Fülfájás nyáron: legtöbbször ez a sport okozza, és így lehet megelőzni

Sokan nem is sejtik, milyen kockázatai lehetnek a merülésnek.

búvár vízalatt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá, és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az okokról, a megelőzésről és a kezelésről kérdeztük.

Ne hagyd figyelmen kívül!

- Minél mélyebbre merülsz a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyád - magyarázza. - Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik.

buvar

Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és, ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, és tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, és a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.  

Mi okozza a fülfájást?

A barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál, tartós nyálkahártya-duzzanat esetén, felső légúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli a kockázatot az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás, az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganat és a dohányzás okozta nyálkahártya-irritáció is.

fülfájás
Fotó: SIphotography / Getty Images Hungary

Mikor fordulj orvoshoz?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, és egyéb panasz - hányinger, hányás, szédülés - is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merülj újra víz alá, amíg a tünetek nem szűnnek.

Megelőzés

  • Ha valaki allergiás, vagy orrpolipja van, akkor a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, és szükség esetén sem tudja funkcióját betölteni a nyomás kiegyenlítésében. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, hogy ez okozza a víz alatt jelentkező fülfájást, akkor az allergiát hatásosan kell kezelni, orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip esetén műtétre is szükség lehet. Ezt követően a kezelőorvos megítélése szerint lehet folytatni a búvárkodást.
  • A dohányfüst irritálja a nyálkahártyát, emiatt a fülkürt megfelelő működését akadályozó tartós gyulladás jöhet létre, érdemes ez okból is a füstmentes életet választani.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • A fülkürt működését a tartós orrdugulás akadályozhatja, ezért, ha felső légúti betegséged van, inkább mellőzd a búvárkodást.
  • Ha a dobhártya átszakadt, akkor a kezelés és a gyógyulási idő után ismét meg lehet próbálkozni a búvárkodással, ám ez esetben mindenképp utána kell járni, hogy mi idézte elő a sérülést, hogy az újbóli bekövetkezést megelőzd.

Így néz ki az orrpolip

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú megvastagodása, ami az orrüregben vagy az orrmelléküregben alakul ki.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük