Torokfájást és fülzúgást okozhat a fesztiválozás: így előzheted meg a kellemetlen tüneteket

Fülzúgás és torokfájás: a fesztiválszezon velejárói?

fesztivál tömeg buli (3)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Zajvédő füldugó is kerüljön a táskádba, ha több napos fesztiválra indulsz - tanácsolja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus. 

A Fül-orr-gégeközpontban ebben az időszakban sokan kérnek segítséget a zajos napok után sem szűnő fülzúgás vagy egyéb felső légúti panaszok miatt.

Fülzúgást és halláskárosodást is okozhat 

Egy átmulatott éjszaka után mindenki tapasztalta már, hogy a zajos szórakozóhelyet elhagyva zúg, cseng a füle. A fülcsengés ezután szerencsés esetben egy nagy alvás után elmúlik, de akár napokig is tarthat, vagy állandósulhat. Ha rendszeresen, nagy hangerőn hallgatod kedvenc zeneszámaidat, akkor a fülzúgás mellett azzal is számolnod kell, hogy a hallásod is romolhat.

fülzúgás (2)

A tartós, 85 dB feletti hangerő valóban maradandó halláskárosodást okozhat, de tudnod kell, hogy például egy koncerten nem egyszer 110 dB-lel terhelik a füledet. 

Megelőzés

A mindennapi zenehallgatással kapcsolatban dr. Fülöp Györgyi azt tanácsolja, hogy a zajártalom elkerülésének érdekében biztonságos hangerősséggel - 85 dB alatt, lehetőleg ne füldugóval, hanem fejhallgatóval vagy leginkább hangfalból - hallgass zenét. A nagy zajban eltöltött időtartamok is összegződnek, és idővel megjelenhetnek a kellemetlen tünetek, éppen ezért zajterhelés után hagyj időt a kellő regenerálódásra hallóidegeidnek! Koncertekre érdemes zajvédő füldugóval készülni, illetve élni a lehetőséggel, hogy két koncert között félrevonulj, és a fesztiválokon elérhető csendesebb programokat is meglátogasd. 

shutterstock 256143568

Mikor fordulj orvoshoz? 

- Ha a fülzúgás nem múlik el néhány nap alatt, vagy társul mellé halláspanasz vagy torz hallás is, akkor mindenképp fordulj orvoshoz. Ilyen panaszok esetén ügyelj az elegendő folyadékbevitelre, pihenésre, mert sokszor önmagában ez is segíti a keringést és így a panaszok spontán javulását. Rövid ideje, vagyis maximum tíz napja fennálló fülzúgás vagy halláspanasz esetén rendszerint gyógyszerekkel - szteroiddal és keringésjavítókkal - lehet kezelni a problémát. Az utóbbi két évben egy magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközzel is gyűlnek a jó tapasztalok - mondja dr. Fülöp Györgyi.

Nagy háttérzaj, por és hideg italok 

A fentiek közül egyik sem kedvez a toroknak, a hangszalagoknak, melyek fájdalommal és gyulladással reagálhatnak ilyenkor. Egyszerű megoldás, ha ilyen esetben torokfertőtlenítő tablettákat szopogatsz, de a gyógyszeres kezelésnél talán fontosabb, hogy kerüld a fájdalmas nyálkahártya további irritációját!

no-torokfajas

Ha már van panasz, akkor nem tesz jót sem a forró, sem a hideg, sem a szénsavas, de a csípős ételek, maró italok is elnyújtják a panaszokat. Emellett természetesen mindenki tartsa szem előtt, hogy egyéb ismert betegségei miatt milyen étkezési, italozási, életmódbeli megszorításokat kell betartania, hogy egy koncert vagy fesztivál ne a kellemetlenségek, hanem a jó zene, a szórakozás miatt maradjon emlékezetes!

Mikor fordulj orvoshoz torokfájás miatt? 

Ha a torokfájás pár napon belül nem javul, esetleg társul mellé rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, láz vagy nyirokcsomó-duzzanat, akkor javasolt orvoshoz fordulni.

Afta a fesztivál után

Az afta kialakulását nagyon sok minden okozhatja, előfordul, hogy egyszerűen csak a fogaktól vagy az evőeszköztől megsérül az íny, netán túl sok volt a fűszeres, savas étel a szájnak. Emellett viszont akár a legyengült szervezet legelső üzenete is lehet.

Ezt is szeretjük