A mellrák előjelei
Vizsgáld meg magad!
A mellráktól sok nő retteg. Pedig rendszeres önellenőrzéssel és egy kis odafigyeléssel elkerülhető e szörnyű betegség. Ebben segítünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévedések sorozata

Érdekes, hogy az elmúlt két-három évben, mióta nem egy hírességről kiderült, hogy fiatalon lett mellrákja, az emberek egyre jobban félnek attól, hogy valójában a fiatalabbakat jobban veszélyezteti ez a betegség.

Egy brit kutatás szerint a nők mintegy 80 százaléka meg van győződve arról, hogy ötven éves kor előtt sokkal nagyobb a veszély, mint hetven év felett.

Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Harminc és negyven éves kor alatt egy a kétszázhoz az esélye annak, hogy megbetegszel, negyven illetve ötven felett ez már csak egy az ötvenhez. Míg a hetven feletti nők közül minden tizenegyedik megbetegszik. Magyarországon évente 3800-4000 új beteget diagnosztizálnak.

A fiatal sztárok mellrákja körüli nagy hírverés ugyan a félreértések melegágya, azonban a köztudatban tartja a betegség lehetőségét, ezáltal is több nőt ösztönözve a vizsgálatok rendszeres látogatására.

Mitől alakul ki a mellrák?

A mellráknak egyelőre nem ismert az oka. Az orvostudomány ott tart, hogy különböző rendszeres felmérésekkel próbálja meg kiszűrni, hogy milyen összefüggés van az életkor, az életvitel, a gyerekszülés és a családi halmozódás között. Például azok a nők, akik harmincadik életévük után szülnek, nagyobb eséllyel számíthatnak az emlőrák kialakulására. Családi halmozódás szintén megfigyelhető: maga a betegség nem, de a hajlam örökölhető.

A mellrák jelei

  • Nagyobbodás az egyik emlőben. Figyelni kell azonban a menstruációkor tapasztalható nyirokmirigy-duzzanatra, nehogy összekeverd őket.
  • Bármilyen változás a mellbimbókon.
  • Szokatlan kidudorodások illetve bemélyedések a melleken, a bimbókon.
  • Az emlőkben futó vénák állapota: beesettek vagy éppen ellenkezőleg, kidudorodnak.

Hogyan vizsgálhatod meg te magad a melleidet?

Lógasd le lazán a karodat, és figyeld az emlő formájának változásait a tükörben (nagyság, bimbók helyzete).

Emeld karjaid a fejed fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordulsz. Kövesd az emlők tükörképét különböző szögekből.

Nézz le emlőidre, enyhén préseld össze a bimbókat, hogy megnézd, nincs-e véres vagy egyéb szokatlan váladékozás.

Feküdj le, helyezkedj el kényelmesen, fejed alá tegyél egy párnát. Mindkét emlődet külön-külön vizsgáld meg. Azon az oldalon, amelyet éppen vizsgálsz, tegyél egy összehajtogatott törölközőt a lapockád alá. Ezáltal az emlő szövetét könnyebb vizsgálni. A jobb mellhez a bal kezet, a bal mellhez a jobb kezet használd! Azt a kezed, amelyiket éppen nem használod, tedd a fejed alá.

Az ujjaidat zárd össze, és az ujjak alsó lapját használd, ne az ujjbegyeket. A vizsgálódást a kulcscsonttól kezdd, és haladj lefelé.

Ujjaidat körkörösen mozgatva egy spirál mentén haladj. Gyengén, de határozottan tapints ki bármilyen csomót vagy tömörületet. Először jó nagy körben vizsgáld meg az emlőt. Ha visszaértél a kiindulópontra, akkor kezdd egy kicsit beljebb, és ismételd meg mindezt addig, amíg el nem éred a mellbimbót. Vigyázz, hogy ne hagyj ki egyetlen területet sem.

Végül vizsgáld meg a hónaljakat! Még mindig az összezárt ujjak alsó lapos felületét használd, és az emlők vizsgálatához hasonlóan körkörös mozdulatokat végezz, hogy az esetleges csomókat ki tudd tapintani. A hónalj mélyedésénél kezdd, és haladj lefele az emlő irányába.

A vizsgálat összeállításához a Magyar Rákellenes Liga honlapja szolgált segítségül.

Ezt is szeretjük