Fogköztisztító kefe: tényleg használnod kell?
A fogorvos elárulja
Dr. Benyőcs Gergely fogorvos elmondja, milyen esetekben lehet hasznos a fogköztisztító kefe.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A helyes fogápolás napjainkban nem merül ki a napi két-háromszori fogmosásban. A tökéletes szájhigiénéhez elengedhetetlen a szájvíz, valamint a fogselyem használata is. Ez utóbbit kiválthatod fogköztisztító kefével.

Az eszköz pontos használatáról, illetve szükségességéről dr. Benyőcs Gergely fogorvos szakértőnket kérdeztük.

Fogköztisztító kefe

A fogköztiszító kefét nagyjából úgy kell elképzelned, mintha egy nyél végére pici üvegmosó kefét szerelnének. A termék drogériákban, gyógyszertárakban, illetve fogorvosi rendelőkben is megvásárolható. Egyhavi adag ára 1500-4000 forint körül alakul - ez márkától, használattól és technikától is függ.

Tényleg használnod kell?

Talán felmerül benned a kérdés, hogy vajon mennyivel van nagyobb szükséged a fogköztisztító kefére, mint a fogselyemre. Dr. Benyőcs Gergely tökéletes ínyviszonyok esetén a fogselymet javasolja - bár, mint mondja, a kefe használata jó technika mellett ebben az esetben is egyszerűbb.

Amennyiben ínyvisszahúzódásod van - vagyis a fogíny elkezdett feljebb kúszni a fognyakról -, esetleg a fogközök megnyíltak, úgy esetedben a kefe használata hatékonyabb, mint a fogselyemé.

Használd helyesen!

A technikáját érdemes dentálhigiénikusnál vagy fogorvosnál elsajátítanod, ott egyúttal segítséget kaphatsz a méretválasztáshoz is. Egyszerűen leírva: a fogköztisztító kefét kicsit ferdén, az ínypapillát - a fogak között lehelyezkedő ínyt - elkerülve kell bevezetni a fogközökbe.

Használatának gyakorisága az ínyviszonyok és a szájhigiéné függvénye, de dr. Benyőcs Gergely a napi használatot ajánlja. Előfordulhat, hogy használat közben vérzik kicsit az ínyed: ez az első napokban teljesen természetes. Amint megszűnik az ínygyulladás, helyes alkalmazás és kefeméret mellett nem tapasztalsz már vérzést.

Így vásárolj fogköztisztító kefét!

Amennyiben úgy döntesz, hogy kipróbálod a kefét, felmerülhet benned a kérdés, hogy mekkora méretet válassz a boltok polcairól. Ez ügyben érdemes fogorvos vagy szájhigiénikus segítségét kell kérned. Alapvetően az fontos, hogy a kefe ne szoruljon, de jól tisztítson használat közben.

Dr. Benyőcs Gergely a Curaprox márkát ajánlja, de, mint mondja, több gyár is készít jó terméket. Kipróbálhatod a Curaprox Pocket set nevű kezdőcsomagot, melyben különböző méretű kefék vannak - így használat közben megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

Használtál már a fogköztisztító kefét?

Ezt is szeretjük