Jobban hizlalnak a népszerű főzős műsorok receptjei, mint a készételek
A sztárszakácsok gusztusos fogásai nem segítik a diétádat.
Napjainkban mind népszerűbbek a főzős műsorok, ám a televíziós szakácsok által készített ételek nem feltétlenül egészségesek.
Ezeknek az ételeknek a kalória-, fehérje- és telítettzsír-tartalma magasabb, telítetlenzsír-, valamint rosttartalma azonban alacsonyabb, mint a szupermarketekben kapható készételeké - állítják szakértők a British Medical szakfolyóiratban.
Növekvő problémát jelent az elhízás
Becslések szerint 2020-ra az Egyesült Királyság, illetve az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának 70%-a túlsúlyos lesz, ez pedig növeli a cukorbetegség, a keringési rendellenességek, és a rák kialakulásának kockázatát. A helyzet hazánkban sem jobb: jelenleg a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.
Korábbi kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy mind a szupermarketekben kapható készételek, mind a tévés fűzőműsorok receptjei negatívan befolyásolhatják a megkezdett diéták sikerét, ám ez idáig egyetlen tanulmány sem vizsgálta átfogóan ezeknek az élelmiszereknek a tápanyagtartalmát.
Készételek kontra televíziós receptek
A kutatásban az Asda, a Sainsbury, valamint a Tesco áruházak saját márkás készételei vettek részt. A televíziós szakácsok közül pedig Jamie Oliver, Nigella Lawson, Lorraine Pascale és Hugh Fearnley-Whittingstall receptjeit vizsgálták a Newcastle-i Egyetem szakemberei.
Az általuk készített tanulmány szerint sem a vizsgált készételek, sem a főzős műsorok receptjei nem felelnek meg azoknak az ajánlásoknak, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet - WHO - fogalmazott meg az étrenddel összefüggő betegségek kialakulásának megelőzéséről. A fenti két típusba tartozó ételeknek jellemzően magas fehérje-, telítettzsír- és sótartalma.
Jobban hizlalnak a főzős műsorok receptjei
A szakértők vizsgálatai szerint azonban a népszerű tévés műsorok receptjei magasabb kalória-, zsír- és fehérjetartalommal bírnak, mint a vizsgált készételek, miközben rost- és telítetlenzsír-tartalmuk alacsonyabb. Egyedül sótartalom tekintetében nyertek a főzős műsorok - a készételeknek ugyanis csupán 4%-a felelt meg a WHO ajánlásainak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Saját receptek előnyben
A Newcastle-i Egyetem szakemberei által végzett kutatás tanulsága, hogy bár a főzős műsorok szórakoztatóak lehetnek, a tévés sztárszakácsok receptjeit nem feltétlenül kell meghonosítanod a konyhádban. Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni, illetve megszabadulnál pár pluszkilótól, ragaszkodj a saját receptekhez. Ide kattintva is találhatsz néhány remek saláta-, valamit zöldségesétel- receptet.
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- rákkeltő
7 rákkeltő E-szám, amit kerülnöd kell
- joghurt
- gomba