Öreggé és beteggé teszik az ereidet: 4 dolog, amit muszáj komolyan venni
Valószínűleg te is okozol károkat az érrendszeredben, még ha nem is szándékosan. Erre figyelj oda!

vérnyomás (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy felnőtt érhálózatának hossza a hajszálerekkel együtt elérheti a százezer kilométert, ami az Egyenlítő két és félszerese. Vigyázni kell rá, és rendszeresen felül kell vizsgáltatni ezt az érzékeny rendszert. 

Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az idősödés hat a szív- és érrendszerre is, és az ember fogékonyabbá válik az olyan megbetegedésekre, mint a magas vérnyomás és az érszűkület.

A szívbetegség a leggyakoribb halálok

Az életkor növekedésével is együtt jár az erek merevebbé és vastagabbá válása, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktora.  Ennek oka az, hogy az öregedés létrehoz bizonyos környezeti változásokat az erekben, amelyek hatására az erek keményedni kezdenek, és kialakul a magas vérnyomás. Ugyanakkor zsíros plakkok rakódhatnak le az erek belső falán. Így jön létre az érszűkület, amely felgyorsítja az erek öregedését, ami pedig tovább keményíti az ereket, és további lerakódásokat eredményez.  

Az erek jólléte az endotheliumtól függ

Az endothelium, vagyis az erek belsejét borító egyrétegű laphám sejtjei vezető szerepet töltenek be. Szinte minden éren belüli aktivitást kontrollálnak, azonban az öregedéssel ők maguk is vesztenek a hatékonyságukból. Azok, akik fiatalosan, egészségesen igyekeznek megőrizni az endotheliumot, jelentősen csökkenthetik a magas vérnyomás és az érszűkület, emellett a szívinfarktus és a stroke esélyét. 

Olyan anyagok is lehetnek az élelmiszerekben és a vízben, amelyek csökkentik az immunrendszer védekezőképességét. Nézd meg galériánkat!

A mozgásszegény életmód is öregíti az ereket

A fizikai inaktivitás rosszul hat az erekre. Többek közt növelheti a vérnyomást, a testzsírszázalékot, a koleszterinszintet, csökkentheti az izomtömeget, és rugalmatlanabbá teheti az ereket. A mozgásszegény életmódot folytatóknál az idősödés még erősebben igénybe veszi a szív- és érrendszert, tehát indokolt a rendszeres kivizsgálás.

A dohányzás roncsolja az ereket

A cigarettafüst számos toxikus összetevőt tartalmaz, így például szén-monoxidot, amely rombolja az endothelium sejtjeit. Ezen kívül növeli a vérnyomást és a pulzust, valamint szűkíti az ereket, amelyek így kevesebb oxigént lesznek képesek a szívbe juttatni. Ráadásul a dohányzás hatására a vérlemezkék tapadósabbá válnak, ezáltal pedig hajlamosabbak lesznek a plakk képzésére.  

A túlsúly és cukorbetegség is károsítja az ereket

A jelentős túlsúly önmagában növeli a vérnyomást, és nagy valószínűséggel a trigliceridszintet is. Ugyanakkor csökkenti a HDL koleszterin szintjét és előrevetíti az inzulinrezisztenciát, illetve a cukorbetegséget. A cukorbetegség már nem hétköznapi ok, de a 2. típusú diabétesznél korábban és agresszívabban jelentkezhet az érszűkület. A rendszeres kardiológiai szűrés azért fontos, mert a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke a diabétesszel összefüggő leggyakoribb halálokok.  

A stressz rossz hatással van az érrendszerre

A feldolgozatlan stressz során termelődő adrenalin és noradrenalin az idősebb embereknél gyorsabb vérnyomás emelkedést okoz. Ráadásul nekik tovább is marad magasan a vérnyomásuk az erek rugalmatlansága miatt. A magas vérnyomás pedig feltétlenül kezelendő a későbbi, súlyos következmények kivédése miatt. 

Ezt is szeretjük