Ahhoz, hogy migrén vagy fejfájás alakuljon ki, számos tényező hozzájárulhat, legyen szó kialvatlanságról és fáradtságról, fronthatásról, betegségről, alkoholfogyasztásról vagy épp a szervezet dehidratáltságáról, mindemellett azonban bizonyos táplálékok, pontosabban az azokban található anyagok is kiválthatják a problémát: nézd meg a képeket, és bánj óvatosan a következőkkel, ha nálad is gyakori problémát jelent előbbi, viszont még orvosi konzultáció révén sem sikerült rájönnöd az okára.

Az olyan ételek, melyeknek volt idejük érlelődni, nagy mennyiségben tartalmazhatnak tiramint, melynek bizonyítottan köze van a fejfájás, illetve a migrén kialakításához, illetve a tünetek fokozásához, így a régi, érlelt sajtokkal érdemes vigyáznod, ha előbbiekre te is hajlamos vagy.

Bizonyos élelmiszerekhez adott anyagok, a tartósítószerek, nitritek és nitrátok is okozhatnak fejfájást, ugyanis hatással vannak a vérerekre, épp ezért vigyázz a feldolgozott húskészítmények, illetve csomagolt felvágottak, sonkák, szalonnák, kolbászok fogyasztása esetén.

A monoszódium-glutamát nevű ízfokozó szintén válthat ki fejfájást, illetve migrént, elsősorban pedig az ázsiai ételekben, csomagolt élelmiszerekben, a szójaszószban, a chipsekben, illetve a bögrés levesekben találkozhatsz vele.

A túl sok, illetve a túl kevés koffein is okozhat fejfájást, utóbbi például abban az esetben, ha túlságosan hozzászoktál, azonban nem sikerült hozzájutnod a szokásos adaghoz. Akkor is jelentkezhet fejfájás, ha valaki érzékeny a koffeinre, ebben az esetben azonban nemcsak a kávéval, de a teával, a csokival és a kakaóval is érdemes vigyázni, kisebb mennyiségben ugyan, de utóbbiak is tartalmazhatják.

A csípős paprikában, chiliben található kapszaicin erős migrénes rohamokhoz vezethet, így fontos elkerülnöd fogyasztását, ha a gyakori fejfájás, illetve a migrén problémája téged is érint.

Az élesztő is közismert fejfájást elősegítő alapanyagnak számít, így ha hajlamos vagy rá, célszerű lehet elkerülnöd fogyasztását.

Csakúgy, mint az aszpartámét és mesterséges édesítőszerekét, ezekre ugyanis szintén igaz előbbi megállapítás.

A hideg ételek is okozhatnak fejfájást, a jelenség pedig sokaknak ismerős lehet: az ilyen fájdalom főként a homlokon jelentkezik, és 25-60 másodperctől akár több percig is tarthat. Jellemzőbb, ha valaki például a hőmérséklet vagy az edzés révén túlmelegedett testtel fogyaszt ilyen ételt, a migrénben gyakran szenvedőknél pedig jóval könnyebben jelentkezhet.
Rákkeltő lehet miatta az étel
Nem is gondolnád, mi mindenben benne lehet ez az anyag. Nézd meg a képeket, és fontold meg alaposan, megveszed-e a következőket!
Rákkeltő lehet miatta az étel: képeken 6 dolog, amit gondolj meg jól, megveszel-e
Nézegess képeket!
Elolvasom