Fogkefecsere: hány hetente ajánlott a fogorvos szerint?
Ha egészséges, csillogó mosolyra vágysz, nem mindegy, hogy fogkeféd milyen állapotban van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő szájhigiéniához nem csupán a fogmosás gyakorisága, a fogselyem- és szájvízhasználat tartozik hozzá. Fontos, hogy helyesen válassz fogkefét, illetve kellő időközönként cseréld azt. Megkérdeztük dr. Benyőcs Gergely fogorvos szakértőnket néhány, a fogápolással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésről.

Hány hetente ajánlott fogkefét cserélni?

Általában igaz, hogy a fogkefédet 8-12 hetente ajánlott kicserélned. Dr. Benyőcs Gergely szerint azonban a használattól is függ, hogy pontosan milyen időközönként kell újat vásárolnod. Ha a sörték már szétállnak, minden bizonnyal másik fogkefére lesz szükséged. Amennyiben egy kicsit profibb a fogkeféd, egyszerűen csak arra kell figyelned, hogy a színkód a szálakon elérte-e a csere-értéket. Sok elektromos fogkefe is automatikusan kijelzi, ha megérett az idő egy új fejre.

És, hogy mindennek miért is kell akkora figyelmet szentelned? Amennyiben megfeledkezel a rendszeres cseréről, úgy a fogkefe tisztító hatása nagymértékben csökkenhet, valamint a sörték felsérthetik az ínyedet. Ez utóbbi nem csupán fájdalmas, de akár szájüregi fertőzések, illetve ínyproblémák kialakulását is előidézheti. Mindennek pedig következménye lehet a kellemetlen lehelet is.

Betegséget követően is új fogkefére lesz szükséged

Talán már hallottál róla, hogy lezajlott betegségek után szintén ajánlott új fogkefét vásárolnod. Fogorvos szakértőnk azt ajánlja, hogy torokgyulladás, mandulagyulladás, herpesz, illetve afta esetén, amint elmúlt a betegség, rögtön vásárolj újat.

Mindez természetesen azért szükséges, hogy ne legyen esélyük a kórokozóknak az újbóli támadásra. Emellett a gyakori ínyvérzés, illetve fogágybetegség is sűrűbb cserét tesz szükségessé. Ha többet szeretnél megtudni ez utóbbi betegségről, kattints korábbi cikkünkre!

Teszteld magad!
Talán azt hiszed, mindent megteszel fogaid egészségéért, ám előfordulhat, hogy pár dologról megfeledkezel. Töltsd ki tesztünket, és kiderül!

Fertőtlenítsd a fogkefét!

Ha esetleg vadonatúj volt a fogkeféd a torokgyulladás előtt, és nincs kedved kicserélni a betegség elmúltával, mindenképpen érdemes fertőtlenítened. Dr. Benyőcs Gergely fogorvos szakértőnk két kiváló receptet is ad ehhez. Áztasd egy éjszakán át chlorhexidin-tartalmú szájöblítő szerben a fogkefédet, így megszabadíthatod a kórokozóktól. Ezen kívül a Neomagnol nevű antiszeptikus fertőtlenítő tabletta lehet még megfelelő erre a célra.

A tökéletes fogkefe

A fogkefe kiválasztása szintén fontos kérdés. Talán eddig árkategória vagy szín alapján vásároltál, pedig nem árt más szempontokat is figyelembe venned. Fontos, hogy a sörték ne legyenek se túl puhák, se túl kemények. Lényeges továbbá, hogy passzoljon a fogformádhoz, az esetleges szabálytalanságokhoz.

Szakértőnk szerint a tökéletes fogkefe kiválasztása cseppet sem egyszerű dolog. Amennyiben ínyed érzékeny, esetleg fogágybetegséggel küzdesz, csak tovább bonyolíthatja a dolgot. Ez esetben mindenképpen érdemes fogorvos vagy szájhigiénikus tanácsát kérned.

OLVASD EL EZT IS!

koktel no
  • megelőzés
  • fogápolás

4 fogzománcgyilkos táplálék

Ezt is szeretjük