7 jel, hogy polip van az orrodban: nem csak az orrdugulás jelezheti

A gyakori orrdugulás komoly szövődményeket okozhat, ha nem kezelik ki.

fül-orr-gége
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll, és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el. Ha ilyen panasz jelentkezik, szakorvoshoz érdemes fordulni a lehetséges szövődmények miatt. Ezt tanácsolja dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa.

Az orrpolip egyik tünete az orrdugulás

Az orrpolip az orrnyálkahártya lefűződése, vagyis hosszabb-rövidebb nyelű nyálkahártya-képződmény, ami néha az orrmelléküregekből türemkedik be az orrüregekbe. A polipok elzárják a levegő áramlását, akadályozzák a melléküregek szellőzését, és ekkor jelentkeznek a betegek számára is érzékelhető tünetek. Amikor az orrüregben megjelennek a polipok, orrpolipózis alakul ki.

A betegségre gyakran az ismétlődő fertőzések hívják fel a figyelmet. A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni. Azután elfertőződik, és krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Ha tehát valaki az orrpolip jellegzetes tüneteivel, vagyis fertőzés, orrfolyás, orrdugulás, szagláscsökkenés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen dolgok alakulhatnak ki egy emberi testben, nézd meg galériánkat!

Orrsövényferdülés miatt is bedugulhat az orr

Az orrot belül közel két egyenlő részre választó orrsövény végleges alakja a 20-25 éves korban alakul ki. Rendellenességre utal az egyoldali vagy változó orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet a gondra. Ilyenek a gyakori fejfájás, fülészeti és garatproblémák. Az elhúzódó orrdugulás és orrfolyás mellett az orrsövényferdülésre a gyakran a visszatérő arcüreggyulladás hívja fel a figyelmet, de esélyes gyakori középfülgyulladás vagy horkolás kivizsgálása során is.

A gátolt orrlégzés helyett alkalmazott szájlégzés légúti fertőzésekre, garat- és gégehurutra is hajlamosíthat. Az orrsövényferdülés jele lehet az orrhangú beszéd is, és az eltérés társulhat a külső orr deformitásaival is. Ilyen lehet az egész orr tengelye ferdesége, vagy hogy a sövény alsó éle valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenik meg.

Orrdugulás a mandula miatt

Tartós orrdugulást okozhat gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula is. Figyelmeztető jel, ha a gyermek horkol, vagy légúti akadály zavarja a nyugodt alvásban. A beszédfejlődésben, hangképzésben is éreztetheti a hatását, de a szagérzékelésben is gondot okozhat.

A megnagyobbodott orrmandula normál esetben a gyermek kilencéves kora körül visszafejlődhet, 17 éves korra pedig teljesen elsorvadhat. A nagyobb orrmandula nátha esetén gátolhatja a váladék kiürülését, ezáltal fülbetegségekre és visszatérő arcüreggyulladásokra hajlamosíthat. A műtét szükségességét a panaszok súlyossága határozza meg, ennek elbírálása fül-orr-gégész feladata.

Ezt is szeretjük