Bárányhimlő, rubeola
Súlyos szövődmények felnőttkorban!
A gyerekbetegségek felnőttkorban sokkal súlyosabb problémákat okozhatnak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legveszélyesebb fertőző gyerekbetegségek ellen ma már szinte kivétel nélkül létezik védőoltás. A súlyos szövődmények elkerülése érdekében a rubeola, a bárányhimlő és a mumpsz elleni injekciót a legtöbb ember megkapja gyerekkorában, azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes védettség eléréséhez ezeket az oltásokat tízévente meg kellene ismételni.

Ha ez nem történik meg, akkor a gyerekkorban biztosított védettség idővel elmúlhat: ezzel is magyarázható, hogy manapság egyre gyakrabban kapják el felnőttek ezeket a tipikus gyerekbetegségeket. Felnőttkorban pedig nem csak a kór lefolyása, de a szövődmények is súlyosabbak lehetnek, úgyhogy továbbra is igaz nagyanyáink mondása, miszerint jobb gyerekkorban túlesni a bárányhimlőn, a mumpszon és a rubeolán.

Bárányhimlő

A leggyakoribb gyermekbetegség, amin szinte mindenki elsőként esik át, a bárányhimlő. A nem túl magas lázzal, ám annál kellemetlenebb, erősen viszkető hólyagos kiütésekkel járó fertőző kór fiatalabb korban ritkán jár szövődményekkel, azonban bizonyos esetekben akár halálos kimenetelű is lehet. A betegséggel saját immunrendszerednek kell megküzdenie, úgyhogy nem ajánlott semmilyen gyógyszeres kezelés, különösen gyerekkorban.

A láz Aspirinnel történő csillapítása bár nagyon ritkán, de 18 év alatt a Reye-szindróma kialakulásához vezethet, ami súlyos májkárosodással, és agyvelőbántalommal járó, halálos szövődmény. Ha felnőtt korban betegszel meg, a leggyakoribb szövődmény, amivel számolnod kell, a tüdőgyulladás. Ennél sokkal riasztóbb tünetekkel jelentkezhet a kisagyi gyulladás, ami mozgáskoordinációs rendellenességet, beszédzavarokat és hányást okozhat. A kellemetlen és ijesztő tünetek azonban nem jelentenek különösebb veszélyt, a betegség két hét alatt gyógyul. Komolyabb szövődmény azonban az agyvelőgyulladás, ami szintén hasonló tünetekkel jár, de néhány esetben akár halálos is lehet.

Arra azonban, hogy belehalj a bárányhimlőbe, valójában igen kevés az esély, csupán hosszas, kellemetlen betegeskedésre kell számítanod, ha felnőttként kapod el. Terhesség esetén már komolyabb következmények is felléphetnek, a szövődmények ugyanis a babára sokkal veszélyesebbek, mint rád. Ha várandósan leszel bárányhimlős, születendő gyermeked akár maradandó idegrendszeri károsodást is szenvedhet.

Mumpsz

A vírusos fültőmirigy gyulladás kellemetlen betegség, ugyanis a fül alatt húzódó csatorna látványos és fájdalmas duzzanatával, valamint magas lázzal jár. Gyerekkorban különösebb szövődményeket nem okoz, ráadásul a fiatalabb generáció már megkapja az MMR védőoltást, ami többek között a mumpsz ellen is immunitást biztosít. A mostani felnőtt generáció azonban még nem védett a betegség ellen, hacsak fiatalon nem esett át rajta, úgyhogy bár gyerekbetegségnek számít, a legtöbb mumpszos mégis a felnőttek közül kerül ki.

A rendkívül fertőző betegség különösen zárt közösségekben okozhat járványt. A felnőtt kori hosszabb és fájdalmasabb lefolyásnál sokkal kellemetlenebb, hogy a mumpsz férfiaknál és nőknél egyaránt terméketlenséghez vezethet. Nem ritkán előforduló szövődménye ugyanis férfiaknál a heregyulladás, ami az ivarsejtet termelő sejtek egy részét elpusztítja, nőknél pedig a petefészekgyulladás.
A nyálmirigyek és a fültőcsatorna duzzanata esetén nem kell rögtön mumpszra gyanakodnod, a tünetek ugyanis egyéb, ritkán előforduló vírusok következményei is lehetnek, melyek szintén járhatnak magas lázzal. A legbiztosabb megoldás a vérvétel, a laboreredményekből ugyanis teljes bizonyossággal megállapítható, ha mumpszos vagy.

Rubeola

A rózsahimlő sem gyerek- sem felnőttkorban nem jár súlyos szövődményekkel, azonban ha terhes vagy, a magzatra már annál veszélyesebb lehet. Ha a terhesség első három hónapjában fertőződsz meg, az akár magzatelhaláshoz is vezethet. Ha azonban ez nem következik be, akkor is súlyos születési rendellenességekre számíthatsz, amelyeket szintén nem biztos, hogy a baba túlél. Súlyosan károsodhat a szem, a szív, illetve a központi idegrendszer is, ami leginkább halláskárosodáshoz, vagy változó mértékű retardációhoz vezet. A májkárosodás lehetősége is fennáll, de a kicsi tüdejére vagy csontozatára is hatással lehet a kór. A súlyos következményeket azonban könnyen elkerülheted, ha tervezett terhességed előtt orvosodat megkéred, hogy oltson be rubeola ellen.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük