Gyakori rekedtség vagy gombócérzet a torokban: miért fontos szakemberhez fordulni?

A foniátriai vizsgálat sok embernek segíthet megoldani a mindennapi, mégis zavaró problémákat.

foniáter3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A foniátria a fül-orr-gégészet egy speciális szakterülete, mely a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik.

Bizonyos problémák kivizsgálása során nem elegendő az általános fül-orr-gégészeti vizsgálat, a kiváltó ok felderítéséhez kifejezetten foniátriai kivizsgálásra van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen panaszok ezek.

Ebben segíthet a foniátria

A foniáter fül-orr-gégész is egyben, tehát foglalkozik általános fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálásával és kezelésével is. Ez azt jelenti, hogy a betegek fordulhatnak hozzá például fülfájással, torokfájással és arcüreggyulladással is.

foniáter1
Fotó: Albina Gavrilovic / Getty Images Hungary

A fül-orr-gégészet mellett azonban a foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén, a hangszalagok működésével, a hangképző szervekkel kapcsolatos problémák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban. A szakorvos tevékenysége során szorosan együttműködik más orvosi szakokkal, például ideggyógyászat, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szájsebészet, és több nem orvosi szakterülettel - nyelvészet, fonetika, logopédia, akusztika - is.

Ilyen problémákkal érdemes foniáterhez fordulni

A foniátriai kivizsgálás minden olyan esetben javasolt, ha bármilyen, a hangunkkal kapcsolatos probléma áll fenn. Ezek közül is a leggyakoribb eset a rekedtség, különösen, ha régóta fennáll, és esetleg az eddigi kivizsgálás nem is vezetett eredményre a kiváltó okkal kapcsolatban.

foniáter2
Fotó: Secha6271 / Getty Images Hungary


Hangképzési problémára utalhat például az elhúzódó mutálás, vagy ha túl magas, túl mély a hangunk. Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy nem megfelelően, nem a hangképző szerv anatómiai adottságai szerint használjuk a hangunkat, ami miatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtség, torokfájás jelentkezhet. Ez akkor jelent igazán gondot, ha valaki a munkájából adódóan sokat beszél. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük - magyarázza dr. Holpert Valéria. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyakoriak a pajzsmirigyproblémák, melyek kezelése sok esetben műtéti megoldást igényel. Pajzsmirigy-, de más nyaki műtét közben is sérülhet a hangszalagmozgató ideg, hangszalagbénulás is kialakulhat. Nyaki műtétek kapcsán is érdemes foniáterrel konzultálni, mert hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a beszédhangon.
Ha a horkolás oka a torok bizonyos izmainak gyengesége, akkor a beszédgyakorlatok segíthetnek a gyenge izomtónust erősíteni, ezáltal a horkolás kezelésében is. A foniátriai vizsgálatot követően a személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

foniáter4
Fotó: Terry Vine / Getty Images Hungary

Nagyon gyakori probléma a gombócérzés a torokban. Ha fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában, akkor indokolt a foniátriai kivizsgálás, melynek keretén belül például stroboszkóppal is ellenőrizni lehet a hangszalagok mozgását, de a szakember az olyan, háttérben álló kiváltó okokat is felfedheti, mint egy lehetséges garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás, reflux, vagy akár a helytelen beszédtechnika vagy stressz miatt feszült nyakizmok.

A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Ilyen betegségek állhatnak a torokban lévő gombócérzés mögött

A torokban lévő gombócérzés komoly problémára hívhatja fel a figyelmet, amit fül-orr-gégész szakorvos részletezett.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük