Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? Itt a tudományos válasz
Valóban nincs rá szükség? És ha nincs, miért nem tűnt el az evolúció során?

ferfi-mell
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a férfiak nem képesek mellükből táplálni a kisbabákat, joggal merülhet fel a kérdés, miért rendelkeznek mégis mellbimbóval, van-e annak bármilyen funkciója, ha igen, pontosan, mi, ha pedig nincs ilyenről szó, miért nem tűnt el ez a testrész az evolúciós fejlődés során.

Ezen kérdéseknek igyekezett utánajárni nemrég a LiveScience tudományos magazin is, amihez is Ian Tattersallt, az Amerikai Természettudományi Múzeum paleoantropológusát hívták segítségül.

Mire jó a férfiak mellbimbója?

Bár sokan úgy vélik, a szexuális együttlét során a mellbimbó a férfiak esetében is olyan pontot jelent, mely az érintésre érzékenyen reagál, Tattersall szerint nincs biológiai funkciója, annak oka pedig, hogy létezik, az anyaméhben keresendő.

A nők és férfiak biológiai felépítésének alapja ugyanaz a genetikai lenyomat, a fejlődésük azonban idővel más irányt vesz, aminek egyik legegyértelműbb példája a pubertás időszaka. Hasonló történik ugyanakkor az anyaméhben is, ahol az embrió fejlődésének első néhány hete minden esetben ugyanazt a mintát követi, mely a mellbimbó kialakulását is magában foglalja.

Ahogy mondani szokták - bár ez igencsak leegyszerűsíti a dolgot - mindannyian nőként indulunk, később azonban már nemcsak az X kromoszóma lesz aktív, de az Y is, melynek hatására megindulnak azok a változások, melyek a férfi nemi jelleg kialakulásáért felelősek. A mellbimbók azonban ekkor már nem mennek sehová, nem tűnnek el - bár létezik olyan faj az állatvilágban, ahol erre is van példa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Arra a kérdésre pedig, hogy miért maradt meg a férfiak mellbimbója az evolúciós fejlődés során, ha semmi szükség nincs rá, egyszerű a válasz: azért, mert nem jelentett volna semmiféle előnyt a tőle való megszabadulás. Bővebben ide kattintva olvashatsz a témáról.

Ezt is szeretjük