Vérnyomáscsökkentő és antibiotikum
A fokhagyma gyógyhatásai
Tudd meg, milyen egészségügyi hatásai vannak egy illatos fokhagymás pirítósnak!

Ez is érdekelhet

Országos Iskolakert-fejlesztési Program: úton egy környezettudatos generáció felé (x)

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Tényleg mindenhez passzol a ballonkabát: nem kell sok hozzá, hogy sikkes legyen »

Aktiválja a kollagéntermelést, segíti a sejtmegújulást: a peptides kezelés regenerálódásra készteti a bőrt »

Madonna lánya egyre dögösebb: a 23 éves Lourdes úgy pózol, mint a profi modellek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A fokhagyma nemcsak a legerősebben illatozó ételízesítő, de minden bizonnyal az egyik legrégebbi fűszernövény is. Az ősi iszlám legenda úgy tartja, hogy a fokhagyma az ördög bal lábának lábnyomából, a vöröshagyma pedig a jobból nőtt ki. Ez az eredettörténet is tükrözi, hogy rejtélyes gyógyhatásuk miatt számos misztikum övezi a hagymaféléket.

A fokhagyma mítosza

Bár az ördögtől származik, a néphiedelem rendszerint hatásos fegyvernek tartja a fokhagymát a gonosz ellen. Az illatos füzérektől elrettennek a vámpírok, de hatásos lehet a boszorkányok ellen is.

A hiedelem és a mese mellett azonban hatékony gyógyszerként alkalmazták a fokhagymát az ókori Egyiptomban és Indiában is. Már több ezer évvel ezelőtt felismerték, hogy az erős fűszernövény nemcsak ízletesebbé varázsolja az ételt, de gyulladáscsökkentő hatása van, és segít távol tartani a legtöbb betegséget. De miért is válhatott a fokhagyma a hosszú élet szimbólumává?

Az antibiotikumok egészen a 20. századig ismeretlenek voltak, így jobb híján a természet ajándékait használták gyógyszerként. A penicillint csak 1928-ban találta fel Alexander Fleming, azonban egy közepes fokhagymagerezd nagyjából százezer penicillin-egységnek megfelelő hatással bír. Ezek alapján 10-12 gerezd fokhagyma egy súlyosabb bakteriális fertőzés kezelésére is elegendő. Ha azonban természetes eredetű orvosságként ilyen nagy mennyiségben szeretnéd fogyasztani a fokhagymát, előbb mindenképpen kérd ki orvosod véleményét, ugyanis előfordulhat, hogy a gyomrod nem bírja, vagy túlságosan felhígítja a véred, úgyhogy, ha vérzékeny vagy, csak óvatosan ezzel a csodaszerrel!

Mit gyógyíts fokhagymával?

  • Magas vérnyomást
  • Vírusos, gombás és bakteriális fertőzéseket
  • Emésztőszervi megbetegedéseket
  • Magas koleszterinszintet

A fokhagyma jellegzetes illatát a kéntartalmú allinin adja. Ízét a szaponinnak köszönheti, de tartalmaz még szelént is. Ezeknek a hatóanyagoknak köszönheti sokoldalú gyógyhatását, aminek köszönhetően akár antibiotikumként is használhatod. A fokhagymának ráadásul semmi mellékhatása nincsen, és szervezeted nem szokik úgy hozzá, mint a legtöbb gyógyszerhez. Baktériumölő hatása mellett remek vértisztítóként is ismert, de összetevői csökkentik a vér alvadékonyságát, és tisztítják érrendszered, ezáltal segítenek elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket is. Nem csak a keringésedre, de emésztésedre is jó hatással van ez a fűszernövény, megfelelő mennyiségben fogyasztva ugyanis remek méregtelenítő és koleszterincsökkentő is, így akár fogyókúrád során is sikerrel alkalmazhatod, ha nem szeretnél sótlan, ízetlen ételekkel diétázni.

Mennyit és hogyan?

Ahhoz, hogy a fokhagyma gyógyhatása érvényesülhessen, naponta legalább két-három gerezddel kell fogyasztanod. A fokhagymás pirítós finom és ízletes reggeli, azonban, ha társaságba mész, lehet, hogy kellemetlenségeket okozhat, ugyanis a növény átható illata nemcsak rossz leheletet okoz, de aromája a bőrön át is érezhető. Ha ezt a mellékhatást szeretnéd elkerülni, fogyaszd a nyers fokhagymát almával, mézzel vagy citromlével, vagy alaposan főzd szét, és süsd bele az ételekbe.

A fokhagyma párolás és főzés során sem veszít gyógyhatású hatóanyagaiból, és így az illatától sem kell félned. Különösen a téli időszakban jó, ha rendszeresen fogyasztod immunrendszered védelme érdekében.

Ha nem tudod elviselni a fokhagyma átható aromáját, de gyógyhatását szeretnéd kiélvezni, fogyaszd kapszula formájú étrend-kiegészítőként! Bár a természetes növény olcsóbb, és szervezeted könnyebben hasznosítja hatóanyagait, az étrend-kiegészítő is hatásos gyógyszer lehet.

Ezt is szeretjük