Fogyj 2 hét alatt 7 kilót éhezés nélkül!

Az érzelmi evésnek is véget vet az új ázsiai diéta

Ismerd meg, melyik típusba tartozol, és számolj le a túlsúllyal!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tengerentúlon hódító diéta nem is annyira új keletű, hiszen hagyományai az ősi ázsiai bölcsességekig nyúlnak vissza.

A modern életmódra aktualizált diéta szerint azok, akik túlsúllyal küzdenek, különböző csoportokba sorolhatók aszerint, hogy mi okozza túlsúlyukat.

Az alkati, étkezési és érzelmi különbségek okán az ázsiai diéta három csoportba sorolja a fogyókúrázókat. Ha megtalálod, rád melyik típus tulajdonságai a jellemzőek, azt is megtudod, mi okozza a túlsúlyodat, és hogyan szüntetheted meg azt az életmódod megváltoztatásával, illetve a gyógynövények erejével.

Sárkány típus

Általában nyugodt és kényelmes vagy, de, ha az érdekeid védelméről van szó, hamar felpaprikázod magad, és tűzbe borítasz mindent és mindenkit magad körül. Az egyszerű ételeket szereted, viszont szívesen használsz fűszereket, és a csípős íz sem áll messze tőled.

Így fogyhatsz le!

Akárcsak a mentalitásodat, az étkezési szokásaidat is a szélsőségek jellemzik. Néha akár az egész nap is eltelhet úgy, hogy alig csipegetsz valamit, de, ha aztán nekiülsz lakmározni, pillanatok alatt bepótolod az eltelt órák nélkülözését. Próbáld meg kivédeni ezeket a kicsapongásokat, és helyezz nagyobb hangsúlyt a rendszeres étkezésre.

A sárkány típusnál az érzelmi evés leggyakoribb oka, hogy a hirtelen rád törő impulzusokat az intenzív ízekben és a zsíros falatokban próbálod meg levezetni. Ha úgy érzed, ölni tudnál egy adag sült krumpliért, először gondold végig: nem csak a felfokozott lelkiállapotodat próbálod így kezelni? Vegyél néhány mély levegőt, igyál egy nyugtató, relaxáló hársteát, és gondold át még egyszer, valóban éhes vagy-e. Csökkentsd a minimumra a sófogyasztásodat, a fűszerekről azonban nem kell lemondanod - ezek ugyanis segítik az emésztésedet, és fokozzák a zsíranyagcserét.

Medve típus

Ha medve típus vagy, rajongsz az édes ízekért, és bármikor el lehet csábítani néhány falat cukrozott finomságra. Tulajdonképpen az sem zavarna, ha az egész napi ételadagod csak édes nyalánkságokból állna. Élvezettel eszel, de gyakran érzed magad nehéznek, és hajlamos vagy a hasi és csípőtáji hízásra, evés után pedig szinte minden alkalommal elálmosodsz.

Így fogyhatsz le!

Az evés utáni fáradtságot a vércukorszinted hirtelen megemelkedése, majd visszazuhanása okozza, amiért az egyszerű szénhidrátokban gazdag, egyoldalú táplálkozás a felelős.

A teltségérzetre és a hasi hízásra a rossz anyagcsere a magyarázat, ami nem is meglepő, hiszen a cukormázas fánkok és a gumicukor viszonylag kevés rostot tartalmaznak. Próbáld meg minél több zöldséggel és gyümölccsel kiváltani az édességeket - az ezekben található fruktóz csillapítja a finomság utáni vágyaidat, ugyanakkor nem terheli úgy meg a vércukorszintedet, a rostok pedig a lelassult anyagcserédet is helyrehozzák - főleg, ha mindennap elkortyolsz egy csésze gyömbérteát is.

A medve típus sokszor azért kötődik annyira az édességhez, mert valamilyen szociális kapcsolat hiányát próbálja elnyomni vele. Ha stabilabb a vércukorszinted, aktívabb is leszel, így nincs akadálya annak, hogy kipróbálj egy új sportot - lehetőleg olyat válassz, amit közösségben űzhetsz, például az aerobikot, a táncot vagy valamilyen labdajátékot.

Tigris típus

Pörgős, nyüzsgő életet élsz, benne vagy minden buliban, és kicsit sem szeretsz esténként a tévé előtt üldögélni - alkatodból adódóan azonban a vérkeringésed, ennek következtében pedig az anyagcseréd és tested kiválasztása igen lassú. A bulizós életmóddal járó gyors kaják és az alkohol fokozottan megviselik a szervezetedet.

Így fogyhatsz le!

A tigris típusnál az elhízás alapvető oka, hogy az életmódja nem passzol a szervezete szokásaihoz. Mivel nagyon szociális és aktív vagy - mind fizikai, mind szellemi értelemben -, az életmódodon csak minimális mértékben érdemes korrigálni, és inkább a testedet kell felkészíteni arra, hogy alkalmassá váljon erre az ingergazdag életvitelre. Ahelyett, hogy szombat esténként bulizni indulnál a barátaiddal, mondván, majd útközben gyorsan bekapsz valamit, inkább hívd meg őket magadhoz, és főzzetek közösen egy jó vacsorát.

Így az étel a mellőzött szerepből ismét a jól megérdemelt figyelem középpontjába kerül, az étkezés pedig nem időrabló tevékenység lesz, amin mielőbb túl kell esned, hanem szertartás - ezt pedig az anyagcseréd is meghálálja.

Használj bátran olyan fűszereket, melyek fokozzák a vér áramlását, és serkentik a kiválasztó folyamatokat. Ilyen például a rozmaring, a mustármag, a petrezselyem vagy a kurkuma. Az alkoholfogyasztást igyekezz a minimumra redukálni. Ha mégsem tudsz ellenállni a kísértésnek, igyál egy pohár száraz vörösbort, ami a vérképződést is segíti.

Ezt is szeretjük