Tényleg káros lehet a fluoridos fogkrém? 2 szakértőt kérdeztünk a témában
Egy fogorvos és egy belgyógyász szakorvos a fluorid hatásairól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fluor a litoszféra 13 . leggyakoribb eleme, amely természetes formában előfordul a vizekben, kőzetekben. Magyarországon a legtöbb fluor a vezetékes vízzel és az ásványvizekkel kerül az emberi szervezetbe. A fluorid erősíti a csontokat és a fogakat - a szervezetben lévő fluorid mintegy 95%-a a csontokban és a fogakban található.

Kutatások szerint azonban a szükségesnél nagyobb mértékű fluoridbevitel veszélyes lehet az idegrendszerre, valamint elősegítheti akár a rák kialakulását is. Cikkünkben megkérdeztük két szakértőt: dr. Borzsák Enikő, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa, valamint dr. Mihalik Ildikó, a VitalEurope Fogászati Központ fogszakorvosa elmondják véleményüket a témában.

Mennyi fluoridra van szüksége a szervezetnek?

Dr. Borzsák Enikő

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496. sz. előírása alapján a napi fluoridigény csecsemőkorban 0,25-0,5 milligramm, gyerekkorban 18 éves korig 1,5 milligramm, 18 éves kor fölött pedig 3,5 milligramm.

Megfelelő mennyiségű fluorid hiányában fognövekedési, csontosodási zavarok és fogszuvasodás alakul ki.

A túlzott bevitel túladagoláshoz vezet, ami a csontok törékennyé válását, fogzománcsérülést, a vesék működésének károsodását, az izomzat és az idegrendszer működési zavarát okozhatja. Egyes tanulmányok szerint a túlzott fluoridbevitel szerepet játszhat a csontok rosszindulatú daganatainak kialakulásában is.

Milyen táplálékok tartalmaznak fluoridot?

Dr. Borzsák Enikő

Gyakorlatilag az összes élelmiszer legalább nyomokban tartalmaz fluoridot. Kis mennyiségben a zöldségek és a gyümölcsök - 0,1-0,4 milligramm/kilogramm -, nagyobb mennyiségben az árpa és a rizs - 2 milligramm/kilogramm -, a halak - 2-5 milligramm/kilogramm -, a szardíniák és egyéb egészben fogyasztott halak - 370 milligramm/kilogramm -, a tea - 400 milligramm/kilogramm száraz anyag. Az élelmiszerek fluoridtartalma nagyban függ az előállításához felhasznált víz fluoridtartalmáról.

Dr. Mihalik Ildikó

Sok fluor kerülhet a szervezetbe a feldolgozott élelmiszerekkel is - például szénsavas üdítőitalokkal, alkoholos italokkal, félkész élelmiszerekkel. Ezek kerülésével tovább csökkenthető a szervezet fluorterhelése. De a legtöbb fluort a vezetékes vízzel és az ásványvizekkel vesszük magunkhoz.

Menyi fluoridot tartalmazhat az ivóvíz?

Dr. Borzsák Enikő

Magyarországon az ivóvíz hozzáadott fluoridot nem tartalmaz. A 201/2001. (X. 25.) Kormányrendelet szerint az ivóvíz fluoridtartalma legfeljebb 1,5 milligramm/liter lehet. Alsó határértéket a jogszabály nem jelöl meg. Ivóvizeink nagy részében a fluorid koncentrációja kevesebb 0,5 milligramm/liternél.

A felszíni vizekben a fluorid koncentrációja 0,01 és 0,3 milligramm/liter között mozog. A határértéket meghaladó ivóvíz igen ritka - erről bővebb tájékoztatás az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján található. A palackozott ásványvizek fluoridtartalma változó, általában a vezetékes vízhez képest jóval magasabb. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Kell-e tartani a fluoridos fogkrémektől?

Dr. Mihalik Ildikó

Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a fogkrém, illetve szájvíz fluortartalma segít helyreállítani a fogszuvasodást okozó baktériumok által létrejött zománckárosodást. Ezeket a készítményeket helyi alkalmazásra tervezték: nem maradnak a szájban sokáig, nem kerülnek lenyelésre, így felszívódásuk minimális. A fogkrémek fluortartalmát szabályozzák: a felnőtteknek szánt termékek esetén nem haladhatja meg az 1000 ppm - 1000 milligramm/kilogrammot.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Dr. Mihalik Ildikó

Abban az életkorban, amikor még nem kontrollálható, hogy a gyermek lenyeli-e a fokrémet, egyáltalán nem javasolt fluoridos fogkrém használata. A későbbiekben mindig a gyermek életkorának megfelelő típus használata szükséges - ezt a gyártó a fogkrém tubusán jelzi.

Mi kell a helyes fogápoláshoz?

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a szakember véleményét arról, pontosan milyen eszközök szükségesek a helyes fogápoláshoz.

Fluorid nélkül nincs fogápolás?

Dr. Mihalik Ildikó

Fontos szem előtt tartani, hogy a fluoridos fogkrém csak egy segítség a fogszuvasodás megakadályozásában. A döntő hatás a fogmosás hatékonyságán: alaposságán, idején múlik. Helyes technikával fluormentes fogkrémmel is megtisztíthatók a fogak. Manapság már - mind gyerekek, mind felnőttek számára - könnyen, széles választékban beszerezhetők ilyen fogkrémek, illetve szájvizek.

Ezt is szeretjük