Furcsa duzzanat a fülcimpán: irány az orvos, mert később nagyobb baj lehet belőle
A fülcimpán megjelenő ciszta rosszindulatú elváltozás kezdeti szakasza is lehet.

ful-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ciszták és duzzanatok a test bármely pontján, így a fülcimpán is kialakulhatnak. Habár megjelenésük a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, és nem utal rosszindulatú elváltozásra vagy komolyabb problémára, olykor mégis orvosi ellenőrzést és kezelést igényel. 

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégészt, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a fülcimpán megjelenő cisztákról kérdeztük.

Mi a ciszta?

A ciszta egy levegőt, folyadékot vagy egyéb anyagot tartalmazó, kerekded képlet, mely inkább felnőtteken alakul ki, elsősorban szőrrel nem vagy alig fedett testrészeken, az arc, a nyak és a törzs területén.

Az esetek többségében jóindulatú, ám a cisztaképződés lehet a rosszindulatú elváltozás kezdeti szakasza is, ezért mindenképp javasolt orvosnak megmutatni. Aggasztó tünet lehet a fájdalom, a diszkomfortérzés, a berepedezés vagy a fertőzés, váladékozás.

Kiket érint?

Ciszta legtöbbször a hámsejtek túlműködése vagy a szőrtüsző fertőzése miatt alakulhat ki. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, jellemzően a pubertáskor után jelenik meg, és bizonyos genetikai állapot, például a Garner-szindróma is növeli a kialakulásának kockázatát, valamint sérült, aknés bőrön is nagyobb valószínűséggel jelenik meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A fülcimpaciszta tünetei:

  • apró, hússzínű duzzanat, ép hámmal fedve,
  • szilárd, kerekded kinövés,
  • kellemetlen szagot árasztó, sűrű, gennyes váladék szivárgása.

Fertőzésre - és azonnali orvosi kezelés szükségességére - utaló jelek:

  • a ciszta környékén a bőr kivörösödött és gyulladt,
  • duzzanat, fájdalom jelentkezik,
  • a ciszta váladékozni kezd, illetve kifakad.

Hogyan kezelhető?

Szükség esetén a ciszta helyi érzéstelenítésben eltávolítható, szövettani vizsgálattal a rosszindulatúság kizárható. A kezelőorvos dönthet úgy, hogy a cisztát megnyitja, hogy a tartalma távozzon, ám ez esetben - a teljes eltávolítással szemben - nagyobb a kiújulás esélye. Fertőzés esetén naponta kötözésre, antibiotikum szedésére lehet szükség, a gyulladt ciszta pedig helyi szteroidos terápiával is kezelhető.

Kép forrása: wikipedia.org/JonathanRR.

Ezt is szeretjük