Így zajlik a fémallergia vizsgálata: a hidegebb évszakokban ideális belevágni

A fémallergia kivizsgálása hosszú folyamat, melyre a legalkalmasabb időszakot az őszi és téli hónapok jelentik.

GettyImages-961894294
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fémallergia kivizsgálása epicutan teszttel történik. A hát bőrére ragasztott tapaszokat több alkalommal is ellenőrzi az orvos, a vizsgálat így összesen hét napig tart.

Az epicutan teszt elvégzésére a téli időszakban ideálisabbak a feltételek, mint a nyári melegben, mivel nem érheti víz, izzadság, nedvesség a hát bőrét az adott hét alatt. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan készüljünk fel rá. 

Így zajlik az epicutan teszt

- A vizsgálat során a beteg hátára úgynevezett kamrás tapaszokat ragasztanak fel. Ezek tartalmazzák a vizsgált allergéneket, amelyekről a beteg kikérdezése alapján feltételezhető, hogy a panaszait okozzák - magyarázza dr. Moric Krisztina.

GettyImages-854074590

- Ezt követően a bőrreakciót figyeljük meg a tapaszok alatt. Először a felrakást követő 30 perc múlva, majd 24, 48, 72, 96, 120 órával később - a hét minden napján - és egy hét múlva is. A tapaszokat ez idő alatt víz nem érheti, a nyári melegben a fokozott verejtékezés miatt nagyobb az esélye, hogy felválnak, ezért a hűvösebb évszakokban jobb elvégezni. 

Ez jelzi a fémallergiát

Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén - a tapaszok alatt - bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik. 

Dr. Moric Krisztina azonban azt is elmondta, hogy epicutan teszttel nemcsak a fémallergia vizsgálható, hanem így lehet kimutatni például a kozmetikumok által okozott, fogászatban használt anyagok, hajfestékek és ételadalékok által okozott allergiás reakciót is. 

Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra?

Akinek allergiás panaszai vannak, forduljon allergológushoz, aki alaposan ki fogja kérdezni a tüneteikről, és a válaszaik alapján eldönti, hogy vérvizsgálatra, epicutan tesztre vagy egyéb vizsgálatra van-e szükség.

Ha epicutan tesztre kerül sor, érdemes azzal kalkulálni, hogy a tapaszok felragasztását követő hétben nem lehet elutazni, hiszen több alkalommal is meg kell jelenni a rendelőben egy rövid időre, amíg leolvassák a tapaszokat. A tapaszokra vigyázni kell, hogy víz ne érje, az edzést is fel kell függeszteni a vizsgálat idejére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes ezt az odafigyelést megtenni, hiszen a vizsgálat csak így adhat megbízható eredményt, ami alapján körülményes és költséges beavatkozásokhoz kapunk fontos információkat. Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek.

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhető, hogy a műtétet vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszok kaphatók például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

10 kedvelt szobanövény, ami súlyos allergiás reakciót okozhat

Hiába gyönyörködtetik a szemet, a szobanövények több allergiatípus forrásai is lehetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük