanakkor ha pépessé válik, és penészfoltok is megjelennek rajta, akkor semmiképpen se dolgozd fel - még úgy se, hogy kivágod a rothadt részeket -, mert könnyen ételmérgezést kaphatsz.

Vigyázz vele!

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy egyes étkezési gombákat csak alapos sütés-főzés után lehet fogyasztani, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. Nem beszélve arról, hogy nehezen emészthető alapanyagról van szó, tehát duplán is érdemes óvatosan bánni vele.

Ezt is szeretjük