A fejfájás 6 rejtett oka
Agynyomás, érrendszeri betegségek
Ha fáj a fejed, gondolkodás nélkül bekapsz gyorsan egy tablettát? Pedig lehet, hogy komoly baj áll a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden ember tapasztalt már fejfájást. A legtöbben nem is gondolkozunk azon, hogy miért, csak gyorsan bedobunk egy-két tablettát. Az ok-okozati összefüggés csak akkor kerül előtérbe, ha a probléma rendszeres vagy állandó. Ilyenkor pedig jönnek a találgatások: vajon az időjárás vagy a szemüveg hiánya okozza?

Pedig a fejfájás hátterében nem csak ennyire prózai okok állhatnak. Nézzük csak, melyek azok a rejtett okok, amikre senki sem gondol!

Agynyomás változása

Az agyban az agyvíz, a vér és az agyszövet aránya határozza meg a nyomás mértékét. Ha ezek aránya egészséges egyensúlyban van, akkor az agynyomás tökéletesen erős. Ha azonban a nyomás megváltozik – akár csökken, akár nő –, hihetetlen erős fejfájás alakul ki. A nyomás megváltozásának leggyakoribb oka az agyvíz mennyiségi növekedése vagy csökkenése.

Ha az agynyomás tartósan megnő, az agy összes funkciójában zavarokat okozhat, hiszen a koponyaűr falai nyomást gyakorolnak az agyvelőre, mivel nem képesek a térfogatváltozást követni. Így a fejfájás mellett megjelenhet öntudati zavar, aluszékonyság, rendetlen érverés, vagy akár elégtelen légzés is.

Érrendszeri betegségekhez kapcsolódó fejfájás

A vérnyomás, az erek minőségi állapota, a szívverés sűrűsége mind-mind befolyással vannak a fejfájásra. Ha az erek meszesek, elzáródást, rögösödést okozhatnak az agyban, mely attól függően vált ki panaszokat, hogy melyik területet érinti az erek állapotának hatása. Ez a gyenge fejfájástól egészen az agyvérzésig terjedhet.

A nyak ereinek elzáródása vagy meszesedése például arcra sugárzó vörösödést és akut fájdalmat okozhat. De a vérellátással kapcsolatos zavarok nem minden esetben okoznak fájdalmat, előfordulhat az is, hogy éveken keresztül teljesen tünetmentesek.

Az agyállomány vérellátásának zavarai a legtöbb esetben tartósan magas vérnyomás hatására alakulnak ki. Az egészséges vérnyomás-mérték az alábbiak szerint alakul:

  • 10-30 év között: 120/80 Hgmm
  • 30-40 év között: 125/85 Hgmm
  • 40-60 év között: 135/90 Hgmm
  • 60 év felett: 145/90 Hgmm

Ha a fenti számok feletti értéket mutat a vérnyomásod, akkor bizony magas vérnyomásban szenvedsz. A kórképre azért lenne fontos figyelni, mert sajnos nem csak fejfájással vagy arcpirosodással járhat, hanem ennél sokkal súlyosabb következményei is lehetnek. Ha valakinek magas a vérnyomása, akkor szíve folyamatosan túlteljesít. Az erős és túl gyakori vérpumpálás hatására hosszútávon megvastagodik a szívfal, mely akadályozza a szív munkáját. Így, ha a probléma kezeletlen marad, akkor szívelégtelenség léphet fel. A magas vérnyomás legáltalánosabb következménye az érelmeszesedés, mely hosszútávon agyvérzést vagy szívrohamot is okozhat.

Egyéb okok

  • Különböző, nagy mennyiségben mérgező hatású anyagok – mint például a szén-monoxid, a szén-dioxid vagy akár a háztartási tisztítószerek – tartós vagy közvetlen belélegzése.
  • Egyes gyógyszerek mellékhatása, vagy akár bizonyos gyógyszerek bizonyos élelmiszerekkel egyszerre történő fogyasztása.
  • Szemészeti, fülészeti gondok.
  • Szorongás, félelem, depresszió, fáradtság, kimerültség.
Ezt is szeretjük