Gyakori rekedtség vagy gombócérzet a torokban: miért fontos szakemberhez fordulni?
A foniátriai vizsgálat sok embernek segíthet megoldani a mindennapi, mégis zavaró problémákat.

foniáter3
beauty and style
Top olvasott cikkek

A foniátria a fül-orr-gégészet egy speciális szakterülete, mely a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik.

Bizonyos problémák kivizsgálása során nem elegendő az általános fül-orr-gégészeti vizsgálat, a kiváltó ok felderítéséhez kifejezetten foniátriai kivizsgálásra van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen panaszok ezek.

Ebben segíthet a foniátria

A foniáter fül-orr-gégész is egyben, tehát foglalkozik általános fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálásával és kezelésével is. Ez azt jelenti, hogy a betegek fordulhatnak hozzá például fülfájással, torokfájással és arcüreggyulladással is.

foniáter1
Fotó: Albina Gavrilovic / Getty Images Hungary

A fül-orr-gégészet mellett azonban a foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén, a hangszalagok működésével, a hangképző szervekkel kapcsolatos problémák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban. A szakorvos tevékenysége során szorosan együttműködik más orvosi szakokkal, például ideggyógyászat, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szájsebészet, és több nem orvosi szakterülettel - nyelvészet, fonetika, logopédia, akusztika - is.

Ilyen problémákkal érdemes foniáterhez fordulni

A foniátriai kivizsgálás minden olyan esetben javasolt, ha bármilyen, a hangunkkal kapcsolatos probléma áll fenn. Ezek közül is a leggyakoribb eset a rekedtség, különösen, ha régóta fennáll, és esetleg az eddigi kivizsgálás nem is vezetett eredményre a kiváltó okkal kapcsolatban.

foniáter2
Fotó: Secha6271 / Getty Images Hungary


Hangképzési problémára utalhat például az elhúzódó mutálás, vagy ha túl magas, túl mély a hangunk. Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy nem megfelelően, nem a hangképző szerv anatómiai adottságai szerint használjuk a hangunkat, ami miatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtség, torokfájás jelentkezhet. Ez akkor jelent igazán gondot, ha valaki a munkájából adódóan sokat beszél. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük - magyarázza dr. Holpert Valéria. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyakoriak a pajzsmirigyproblémák, melyek kezelése sok esetben műtéti megoldást igényel. Pajzsmirigy-, de más nyaki műtét közben is sérülhet a hangszalagmozgató ideg, hangszalagbénulás is kialakulhat. Nyaki műtétek kapcsán is érdemes foniáterrel konzultálni, mert hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a beszédhangon.
Ha a horkolás oka a torok bizonyos izmainak gyengesége, akkor a beszédgyakorlatok segíthetnek a gyenge izomtónust erősíteni, ezáltal a horkolás kezelésében is. A foniátriai vizsgálatot követően a személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

foniáter4
Fotó: Terry Vine / Getty Images Hungary

Nagyon gyakori probléma a gombócérzés a torokban. Ha fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában, akkor indokolt a foniátriai kivizsgálás, melynek keretén belül például stroboszkóppal is ellenőrizni lehet a hangszalagok mozgását, de a szakember az olyan, háttérben álló kiváltó okokat is felfedheti, mint egy lehetséges garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás, reflux, vagy akár a helytelen beszédtechnika vagy stressz miatt feszült nyakizmok.

A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Ilyen betegségek állhatnak a torokban lévő gombócérzés mögött

A torokban lévő gombócérzés komoly problémára hívhatja fel a figyelmet, amit fül-orr-gégész szakorvos részletezett.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük