A fogamzásgátló mellékhatásai
Fontos a védekezés a nem kívánt terhesség ellen, de nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Ismerd meg a rizikófaktorokat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogamzásgátlás legkényelmesebb módja a különböző hormonális fogamzásgátlók szedése. Az újgenerációs fogamzásgátló tablettákkal való védekezés elvileg nagyon kevés mellékhatással jár. Van azonban jó néhány rizikófaktor az antibébi tabletta szedése mellett, melyet nem árt szem előtt tartani.

Egyre fiatalabban

Kimondottan meredekek a statisztikák: a 14-18 év közötti lányok 30%-a él rendszeres nemi életet, ennek a 30%-nak pedig 70%-a szed fogamzásgátló tablettát. A nőgyógyászok zokszó nélkül felírják a pirulákat. Egyrészt, mert az újabb gyógyszerek már jóval kevesebb hormont tartalmaznak, mint elődeik, másrészt pedig pontosan tudják, hogy még ez is sokkal jobb, mint a nem kívánt terhességből adódó abortusz.

Ha te is úgy érzed, hogy állandó védelemre lenne szükséged, illetve gyermekedet szeretnéd megóvni, mindenképpen akkor fogadd el az orvos véleményét, ha alapos vizsgálat - vér és vizelet -, valamint hormonszintmérés előzte meg a tabletta felírását.

Dohányzás és fogamzásgátló

A dohányzás és a fogamzásgátló tabletta együttes szedése akár 25%-kal is növelheti annak esélyét, hogy trombózist vagy szívrohamot kapsz. Természetesen nem elhanyagolható tényező az elszívott cigaretta mennyisége és a fogamzásgátló tabletta hormontartalma sem. Ha napi kevesebb, mint fél doboz cigarettát szívsz el, már háromszor nagyobb eséllyel számíthatsz szívrohamra, mint nemdohányzó társaid. Amennyiben fél doboznál is többet füstölsz el naponta, úgy az esély hússzorosával számolhatsz. Bár a fogamzásgátló tabletta elméletileg csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a nikotin kiválóan semlegesíti ezt a jótékony hatást. 35 év felett pedig méginkább hatványozódik a kockázat.

Leiden-mutáció

A Leiden-mutáció a magyar népesség 5-8%-át érinti. A betegség genetikai eredetű vérképzési problémát takar. A mutáció következtében a vörösvérsejtek alakja torzul, a véralvadás fokozódik, és a vörösvérsejtek könnyebben tapadnak meg az érfalon. A probléma önmagában nem jelent túl nagy veszélyt a trombózis kialakulása szempontjából. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett azonban az érelzáródás előfordulásának veszélye több tízszeresére nőhet. Ezért is fontos, hogy vérvizsgálat után írják fel a tablettát.

Jóindulatú vagy rosszindulatú májdaganat

A fogamzásgátló tabletták évente, százezer főre számítva négy-öt esetben okoznak jóindulatú májdaganatot. Egymillió főre átszámítva egy esetben okoznak májrákot. Bár ezek a számok nem túl nagyok, mégis joggal feltételezhetjük, hogy fogamzásgátló tabletta mellett, esélyeid a májdaganatra megsokszorozódnak.

Méhen kívüli terhesség és születési rendellenesség

A fogamzásgátló tabletta szedése kis mértékben ugyan, de növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát. Ha tablettaszedés során esel teherbe, gyakran méhen kívül fogan meg a gyermek. Ezenkívül, ha rendszertelenül szeded a fogamzásgátló tablettát, és így esel teherbe, akkor születendő gyermeked nem biztos, hogy egészséges lesz. Ennek az esélye nagyon kicsi, viszont előfordulhat, hogy értelmi fogyatékossággal születik, vagy hormonális problémái lesznek.

Megelőzés

Fontos, hogy a Leiden-mutáció meglétét a fogamzásgátló tabletta szedése előtt kizárják. Ehhez elegendő egy vérvétel. Bár az átlagosnál több időt – hat-nyolc hetet – kell várni az eredményre, de megéri. Ezen kívül a tablettaszedés előtt nem árt leszokni a dohányzásról. Ha pedig már elmúltál harminc éves, kimondottan ellenjavallt az antibébi szedése során füstölni. Amennyiben a családodban előfordult már daganatos megbetegedés, tilos elhanyagolni a rendszeres nőgyógyászati rutinvizsgálatokat.

Ezt is szeretjük