Érzékeny fogak, vérző íny: a fognyaki kopás leggyakoribb okai

Az orvos szerint

Dr. Benyőcs Gergely elmondja, mire figyelj a fognyaki kopásnál.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán te is érezted már egy csésze forró tea vagy egy hideg jégrém fogyasztása közben, hogy belehasít a fájdalom a fogadba. Amennyiben a fogmosás során ínyvérzést is tapasztalsz, szinte biztos, hogy fognyaki kopás áll a tünet hátterében.

Cikkünkben fogorvos szakértőnkhöz, dr. Benyőcs Gergelyhez a témában érkezett olvasói kérdések közül emeltünk ki egyet.

Fognyaki érzékenység?

30 éves nő vagyok. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy több fogamnál fognyaki kopás alakult ki. Annyira még nem súlyos a helyzet, hogy tömni lehessen, viszont a fogaim ennek következtében elég érzékenyek. Azt szeretném kérdezni, hogy márkától függetlenül mi a véleménye a rapid fogkrémekről? Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Benyőcs Gergely válasza

Az érzékenységcsökkentő fogkrémek hatása klinikailag bizonyított. Fontos azonban tudni, hogy mi a fognyaki kopás oka. A legtöbb esetben a következők tehetőek felelőssé a probléma kialakulásáért.

A fognyaki kopás oka

  • Fogcsikorgatás, fogszorítás.
  • Helytelen fogmosási technika.
  • Az előzőek kombinációja.

A csikorgatás és szorítás okozója jórészt a stressz, illetve a hiányos fogazat vagy nem megfelelő tömések, koronák. Ezek helyrehozása életmódváltással, a fogak pótlásával, illetve a tömések, koronák korrekciójával lehetséges. Az éjszakai fogcsikorgatásról, illetve annak következményeiről bővebben olvashatsz, ha ide kattintasz.

A fogmosásnál kerülni kell az orca felőli oldalon a vízszintes sikálást, dr. Benyőcs Gergely a körkörös irányú tisztítást javasolja. Elektromos fogkefe használata esetén fontos, hogy a fejen ne legyen ínymasszírozó rész, a tapasztalatok szerint ez fokozza az érzékenységet.

Mit tehetsz a fognyaki érzékenység ellen?

A doktor úr által említett teendők mellett fontos, hogy a fognyaki érzékenységnek megfelelő fogkrémet válassz. Ha korábbi cikkünkre kattintasz, négy olyan terméket is találsz, amelyek segítenek megszüntetni a panaszokat.

A fogínyvérzést nem szabad félvállról venni, mivel komoly egészségügyi problémákat jelezhet, amelyek talaján további betegségek is kialakulhatnak. A témáról többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.

Ezt is szeretjük