Fülfájás nyáron: legtöbbször ez a sport okozza, és így lehet megelőzni
Sokan nem is sejtik, milyen kockázatai lehetnek a merülésnek.

búvár vízalatt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá, és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az okokról, a megelőzésről és a kezelésről kérdeztük.

Ne hagyd figyelmen kívül!

- Minél mélyebbre merülsz a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyád - magyarázza. - Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik.

buvar

Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és, ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, és tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, és a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.  

Mi okozza a fülfájást?

A barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál, tartós nyálkahártya-duzzanat esetén, felső légúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli a kockázatot az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás, az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganat és a dohányzás okozta nyálkahártya-irritáció is.

fülfájás
Fotó: SIphotography / Getty Images Hungary

Mikor fordulj orvoshoz?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, és egyéb panasz - hányinger, hányás, szédülés - is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merülj újra víz alá, amíg a tünetek nem szűnnek.

Megelőzés

  • Ha valaki allergiás, vagy orrpolipja van, akkor a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, és szükség esetén sem tudja funkcióját betölteni a nyomás kiegyenlítésében. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, hogy ez okozza a víz alatt jelentkező fülfájást, akkor az allergiát hatásosan kell kezelni, orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip esetén műtétre is szükség lehet. Ezt követően a kezelőorvos megítélése szerint lehet folytatni a búvárkodást.
  • A dohányfüst irritálja a nyálkahártyát, emiatt a fülkürt megfelelő működését akadályozó tartós gyulladás jöhet létre, érdemes ez okból is a füstmentes életet választani.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • A fülkürt működését a tartós orrdugulás akadályozhatja, ezért, ha felső légúti betegséged van, inkább mellőzd a búvárkodást.
  • Ha a dobhártya átszakadt, akkor a kezelés és a gyógyulási idő után ismét meg lehet próbálkozni a búvárkodással, ám ez esetben mindenképp utána kell járni, hogy mi idézte elő a sérülést, hogy az újbóli bekövetkezést megelőzd.

Így néz ki az orrpolip

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú megvastagodása, ami az orrüregben vagy az orrmelléküregben alakul ki.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük