Fogcsikorgatás és horkolás

Okok és megoldások

Tudod, hogy partnered mennyit árt neked, ha horkol éjjel? És azt, hogy a fogcsikorgatás nem egészséges?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fogcsikorgatás

A legutóbbi magyarországi felmérés szerint az emberek 10-20 százaléka csikorgatja a fogát éjjelente. És ebbe a viszonylag magas számba nem azok tartoznak, akik néha, egy-egy stresszesebb időszakban teszik, hanem akik minden áldott éjjel ezzel szórakoztatják a mellettük alvókat. Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy milyen nagy kárt tesznek fogsorukban és állkapcsukban ezzel.

Miért veszélyes?

A jellegzetes csikorgó hang annak köszönhető, hogy az alvó rágóizmai teljes erejével összedörzsöli fogait. Ez nagyjából olyan erejű terhet ró a fogazatra, mintha egy megkötött cementdarabot rágcsálnál ebédre. Így a fogak kopnak, törnek, elmozdulnak, sőt még az állkapocs is deformálódhat. De nem csak az egészséges fogakat roncsolod ezzel, hanem a javításokat, töméseket, hidakat is hamarabb kell cseréltetned. Tipikus jele a szemfogak megkopása.

Egyes pszichológusok szerint a fogcsikorgatás a potencia és az erő tudatalatti fitogtatása. Vannak azonban, akik éppen az ellenkezőjére vezetik vissza. Szerintük a felgyülemlett feszültség és frusztráció váltja ki ezt a reakciót. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a feszültséglevezető sportok segíthetnek. A tapasztalat szerint az ütős játékok – tenisz, squash - válnak be leginkább, hiszen minden egyes ütésbe beleadhatod mindazt, ami benned dolgozik.

Tünetei

A fogcsikorgatás tüneteit sokszor nem is kötjük össze a jelenséggel. A legtöbb ember ugyanis nem fogorvoshoz, hanem fül-orr-gégészhez fordul, hiszen az álkapocs izmainak és porcainak túlterhelése, vagy sérülése jellemzően a fülnél okoz fájdalmat – egy centire a fül előtt, egy pontban erősen jelentkező szúró, lüktető fájás. De az is előfordulhat, hogy az egész fél arcod megfájdul reggelre.

Megoldás

Amennyiben azért csikorgatod a fogaid, mert rosszul záródik fogsorod, vagy mert van egy nagyon magas tömésed, akkor megoldást nyújthat a fogak fogorvos általi kezelése. Ha azonban semmilyen fizikai oka nincs a jelenségnek, akkor két megoldás áll rendelkezésedre:

  • Készíttess magadnak egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett betétet, mely eloszlatja a terhelést a teljes fogsoron, így nem károsítod őket annyira.
  • Megoldást nyújthat még a lefekvés előtti relaxáció is, illetve a hasi légzés gyakorlása.

A horkolás

Érdekes eredményre jutott az az amerikai kutatás, mely azon nők egészségét és frissességét vizsgálta, akik minden éjjel horkoló párjuk mellett alszanak el. Egy éjszaka átlagosan egy óra alvást von el tőlük a zaj, még akkor is, ha nem is ébrednek fel rá. Az alvás közbeni folyamatos, zavaró zaj ugyanis nagyon káros, még akkor is, ha olyan halk, hogy tudatosan nem is veszed észre.

Ha szeretnél erről többet olvasni, akkor kattints ide. Érdekes statisztikákat találhatsz!

A horkolás egyesek szerint lelki eredetű, míg más orvosok az orr és a torok felépítésére esküsznek. Az orrsövényferdülés például hozzájárulhat, de összefüggésbe hozható a menopauza során végbemenő hormonváltozással is.

Érdekes az a statisztika, mely szerint a horkolás jelensége a férfiak és a nők között 50-50 százalékban oszlik meg. A tudatunkban mégis azért párosul a férfiakkal, mert ők bevallják, amíg a nők kellemetlennek, nőietlennek érzik, és ezért váltig állítják, hogy ők bizony nem horkolnak soha.

Tippek horkolóknak

  • Ha horkolsz, akkor semmiképpen ne szedj altatót.
  • A horkolást a testsúly is befolyásolhatja, ha esetleg túlsúlyos vagy, lehet, hogy már egy diéta is megoldást nyújthat.
  • Az alkohol növeli a horkolás hangerejét és intenzitását, ezért ha nem akarod párodat teljesen kiborítani, akkor állj meg egy-két pohár után.
  • Ha kedvesed miatt nehezen alszol, akkor igyekezz előbb lefeküdni, mint ő, és már rögtön lefekvéskor helyezd be a füldugót, ne csak akkor, amikor már zavarni kezd.
Ezt is szeretjük