Rákkeltő lehet, pedig a tűzvédelmet szolgálja: 5 veszélyes tárgy a lakásban, amiben jelen van

Károsak az égésgátló anyagok.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó a ftalátokról vagy épp a formaldehidről, egyre több kutatás és adat támasztja alá, hogy bizonyos vegyi anyagok és szennyezések nagymértékben felelősek lehetnek az emberi szervezet egészségének károsodásáért.

A WHO egy 2011-es tanulmánya szerint például a világon az összes megbetegedés 5,6%-a, illetve a halálesetek 8,3%-a hozható összefüggésbe a vegyi anyagokkal, szennyezésekkel. Az elmúlt évtizedben számos anyagról bizonyosodott be, hogy hatással lehet a hormonrendszerre hosszú távú érintkezés mellett, a műanyagok gyártásához használt ftalátokon kívül azonban ez igaz az égésgátló anyagokra is, melyek emiatt akár rákkeltő hatásúak is lehetnek.

Mihez használnak égésgátló anyagokat?

Az égésgátló anyagok vagy brómozott szénhidrogének - PBB és PBDE - olyan szintetikus vegyületek, amelyekben magas hőmérsékleten brómgyökök szabadulnak fel, melyek visszaszorítják az égést, és akadályozzák a tűz terjedését.

Ebből adódóan ezeket a vegyületeket a különféle anyagok, termékek tűzvédelmére használják fel, előszeretettel alkalmazzák például elektromos berendezések - például műanyag borítású számítógépek, tévék, monitorok, nyomtatók - gyártása során, háztartási eszközök - konyhai felszerelések, ventilátorok, hősugárzók, hajszárítók -, illetve kárpitok gyártásánál, de meg lehet őket találni a matracok szövetein, valamint a szigetelő anyagokban, a poliuretán habban is.

Miért káros?

Az égésgátló vegyületek a gyártási folyamat során is a környezetbe kerülhetnek, emellett azonban nem elhanyagolható az sem, hogy azokból a termékekből is kipárologhatnak lassan, amelyekhez felhasználták őket.

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával létrejött, veszélyes anyagokkal foglalkozó Kockázatos.hu információi szerint feltételezhető, hogy napjainkban a legtöbb ember ki van téve ezen vegyületek hatásainak, és bár a kitettség általában kismértékű, folyamatos fennállás esetén okozhat komoly problémát. A termékekből a vegyületek részecskéi a lakás levegőjébe kerülhetnek, onnan pedig a szervezetbe, ahol felhalmozódnak, és csak igen lassan bomlanak le.

A szervezetre gyakorolt káros hatások tekintetében a hormonrendszert befolyásoló tulajdonság áll az élen, ez azonban összefügghet mutagén, rákkeltő hatással is. A Kockázatos.hu információi szerint az emberben feltehetően, állatokban pedig bizonyítottan rákkeltőek az ilyen égésgátló vegyületek.

4 rákkeltő tárgy a lakásban, amiről sokan nem is gondolják, hogy veszélyes

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mit lehet tenni?

Bár teljes mértékben nem lehet szűrni a brómozott szénhidrogéneket tartalmazó tárgyakat és termékeket, érdemes minél kevesebbet tartani belőlük a lakásban. Mivel a tárgyak egy részére mindenképp szükség lehet, érdemes olyan gyártót választani, amely figyel arra, hogy minimálisra szorítsa a káros vegyületek alkalmazását, és környezetvédelmi szempontokat vegyen figyelembe a gyártás során. Környezetbiztonságot igazoló tanúsítványnak, emblémának számít például az elektronikai termékeknél a Blue Angel, a TCO 95' és az ECO-Kreis 97' is. Szerencsére az is elmondható, hogy egyre szigorúbbak a szabályozások, emiatt pedig egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarátabb megoldások.

A szakértők mindemellett ajánlják a gyapjútermékek használatát alternatívaként, a régi kárpitok, falikárpitok, habszivacs ülőgarnitúrák lecserélését vagy szakadás esetén mielőbbi javításukat. Érdemes minél gyakrabban szellőztetni - persze csak akkor, ha a kinti levegő nem szennyezettebb -, rendszeresen portalanítani nedves ronggyal, HEPA-szűrős porszívót használni, gyermekek esetében pedig nem szabad hagyni, hogy az elektronikai termékeket a szájukba vegyék, tapogassák.

Ezt is szeretjük