Futás túlsúllyal: hány kiló fölött nem ajánlott?

A jelentős túlsúllyal történő futás megterheli az ízületeket és a belső szerveket. Kremer Kaposi Péter elmondja, mit válassz helyette.

edzos cucc

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azért szeretnél futni, hogy megszabadulhass pár fölös kilótól, de alapvetően maga a futás nem szerez örömöt, akkor felesleges csinálnod.

Nemcsak azért, mert az ízületeket a jelentős túlsúly fokozott terhelésnek, ezáltal sérülésveszélynek teheti ki, hanem azért is, mert a testzsírcsökkentés szempontjából nem a mozgásforma típusa, hanem egy adott pulzusszám tartós - legalább 25-30 perces - fenntartása a fontos - tudjuk meg Kremer Kaposi Péter személyi edzőtől.

Megterheli az ízületeket és a szerveket

Komolyabb súlyfelesleg cipelésekor nemcsak az ízületeket terheli jelentősen a futás, hanem a belső szerveket is. A szervek között felhalmozódott - úgynevezett viscerális - zsír rázkódása komoly fájdalmakkal, hányingerrel, mellkasi fájdalommal és egyéb kellemetlen érzésekkel járhat.

Alaptézis, hogy olyan mozgásformát vagy gyakorlatot, ami bárminemű fájdalmat okoz, nem szabad végezni. Természetesen ez alatt a fájdalom értendő, és nem az olyan jellegű diszkomfortérzés, mint például az izomláz.

30-as BMI felett nem ajánlott a futás

- Nem vagyunk egyformák, ezért nemcsak a túlsúly, de az edzettségi fok, a kor, a kórelőzmények, a nem és még számos más dolog figyelembevétele szükséges ahhoz, hogy meghatározható legyen egy adott személy terhelhetősége - magyarázza Kremer Kaposi Péter.

- Pontos számokat tehát kár mondani, ám ha mégis szükséges, én azt ajánlom, hogy 30-as BMI felett ne erőltesd a futást. Természetesen átlagos izomtömeggel rendelkező emberekről beszélek, hiszen sportolóknál a 30-as BMI még nem feltétlenül jelent magas testzsírszázalékot.

Futás helyett

Amennyiben tehát fogyni szeretnél, és nem ajánlott számodra a futás, vagy egyszerűen csak nem szereted csinálni, akkor a kerékpározás, az ellipszistréner vagy a gyors gyaloglás is tökéletesen megteszi. A lényeg a 120 körüli pulzustartomány elérése, illetve annak fenntartása 30-40 percig.

- Természetesen ez sincsen kőbe vésve, de látatlanban azt mondhatom, hogy ebből baj biztosan nem lehet, amennyiben az ember egészséges, 60 évnél fiatalabb, és a kórelőzményekben sem található komoly probléma. 60 éves kor felett 100-110-es pulzus elérése is elegendő.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Edzés előtt és után

Már-már közhely, de fontos elmondani, hogy mindig melegíts be alaposan, az edzés végeztével pedig ne állj meg rögtön, hanem sétálj még egy-két percig, amíg érzed, hogy pulzusod normalizálódik. A nyújtás is nagyon fontos eleme minden edzésnek, így a futásnak is. Érdemes ezt szakember segítségével elsajátítani, mert sérülésveszélyes lehet.

Ezt is szeretjük