Forradalmi felfedezés: egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a mellrák

Német és svájci kutatók eredményei megkönnyítik majd a veszélyes kór diagnosztizálását.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mellrák az egyik legrettegettebb, nőket érintő betegség, mellyel kapcsolatban a statisztikai adatok még ma sem túl biztatóak. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő a fiatalabb korosztály körében is. Hazánkban jelenleg a mammográfia a legelterjedtebb szűrőeljárás, ám egy új kutatásnak köszönhetően talán hamarosan vérvétellel is diagnosztizálható lesz a betegség.

Ijesztő statisztikák

A nők körében az emlődaganatok jelentik betegségek leggyakoribb fajtáját: a szebbik nemet érintő daganatok 22%-át teszik ki világszerte. Hazánkban évente körülbelül 7500 újabb megbetegedést diagnosztizálnak, ráadásul ugyanennyi idő alatt 2800 nő veszíti életét a súlyos kór következtében.

A mellrák tünetei

  • Szivárgás a mellbimbóból.
  • A mellbimbók alakváltozása.
  • Kidudorodások vagy bemélyedések a melleken.
  • Ismeretlen csomó a mellben - mely nem mozdítható.

Rendkívül fontos a kór időben történő felismerése, hiszen a korai diagnózissal jóval nagyobb esély van a gyógyulásra. Az alábbi tudományos kutatás eredményei is a gyorsabb és pontosabb felismerést szolgálják.

Vérvizsgálattal is kimutatható a mellrák

Német és svájci kutatók nemrégiben olyan mechanizmust írtak le, melynek nyomán feltehetőleg vérvizsgálattal is azonosíthatóak lesznek majd a mell rákos elváltozásai. A Curzio Rüegg vezette kutatás előrevetíti az emlőrák-diagnosztika fejlődését.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A daganat egy úgynevezett PLGF nevű molekulát termel, mely bejut a véráramba. Ez a vegyület magához vonzza a monocitákat - más néven egymagvú fehérvérsejteket. Ezek a sejtek így elhagyják a csontvelőt, és a már kialakult daganat környékén új vérsejteket, illetve ereket képeznek. Mindez pedig áttétképződéshez vezet.

Egyszerűbb diagnózis és hatékonyabb kezelés

A kutatás bizonyította, hogy a mellrákos betegeknél a megnövekedett PLGF-értéket, valamint a fehérvérsejtek érképző hatását lehet érzékelni. Ennek az eredménynek a jövőre nézve kétféle következménye is lehet. Egyrészt jó eséllyel lehetővé teszi, hogy az emlőrákot vérvétellel is diagnosztizálhassák az orvosok. Másrészt nem csupán a betegség felfedezését, de a gyógyítást is segítheti. Ha ugyanis azonosítani tudják az említett érképző sejteket, megállíthatják az áttétképződést a szervezetben.

Mellvizsgálat otthon!

Ha még sosem végezted el, és nem is tudod pontosan, hogyan működik a mellönvizsgálat, kattints az alábbi videóra!

Mellrákszűrés jelenleg

Jelenleg a mammográfiai vizsgálat a legelterjedtebb diagnosztikai eljárás a mellrák korai szűrésére. A vizsgálat során a mell két műanyag lap közé kerül, majd röntgensugarakkal átvilágítják a szöveteket. Amennyiben valamilyen elváltozást mutatnak ki, mellultrahang, esetleg MRI következik. A vizsgálatot 40 év feletti nőknek kötelezően - évente-kétévente - el kell végeztetni.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a családodban volt mellrákos megbetegedés, akár már 30 éves korod fölött is eljárhatsz a vizsgálatra. Rendkívül fontos továbbá, hogy havonta tarts otthon mellönvizsgálatot! Korábbi cikkünkből megismerheted a pontos lépéseket.

Ezt is szeretjük