Fémallergiás vagy? 6 meglepő hely, ahol allergénekkel lehet érintkezni

Allergia bármely fémre kialakulhat, teljesen egyénfüggő, hogy kinél mi okoz tüneteket.

fémallergia nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fémallergia esetén előfordulhat, hogy érmék, ékszerek vagy akár ajtógombok érintése is allergiás reakciót válthat ki.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekre kell figyelni, és hogyan lehet megtudni, hogy pontosan mely fémeket kell kerülni. 

Fémallergia: hogyan reagál a test

A fémallergia hasonló minden más típusú allergiás reakcióhoz. Amikor a bőr érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer a fémmolekulákat ellenségnek véli, és támadást indít ellenük. A túlreagáló immunrendszer reakciójának eredményként az érintkezés helyén megjelenik a bőrpír, viszketés, duzzanat vagy kiütés.

Milyen fémek okozhatnak tüneteket?

A leggyakoribb fémallergia a nők közel 30%-át érintő nikkelallergia, de a kobalt és a króm is sokaknál okoz panaszokat.

bizsu ékszer fémallergia
Fotó: Image Source RF/Zero Creatives / Getty Images Hungary

A gyártók gyakran nikkelt és kobaltot használnak más fémekkel való ötvözéshez. Ezeket a fémeket alacsonyabb minőségű ékszerekben, például bizsukban lehet megtalálni. Ilyen esetben a tünetek megszűnéséhez az ékszereket cserélni kell, az alábbi anyagokkal érdemes próbálkozni, ezek ritkábban okoznak allergiás tüneteket: réz, sárga, legalább 14 karátos arany  a fehérarany és a bevont ékszereket néha ötvözik nikkel vagy kobalt fémekkel –, platina, rozsdamentes acél vagy ezüst.

- Kísérletezés helyett, ha biztosra szeretnénk menni, érdemes inkább allergiavizsgálatot végeztetni. Epicutan teszttel pontosan meg tudjuk állapítani, hogy melyik az a fém, ami a tüneteinket okozza, és a továbbiakban csak azt kell elkerülnünk.

Az elkerülés azonban nem is annyira egyszerű, hiszen nemcsak az ékszerek, hanem számos egyéb, hétköznapi használati tárgy is tartalmazhat fémeket.

Fémek a kozmetikumokban

A szemceruza és a szemhéjfesték is tartalmazhatnak fém összetevőket, így használatuk allergia esetén szintén tüneteket okozhat. Ha ismerjük az allergént, vásárlás előtt figyeljük az összetevőket, illetve lehetőség szerint ragaszkodjunk a bevált, problémamentesen használt termékekhez.

smink fémallergia
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

Mobiltelefonok

Ha allergiás a nikkelre vagy a kobaltra, akkor a telefon is a bőrpanaszok lehetséges forrása.

Szemüvegkeretek

Az ékszerekhez hasonlóan az üvegkereteket is nikkel vagy kobalt ötvözi. Panaszok esetén javasolt egyéb, például műanyagból készült keretre váltani.

Ruházat fémtartalma

Fémallergia esetén a gombok, valamint a szegecsek és cipzárak is problémát okozhatnak. Ahol például a melltartócsat vagy a farmergomb érintkezik a bőrrel, rövid időn belül bőrpír, vörösség, viszkető érzés jelentkezhet.

Tetoválás

Ha tetoválást fontolgat valaki, és korábban már jelentkeztek panaszai fémekkel való érintkezés kapcsán, akkor érdemes még a beavatkozás előtt kizárni a fémallergia lehetőségét. A tetováló festékekben lévő pigmentek ugyanis tartalmazhatnak kobaltot és más nehézfémeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Orvosi és fogászati implantátumok

A beültetett implantátumok miatt jelentkező allergiás tünetek egyetlen kezelési módja, ha a panaszokat kiváltó implantátumot eltávolítják. A beavatkozások előtt ezért mindenképp javasolt allergiavizsgálat elvégzése.

A legtisztább levegőjű magyar erdők

Kristálytiszta levegőjüknek köszönhetően a kirándulóhelyek megnyugtatják a tüdőt, így légzőszervi betegséggel élőknek is nagyon ajánlottak. A szubalpin klímájú középhegységek klimatikus gyógyhelyei, az üde dombvidékek és a vízpárás ártéri erdők között is fantasztikus kirándulásokat tehetsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük