Ennyit várj a fogmosással evés után

A szakértők szerint

A túlzásba vitt szájápolás sokat árthat. Nem jó, ha étkezés után azonnal fogat mosol.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő szájhigiénia nagyon fontos, ha szép és egészséges fogakra, valamint csillogó mosolyra vágysz.

Sajnos azonban a fogápolással is túlzásba lehet esni: ha minden étkezés után azonnal szaladsz a fogkeféért, azzal többet ártasz, mint használsz.

Mikor és mennyit mosd a fogad?

A fogorvosok ajánlása úgy hangzik, hogy naponta legalább kétszer ideális fogat mosni, reggel, felkelés után és este, lefekvés előtt. Ám ha a szükség úgy hozza és a lehetőségek is adottak hozzá, akkor a főétkezés után szintén érdemes átsúrolni a fogaidat, nem mindegy azonban, hogyan.

Szakértők szerint étkezés után legalább 30 percet kell várni a fogak megtisztításáig, ugyanis az evés során egy enyhén savas közeg jön létre a szájüregben, amely könnyen kikezdi a fogzománcot, így a fogaid sérülékenyebbek lesznek. Ám ha megvárod, míg a szájüreg pH-értéke visszaáll a normális egyensúlyi állapotába, elkerülheted a veszélyt.

Így okozhatsz károkat!

A fogzománc a test egyik legkeményebb anyaga, de sajnos neki is megvannak a maga gyengéi. A gyümölcsök, cukros és ételek és üdítők elfogyasztása közben ugyanis a zománcréteg könnyen felpuhulhat, így a fogak védettsége megszűnhet.

Mindez már önmagában is sok galibát okozhat, de ha étkezés után közvetlenül erős fogmosásba kezdesz, akkor a zománc sokkal könnyebben megkopik, hiszen mondhatni beledörzsölöd a savat a fogadba, így nagyobb lesz a szuvasodás és lyukak kialakulásának veszélye.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyál semlegesítő hatása a száj természetes kémhatását körülbelül 30 perc után tudja visszaállítani, így étkezések után legalább ennyit kell várni, hogy a zománc újra tökéletes védelmet nyújtson a fogaidnak. Ha nagyon zavar, hogy nem tudsz étkezés után közvetlenül fogat mosni, akkor öblögess tiszta vízzel, és ha letelt a fél óra, már nyugodtan használhatod a fogkefédet is.

Így kell fogat mosni!

Úgy gondolod, hogy helyesen mosod a fogadat? Akkor hallgasd meg a fogorvos álláspontját a helyes fogmosásról!

Dentinvesztés

Egy német kutatás, melyben a diétás üdítők utáni fogmosás hatását vizsgálták, alátámasztja a fentieket. A felmérés három hétig tartott, ez idő alatt a szakemberek kiderítették, hogy az üdítő elfogyasztása után 20 perccel végzett fogmosás felgyorsítja a dentinvesztést.

Ez azt jelenti, hogy a zománc alatti réteg is egyre inkább kopik, ami még gyorsabban fogszuvasodáshoz és korai fogvesztéshez vezethet. Ha azonban fél óra, netán egy óra is eltelik az üdítőivás és a fogmosás között, akkor a dentin könnyebben tud védekezni a külső hatások ellen.

Ezt is szeretjük