3 súlyos betegség, amit a fejfájás jelez

Te is csak legyintesz, ha fáj a fejed? Nem a legszerencsésebb hozzáállás, ugyanis előfordulhat, hogy komoly baj áll a háttérben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A civilizált világ egyik mindennapi velejárója a stressz miatt kialakuló fejfájás. A legtöbben csak bekapnak pár pirulát, és nem is foglalkoznak többet a fájdalommal. Pedig érdemes felkutatnod a kínzó tünet okát, mert a fejfájás mögött meghúzódhatnak olyan komoly problémák is, mint az agyhártyagyulladás vagy az agytumor.

Bakteriális agyhártyagyulladás

A heves fejfájás agyhártyagyulladás tünete is lehet. Ha ez a betegség áll a fájdalom mögött, a tünet gyakran néhány óra vagy pár nap alatt alakul ki. A fejfájás mellett azonban más jelei is lehetnek a betegségnek, melyekkel nem árt tisztában lenned.

További tünetek

 • Láz.

 • Tarkómerevség.
 • Fényérzékenység.
 • Ízületi- vagy izomfájdalmak.

A bakteriális agyhártyagyulladás-fertőzések 80%-áért három kórokozó felelős. Ezek egészséges emberekben is fellelhetőek a hátsó garat és az orrüreg hátsó falán, illetve a felső légutakban. Az agyhártyagyulladás leggyakoribb típusa - melyet a Neisseria meningitidis okoz - bármilyen életkorú embernél előfordulhat. A betegség másik két fajtája pedig csak bizonyos korosztályokat érint. A második típus - melynek hátterében a Haemophilus influenzae B áll - jellemzően az öt éven aluli gyerekeket fertőzi meg, míg a betegség harmadik fajtája - aminek kialakulásáért a Streptococcus pneumoniae felelős - többnyire a nagyon fiatal és nagyon idős embereket támadja meg.

Az agyhártyagyulladás kórokozója emberről emberre terjed, például tüsszentés, köhögés vagy csókolózás útján. A betegség lappangási ideje kettő-tíz nap, mivel azonban ma már létezik védőoltás ellene, viszonylag ritkábban fordul elő.
A betegség megállapítása vérvétellel, valamint a gerincvelői folyadék vizsgálatával történik. A pontos diagnózis birtokában az orvos nagy dózisú antibiotikumot alkalmaz - ez lehet a penicillin és a cefalosporin valamelyik változata -, de a gyógyszert minden esetben a szóban forgó baktérium típusának és az érintett személy életkorának függvényében választják meg. A gyulladás csökkentésére szteroidokat, valamint szükség esetén intravénás folyadékot is adnak a betegnek.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Halántéki verőérgyulladás

Ennél a súlyos betegségnél a fejfájás néhány hét alatt fejlődik ki, és olykor csak a koponya egyik oldalán érezhető, míg máskor az egész fejben. A halántéki verőérgyulladás nők esetében kétszer olyan gyakori, mint férfiaknál.

További jelek

 • Izomfájdalom.
 • Ízületi fájdalom.
 • Állkapocsfájdalom rágás közben.

A diagnózist az orvos vérvizsgálat alapján állítja fel, de sok esetben szükség van egy, a fejbőr valamely artériájából vett szövetminta vizsgálatára is. A betegség sürgős kezelést igényel, a verőerek falának gyulladásos elváltozása ugyanis akár vakságot is okozhat, ha átterjed a szem ereire. A probléma kezelése kortizonszármazékokkal, illetve a gyulladt agyi verőér sebészeti kimetszésével történhet.

Agydaganat

Az agytumor egyik vezető tünete a fejfájás. A koponyán belüli rendellenes szövetnövekedés ugyanis gyakran akadályozza az agy normális működését, és nyomja a környező szöveteket. A fejfájáson kívül azonban idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

További jelek

 • Szédülés.
 • Hányinger.
 • Kóros aluszékonyság.
 • Mozgáskoordinációs problémák.

Az agydaganattal járó tünetek jellege attól függ, hogy a tumor az agy mely területén helyezkedik el. Ha például a látóközponthoz közel, akkor jelenléte a vizuális észlelésben okoz problémát, ha azonban a mozgásközpontnál alakul ki, jelenléte koordinációs nehézségeket okoz. A fejfájás azonban - a betegség vezető tünete - minden esetben kialakul az agydaganatnál.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Általában lassan, heteken vagy hónapokon át erősödik, míg végül egyre elviselhetetlenebbé válik. Amennyiben diagnosztizálják a betegséget, mindenképpen szükség van műtéti eljárásra, hiszen a daganat akkor is problémát okoz, ha jóindulatú. A sebészeti beavatkozás mellett pedig általában kemoterápiát vagy sugárkezelést alkalmaznak.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük