A színezés 10 áldásos egészségügyi hatása - Mitől hat ilyen csodálatosan a testre?
Nagyon egyszerű módszerrel oldhatod a lelki feszültséget.

nagykep?cikkid=169648&kep=szines ceruza szinez-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A depresszió, a szorongás, a stressz a magyarok egyik legnagyobb népbetegsége. Felmérések szerint minden harmadik magyar szenved a depresszió valamely fokától, ami súlyos következményekkel is járhat.

Dr. Nancy Frasure-Smith professzor kutatása bizonyította, hogy a szívbetegek egyik közös problémája a depresszió és a mindennapi stressz. E két betegség egyik tünete lehet a szívkörnyéki fájdalom is.

Hogyan hat ez az állapot a szívre?

A depresszió, a stressz, a szorongás is szoros összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával. Több kutatás is igazolta, hogy e három negatív állapot a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők közös nevezője. A szorongás és a depresszió sokszor együtt jár - egyik a másikból alakulhat ki -, a stressz pedig szinte már az ember mindennapjainak részévé vált.

A depresszió ráadásul a Magyar Pszichiátriai Társaság vizsgálatai szerint a munkavégzésre is negatívan hat, ami tovább növeli a munkahely stressz kialakulásának lehetőségét. Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy valamelyik probléma nem érinti őket, és még kevesebben azt, hogy foglalkoznak is az állapotuk javításával.

A szorongást, a depressziót kezelni kell, a stresszt pedig megfelelő módszerekkel levezetni, hogy a lelki problémák ne nyilvánuljanak meg fizikai tünetekben, végső soron betegségekben. Nemrégiben vált népszerűvé egy olyan feszültségoldó módszer, amely a depressziós szorongás és a stressz csökkentésében is segít a felnőtteknek.

Miért jó a terápiás színezés?

A felnőtteknek készült színezők eredete még a nagy pszichológustól, Carl Jungtól származik, aki önismereti módszerként, a tudatalatti eléréséhez ajánlotta a színezést. A pszichológusok azóta is előszeretettel ajánlják pácienseiknek a színezést mint terápiát, mivel számos pozitív hatása van a mentális egészségre.

A színezés legfőbb előnye, hogy a figyelmet a problémákról és a rossz szokásokról egy nyugodt, biztonságos és produktív irányba tereli el. Emiatt pedig kiváló terápiás módszer nemcsak a szorongással, a depresszióval és a stresszel küzdőknek, de a kényszerbetegeknek, az evészavarral és dühkezelési problémával küzdőknek is.

Hogyan hat a szorongásra és a depresszióra?

A terápiás színezés megnyugtatja az amigdalát, ami az agynak az a része, amely feldolgozza és elraktározza az érzelmi reakciókat, ahol megszületik a küzdj vagy menekülj válasz az egyes helyzetekre. A koncentrálás és a nyugalom, amit a színezés nyújt, csillapítja az amigdala felfokozott állapotát, és megadja az agynak azt a pihenőállapotot és nyugalmat, amire szüksége van.

A felnőtt színezők boldogsággal is eltölthetnek, hiszen a színezés akár órákra visszavezet a gondtalan gyerekkorba, kikapcsolja az aktuális stresszes gondolatokat, és bár fókuszálsz közben, ez a koncentráció mégsem megterhelő, mivel a felnőttek már automatikusan végzik ezt a tevékenységet - nem megerőltető vonalon belül maradni.

További jótékony hatásai

A szervezési készségre és a problémamegoldó képességre is jótékonyan hat a terápiás színezés, mivel a részletes ábrák színnel való megtöltése aktivizálja az agyi funkciókat - gondolj csak arra, hogy komplex színsémákban kell gondolkodnod, miközben megfontolod, melyik színek használatával kerül egyensúlyba a kép, és melyik lesz a legesztétikusabb eredmény.

Amikor színválasztáson, egyensúlyon gondolkodsz, és színeket alkalmazol egy fehér lapon, azzal együtt a problémamegoldó képességeden és a motorikus funkcióidon is dolgozol. A színezésterápia egyben aktív meditáció is, hiszen közben a negatív gondolatok távoznak az agyból, és a helyükre kellemes, pozitív gondolatok kerülnek.

Csökkenti a szívre leselkedő veszélyt

A művészetterápiaként szolgáló színezés tehát segít elengedni a depressziós, szorongásos gondolatokat, és elűzni a stresszt, amivel már az egészséged irányába is hatalmas lépést tehetsz. Ha egyre csak halmozódik az agyban és a testben a feszültség, az hosszú távon fizikai betegségekhez vezethet, akár olyan súlyos megbetegedésekhez is, mint a szív- és érrendszeri problémák.

Ha az ember depressziós, stresszel teli, gyakran olyan ártó segítséghez folyamodik, mint az alkohol vagy a cigaretta, az egészségtelen ételek vagy a túlzott cukorfogyasztás, melyek csak átmenetileg csillapítják a rossz érzést, és csak időszakos feszültségoldók. Aki depresszióval küzd, gyakran az egészségére ártalmas megoldásokhoz folyamodik, és rossz döntéseket hoz, ám ha csökken a szorongás mértéke, nemcsak a lelki, de a testi egészséghez is közelebb kerülhet.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt is szeretjük