5 ok, ami az elhúzódó torokfájás hátterében állhat: fül-orr-gégész sorolta fel őket

Az elhúzódód torokfájás hátterében különböző okok állhatnak, amiket szakorvos részletezett.

GettyImages-1387642616

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt reméljük, hogy a jó idő beköszöntével a légúti betegségek, náthás tünetek is egy csapásra elmúlnak, de a torokfájás mégsem szűnik?

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével utánajártunk, mi lehet az elhúzódó panasz oka.

Ki nem kezelt légúti betegségek

Hiába a jó idő, a tél nem múlik el nyomtalanul, ha a náthás tüneteket nem megfelelően kezeltük. A túlzásba vitt orrspray-használat szövődményeként és az elhanyagolt orrdugulás miatt egyaránt elhúzódó panaszaink jelentkezhetnek.

GettyImages-1219043937

A krónikus arcüreggyulladás következtében fellépő hátsó garatfali csorgás miatt úgy érezhetjük, hogy gyakran kapar, fáj, vagy gombócérzés van a torokban. Ahhoz, hogy elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni, ezt pedig fül-orr-gégészeti kivizsgálás során lehet meghatározni.

Dohányzás

Évszaktól független torokfájást, kellemetlen kaparó érzést, krákogást okozhat a dohányzás. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a füst belélegzése irritálja a torok felületét borító érzékeny nyálkahártyát. A dohányzás közben a forró, száraz levegő és a toxikus vegyszereknek a dohányfüstben való belélegzése krónikus gyulladást képes előidézni a nyálkahártyán, emiatt a rendszeresen dohányzó embereknek olyan torokfájása lehet, amely tartósan nem szűnik meg.

Tartós orrdugulás

Nem önmagában az állandó orrdugulás az, ami a torokfájást okozza, hanem a szájlégzés. Ha az orrlégzés gátolt, akkor szájon át vesszük a levegőt. Ez nappal sem kellemes, de ha az egész éjszakát így töltjük, akkor alvás közben úgy kiszáradhat a torok, hogy reggelre torokfájás jelentkezik. Ilyen esetben a tartós orrdugulást kiváltó okot kell megkeresni és kezelni ahhoz, hogy a torokfájás is elmúljon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Reflux

A reggeli torokfájás kapcsán még egy tényezőt meg kell említeni, ez pedig a reflux. Sokan szenvednek attól, hogy a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ez akár egészen a garatig feljuthat, különösen fekvő helyzetben, így irritálva az érzékeny nyálkahártyát, amit az érintettek torokfájásként érzékelhetnek.

A reggelenként jelentkező torokfájás mellett refluxra utalhat az égő érzés a mellkasban, rossz szájíz, kellemetlen lehelet, gombócérzés a torokban és a tartós rekedtség, köhögés is. 

Helytelen beszédtechnika

A hang túlerőltetése is okozhat elhúzódó torokfájást. Ha nem megfelelően használjuk a hangunkat, hamar elfárad, délutánra fátyolossá válhat, különösen, ha olyan munkakörben dolgozunk, ahol sokat beszélünk.

GettyImages-1313539387

Elhúzódó rekedtség, torokfájás is jelentkezhet, a hangszalagok túlerőltetése miatt pedig hangszalagcsomó is kialakulhat. A háttérben álló elváltozásokat foniátriai vizsgálat során lehet diagnosztizálni, de logopédus segítségére is szükség lehet a helyes beszédtechnika és hanghasználat elsajátításához.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést

Bár a lándzsás útifű és a hársfavirág hatásai közismertek, mutatunk néhány olyan növényt, amelyek a háttérbe szorulnak, ha köhögéscsillapításról van szó, pedig a légúti betegségek ellen is hatékonyan alkalmazhatók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük