Fülfájás nyáron: legtöbbször ez a sport okozza, és így lehet megelőzni

Sokan nem is sejtik, milyen kockázatai lehetnek a merülésnek.

Fülfájás nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá, és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az okokról, a megelőzésről és a kezelésről kérdeztük.

Ne hagyd figyelmen kívül!

- Minél mélyebbre merülsz a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyád - magyarázza. - Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik.

buvar

Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és, ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, és tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, és a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.  

Mi okozza a fülfájást?

A barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál, tartós nyálkahártya-duzzanat esetén, felső légúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli a kockázatot az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás, az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganat és a dohányzás okozta nyálkahártya-irritáció is.

fülfájás
Fotó: SIphotography / Getty Images Hungary

Mikor fordulj orvoshoz?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, és egyéb panasz - hányinger, hányás, szédülés - is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merülj újra víz alá, amíg a tünetek nem szűnnek.

Megelőzés

  • Ha valaki allergiás, vagy orrpolipja van, akkor a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, és szükség esetén sem tudja funkcióját betölteni a nyomás kiegyenlítésében. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, hogy ez okozza a víz alatt jelentkező fülfájást, akkor az allergiát hatásosan kell kezelni, orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip esetén műtétre is szükség lehet. Ezt követően a kezelőorvos megítélése szerint lehet folytatni a búvárkodást.
  • A dohányfüst irritálja a nyálkahártyát, emiatt a fülkürt megfelelő működését akadályozó tartós gyulladás jöhet létre, érdemes ez okból is a füstmentes életet választani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

  • A fülkürt működését a tartós orrdugulás akadályozhatja, ezért, ha felső légúti betegséged van, inkább mellőzd a búvárkodást.
  • Ha a dobhártya átszakadt, akkor a kezelés és a gyógyulási idő után ismét meg lehet próbálkozni a búvárkodással, ám ez esetben mindenképp utána kell járni, hogy mi idézte elő a sérülést, hogy az újbóli bekövetkezést megelőzd.

Így néz ki az orrpolip

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú megvastagodása, ami az orrüregben vagy az orrmelléküregben alakul ki.

Így néz ki az orrpolip, plusz 4 másik furcsaság, ami a testedben lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük