Fejbőrviszketés: ezek a betegségek állhatnak a háttérben

Az irritáció hátterében mindig meghúzódik valamilyen kisebb vagy nagyobb probléma.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kínzó fejbőrviszketésről talán neked a korpa ugrik be először. A hámló kellemetlenségen kívül azonban más is okozhatja az irritációt. Ismerd fel időben az allergiát vagy élősködőt is!

Hajfesték-allergia

A hajfesték használata sajnos nem csupán a hajadnak árthat, de akár a fejbőrödön is jelentkezhetnek kellemetlen tünetek. Mivel ezek a szerek nem kevés kémiai anyagot tartalmaznak, gyakori az általuk kiváltott allergiás reakció: legtöbbször a parafenilén-diamin - PPD - nevű vegyület okozza a problémát.

Ez a kémiai anyag a sötét, illetve fekete színű festékekben található. A hajfesték-allergia leggyakoribb tünete a csalánkiütés, a viszketés, melyek jellemzően a fejbőrön, nyakon, fülön, homlokon jelentkeznek.

Mit tehetsz?

Hajfestés előtt mindig végezz bőrtesztet, mondjuk a csuklódon - különösen, ha korábban nem használt festékkel dolgozol. Amennyiben pedig a termék hatására bőrelváltozást, viszketést tapasztalsz, válassz másik festéket.

Fejtetű

Bár felnőttkorban már lényegesen ritkábban fordul elő a fejtetű, ha sokat vagy gyerekek között, nem zárható ki ez a lehetőség sem. A fejtetű jelenlétére - a viszketésen túl - az apró fehér peték hívhatják fel a figyelmet.

Maguk a tetvek kerülik a fényt, és nem ugrálnak, csak másznak a fejbőrön, ezért nem nagyon láthatod őket, petéik viszont odaragadnak a hajszálak tövéhez. Ezekből az úgynevezett serkékből kelnek ki a körülbelül egy hét alatt az állatok. Az apró - 2,5-4,5 mm nagyságú - élősködők a fejbőrön keresztül vért szívnak, és bár betegséget nem terjesztenek, a viszkető csípések elvakarása következtében a seb felülfertőződhet.

Kezelés

A fejtetvek irtásának legjobb módszere a speciális hajszesz használata. Ezt felírhatja orvos, de lehet kapni vény nélküli termékeket is a gyógyszertárban. Gondosan itasd át vele a hajas fejbőrt, valamint a hajat, majd dörzsöld be alaposan a fejbőrbe. Várj 10-15 percig, míg a hajszesz megszárad. Az elhalt sertéket sűrű fogú - ecetes vízbe mártott - fésűvel távolítsd el. Általában egy hetet vesz igénybe a kezelés.

Korpás viszketés

Természetesen leggyakrabban korpa okozza a viszketést. A túl gyorsan hámló fejbőr mögött állhat gombás vagy bakteriális fertőzés, de lehet egyszerű genetikai hajlam is. Utóbbival sajnos nehezen lehet megbirkózni - szakember segítsége szükséges hozzá -, az előbbin azonban segíthet a samponváltás is.

Így szabadulj meg tőle!

Amennyiben régóta jelent problémát számodra a korpa, mindenképpen érdemes hajgyógyászt felkeresned. Ha azonban csak néhány hete küzdesz vele, válts speciális samponra. A korpaellenes termékek közül válaszd azokat, melyek kén-, cink- vagy szeléntartalmúak. A hajmosáskor pedig ügyelj arra, hogy a sampon ne közvetlenül kerüljön a fejbőrre. Előbb habosítsd fel a tenyeredben, csak ezután vidd fel. A hajmosás után legalább kétszer öblítsd le a hajad, törekedj arra, hogy ne maradjon samponmaradék a fejbőrön.

Ezt is szeretjük