Növelhetik a mellrák rizikóját: kockázatos a sok szalonna és kolbász fogyasztása
A feldolgozott húsféléket most a mellrák kialakulásával hozták kapcsolatba.
Kismértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a nőknél, ha rendszeresen esznek feldolgozott húsfélét, például szalonnát és kolbászt - állapította meg egy új kutatás, mely elemzéséhez több mint egymillió nő adatait használta fel.
Az amerikai kutatók az International Journal of Cancer folyóiratban publikált munkájukban 15 korábbi tanulmány adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húsfélét fogyasztanak, 9%-kal emelkedik a mellrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik kevés ilyesmit esznek.
Kismértékű mellrákkockázat-növekedés
Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - már korábban közölte, hogy a feldolgozott húsfélék rákkeltő hatásúak lehetnek. Szakértők azonban óvatosságra intettek a tanulmány megállapításaival kapcsolatban, és arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyes nők valóságos kockázata igen csekély, az inkább a népességre kivetítve érzékelhető - fűzte hozzá a tanulmányt ismertető BBC News honlapjának cikke.
Az összességében több mint egymillió nő adatain alapuló tanulmány kapcsolatot talált a feldolgozott húsfélék fogyasztása és a mellrák kialakulása között, azt azonban nem tudta világosan bizonyítani, hogy a rákot tényleg ezek a húsfélék okozták-e. A tanulmány 15 korábbi kutatást elemzett, azok azonban különbözőképpen határozták meg azt, hogy mi számít túlzott fogyasztásnak a feldolgozott húsfélékből.
Az elemzett kutatások a résztvevők elmondása alapján rögzítették, hogy mit ettek, és a későbbi követések során vizsgálták, hogy kiknél alakult ki mellrák. Ezzel ugyanakkor az a probléma, hogy azoknál, akik különböző mennyiségű feldolgozott húsfélét fogyasztottak, más olyan életmódbeli különbségek is előfordulhattak, ami miatt mellrákjuk lett.
Veszélyes, feldolgozott húsfélék
Nagy-Britanniában minden száz nőből 14-nél alakul ki mellrák élete valamelyik szakaszában. A 9%-os kockázatnövekedést úgy is le lehet fordítani, hogy ez nagyjából minden száz nőre jutó további plusz egy esetet jelent.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kutatók hangsúlyozták, hogy a rákkockázatot a feldolgozott húsfélék okozzák, a vörös húsok fogyasztásánál nem találtak ilyen kapcsolatot. A WHO a vörös húsokat a feltehetően rákkeltő kategóriába sorolta. Maryam Farvid, a Harvard Orvosi Egyetemének kutatója, a tanulmány vezető szerzője az eredmények tükrében a húsfogyasztás csökkentését javasolta, de nem tanácsolta az elhagyását az étrendből. Jelenleg az ajánlott mennyiség napi nem több mint 70 grammnyi vörös hús.
A feldolgozott húsfélék - a bacon, a kolbász, a hot dog, a szalámi, a sonka, a sózott, szárított, pácolt marhahús - különböző tartósítási eljárásokkal készülnek. Több elmélet is született arról, hogy miért emelhetik a rákkockázatot, az egyik szerint a pácsó hathat a húsban lévő fehérjére, amitől az rákkeltővé válik.
Rákkeltő munkák
A táplálkozás mellett bizonyos foglalkozások esetén is növekszik a rák kialakulásának kockázata. Nézd meg az alábbi listát!
A 10 legveszélyesebb munkakör, ahol állandó a rák kockázata: felelősségre vonható a munkáltató
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Getty Images.