Forradalmi felfedezés: egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a mellrák
Német és svájci kutatók eredményei megkönnyítik majd a veszélyes kór diagnosztizálását.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellrák az egyik legrettegettebb, nőket érintő betegség, mellyel kapcsolatban a statisztikai adatok még ma sem túl biztatóak. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő a fiatalabb korosztály körében is. Hazánkban jelenleg a mammográfia a legelterjedtebb szűrőeljárás, ám egy új kutatásnak köszönhetően talán hamarosan vérvétellel is diagnosztizálható lesz a betegség.

Ijesztő statisztikák

A nők körében az emlődaganatok jelentik betegségek leggyakoribb fajtáját: a szebbik nemet érintő daganatok 22%-át teszik ki világszerte. Hazánkban évente körülbelül 7500 újabb megbetegedést diagnosztizálnak, ráadásul ugyanennyi idő alatt 2800 nő veszíti életét a súlyos kór következtében.

A mellrák tünetei

  • Szivárgás a mellbimbóból.
  • A mellbimbók alakváltozása.
  • Kidudorodások vagy bemélyedések a melleken.
  • Ismeretlen csomó a mellben - mely nem mozdítható.

Rendkívül fontos a kór időben történő felismerése, hiszen a korai diagnózissal jóval nagyobb esély van a gyógyulásra. Az alábbi tudományos kutatás eredményei is a gyorsabb és pontosabb felismerést szolgálják.

Vérvizsgálattal is kimutatható a mellrák

Német és svájci kutatók nemrégiben olyan mechanizmust írtak le, melynek nyomán feltehetőleg vérvizsgálattal is azonosíthatóak lesznek majd a mell rákos elváltozásai. A Curzio Rüegg vezette kutatás előrevetíti az emlőrák-diagnosztika fejlődését.

A daganat egy úgynevezett PLGF nevű molekulát termel, mely bejut a véráramba. Ez a vegyület magához vonzza a monocitákat - más néven egymagvú fehérvérsejteket. Ezek a sejtek így elhagyják a csontvelőt, és a már kialakult daganat környékén új vérsejteket, illetve ereket képeznek. Mindez pedig áttétképződéshez vezet.

Egyszerűbb diagnózis és hatékonyabb kezelés

A kutatás bizonyította, hogy a mellrákos betegeknél a megnövekedett PLGF-értéket, valamint a fehérvérsejtek érképző hatását lehet érzékelni. Ennek az eredménynek a jövőre nézve kétféle következménye is lehet. Egyrészt jó eséllyel lehetővé teszi, hogy az emlőrákot vérvétellel is diagnosztizálhassák az orvosok. Másrészt nem csupán a betegség felfedezését, de a gyógyítást is segítheti. Ha ugyanis azonosítani tudják az említett érképző sejteket, megállíthatják az áttétképződést a szervezetben.

Mellvizsgálat otthon!

Ha még sosem végezted el, és nem is tudod pontosan, hogyan működik a mellönvizsgálat, kattints az alábbi videóra!

Mellrákszűrés jelenleg

Jelenleg a mammográfiai vizsgálat a legelterjedtebb diagnosztikai eljárás a mellrák korai szűrésére. A vizsgálat során a mell két műanyag lap közé kerül, majd röntgensugarakkal átvilágítják a szöveteket. Amennyiben valamilyen elváltozást mutatnak ki, mellultrahang, esetleg MRI következik. A vizsgálatot 40 év feletti nőknek kötelezően - évente-kétévente - el kell végeztetni.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a családodban volt mellrákos megbetegedés, akár már 30 éves korod fölött is eljárhatsz a vizsgálatra. Rendkívül fontos továbbá, hogy havonta tarts otthon mellönvizsgálatot! Korábbi cikkünkből megismerheted a pontos lépéseket.

Ezt is szeretjük