Mennyi rákkeltő anyagot tartalmaz az otthonod? Egészségesebb is lehetne a lakás
A lakás rákkeltő anyagait jobb mielőbb lecserélni az egészséged érdekében.

barna-falfelulet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A WHO által bizonyítottan rákkeltő vegyületek csaknem mindenhol, így a lakás több pontján is jelen vannak. Bár mértékük viszonylag csekély, sokkal biztonságosabb az egészségesebb anyagokat választani, főleg, ha nagyobb felületről van szó.

A bútorokon használt felületkezelő szerek, a kárpitok, a festékek potenciálisan mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy veszélyes gőzök szabaduljanak fel, és a VOC-anyagok, vagyis az illékony szerves vegyületek szintje növekedjen a lakásban.

Falfesték vegyületei

A festékek rengeteg káros VOC-vegyületet tartalmaznak: oldószereket, benzolt, triklór-etilént, gombaölő szereket, ólom-kromátot, a színezékek ftalátokat, esetleg vízlepergető, perfluorozott vegyületeket, melyek a száradást követően az első hónapokban nagyobb mértékben, de alacsonyabb mennyiségben később is a levegőbe kerülnek.

A beltéri tisztasági festéshez egyre többféle természetes anyag közül választhatsz. Az olajalapú helyett jobb a vízbázisú oldószert tartalmazó festék, ami környezetbarát, és az egészségre sem káros. Kaphatók latex vagy kerámiafestékek, tejalapú kazeinfestékek. Ha Green Seal jelölést látsz egy terméken, bátran használhatod színezésre.

Szintetikus szőnyegpadló

A szintetikus szőnyegpadló olcsó, színtartó, illetve könnyen tisztítható, viszont a felületét sok esetben erős vegyszerekkel kezelik, így formaldehidet, brómozott égésgátlókat, klóros oldószert tartalmazhat, ráadásul a ragasztója is tele van VOC-vegyületekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetes alternatívát jelentenek a kiszellőztethető gyapjúból, természetes növényi rostokból készült szőnyegek, többek között a szizál, a tengerifű vagy a kókuszrost alapú padlószőnyeg.

Kezelt bútorok

A bútorgyártás során még ma is nagy mennyiségű formaldehiddel és szerves oldószerrel dolgoznak, ami a tüdőre és a vérképző szervekre is ártalmas lehet. Az új bútorok jellegzetes illata vészjósló jele a VOC-vegyületek magas szintjének. A farostlemezek összepréseléséhez használt műgyanta, a szintetikus ragasztók, lakkok is tartalmazzák a formaldehidet, de még a habszivacsok gyártásakor is használják az anyagot.

Amellett, hogy az új bútorokat mindig hagyod teljesen kiszellőzni, sokkal biztonságosabb alternatíva lehet a tömörfából készült bútor. Bár az ára magasabb, időtálló, masszív anyag. A felületkezeléshez pedig a lakkok helyett mindig természetes lenolajat, viaszt használj.

A VOC-vegyületek hosszú listáját ide kattintva érheted el.

Ezt is szeretjük