Vonzó külseje miatt nem akarták felvenni kutatóorvosnak: Gertrude Belle Elion rögös utat járt be a Nobel-díjig

Gertrude Belle Elion farmakológus rögös utat tett meg a gyógyszerek fejlesztéséért járó Nobel-díjig.

Gertrude Belle Elion története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 20. századi orvostudomány fejlődése egyre több gyógyszer kifejlesztését és számos, addig kezelhetetlen betegség gyógyítását lehetővé tette. Gertrude Belle Elion kutatóorvos, farmakológus rengeteg felfedezésben részt vett, amiért később Nobel-díjat is kapott. Ezért azonban rendkívül rögös utat tett meg.

Gertrude Belle Elion 1918-ban született egy New York-i zsidó családban. Fogorvos édesapja Litvániából, édesanyja Lengyelországból emigrált az Egyesült Államokba. Gertrude Elionban a középiskola elvégzése után, daganatos nagyapja halálát követően fogalmazódott meg, hogy a gyógyszerkutatással szeretne foglalkozni. A célja tovább erősödött, amikor vőlegénye bakteriális fertőzés miatt elhunyt.

Gertrude Belle Elion útja a gyógyszerkutatásig

Amikor a gazdasági válság miatt családja rossz anyagi helyzetbe került, a lány egy tandíjmentes főiskolán kémiát tanult, majd laborasszisztensként dolgozott, illetve középiskolában oktatott, és a New York-i Egyetemen tanult, az évfolyam egyetlen nőjeként. Amikor azonban pályája elején kutatóorvosnak jelentkezett, sok elutasítással és diszkriminációval kellett szembesülnie.

Akadt olyan állás, ahova bevallottan azért nem vették fel, mert tartottak tőle, hogy csinossága elvonná más kutatóorvosok figyelmét a munkáról. A folyamatos megpróbáltatásoknak aztán a második világháború kényszerekkel teli évei vetettek véget, a nők munkaerejére egyre nagyobb szükség lett. Elion először élelmiszer-analitikai laborban dolgozott, majd a Burrouhgs Wellcome kutatólaboratóriumnál biokémikusként helyezkedett el, ahol George H. Hitchings volt a részleg vezetője.

Előrelépések a leukémia és a herpeszvírus kezelésében

A közös munka egyre sikeresebbé vált, a gyógyszerfejlesztésben számos újítás és felfedezés fűződik a nevükhöz. Az egyik legfontosabb a gyermekkori leukémia gyógyítása érdekében tett törekvéseik: több vegyület tesztelése után az úgynevezett 6-merkaptopurin nevű anyag hatásainak felfedezése jelentett igazi áttörést a betegség kezelésében.

Később ugyanezen az alapon több terápiát fejleszteni kezdtek, a fehérvérsejtek szaporodásának gátlása, ezen keresztül az immunreakció gyengítése a szervátültetések hatékonyságát is megnövelte. De a köszvény, a vesekőképződés, valamint a himlő ellen is fejlesztettek ki készítményeket.

Elion fontos felfedezése volt pályája során az aciklovir vegyület terápiás használata a herpeszvírus elleni küzdelemben. Megállapításait később egy, a HIV-vírus és az AIDS kezelésében használt gyógyszer kifejlesztésénél is alkalmazták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nobel-díj a gyógyszerfejlesztésért

Gertrude Belle Elion két kutatótársával, George H. Hitchingsszel és James W. Blackkel megosztva részesült Nobel-díjban 1988-ban farmakológiai kutatásaikért, a gyógyszeres kezelés fontos alapelveit érintő felfedezéseikért.

A biokémikus doktori programját ugyan a kutatólaboratóriumi állása mellett elkezdte, ám amikor a dékán utasítására munkája és tanulmányai között volt kénytelen választani, utóbbi mellett döntött, így formálisan sosem szerzett nagydoktori címet, jóllehet, számos intézményben díszdoktorrá avatták, és rengeteg elismerésben részesült. Elion vőlegénye elvesztése után férjhez már nem ment életében, de családjával szoros volt kapcsolata. 81 évesen, 1999 februárjában halt meg.

Elizabeth Blackwellt nehezen fogadta el az orvostársadalom

Nem Gertrude Belle Elion az egyetlen, akinek meg kellett harcolnia a diszkriminációval. Elizabeth Blackwell, az első amerikai orvosnő útja sem volt akadálymentes, míg elérte célját, hogy a kiszolgáltatott nőkért és gyerekekért dolgozhasson.

Sorra dobták vissza a jelentkezését az orvosi egyetemek, mert nő volt: Elizabeth Blackwell mégis elérte célját

Az első orvosnő a kiszolgáltatott nőkért és gyerekekért dolgozott: Elizabeth Blackwell útja nem volt akadálymentes.

Elolvasom

(Képek: Wikipedia/GSK Heritage Archives Will & Deni McIntyre Getty Images Hungary, Profimedia.)

Ezt is szeretjük