Ettől az őstől származol, ha ilyen a szemed színe - 10 meglepő tény a látószervünkről

A szem egy hihetetlenül érdekes szerv, amit rengeteg rejtély övez.

Meglepő tények a látásról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szem a test második legösszetettebb szerve, annál már csak az agy összetétele bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki.  

Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogsz döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtál róla.

Meglepő tények a látásról

Az emberi szem egy rendkívül összetett szerv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a világot olyan módon tapasztaljuk meg, ahogyan más érzékszerveinkkel nem. Annak ellenére, hogy ébrenléti időnk nagy részében a szemünket használjuk, számos szórakoztató és érdekes dolog van, ami nem tudatosult bennünk annak működésével kapcsolatban. Jöjjön hát a sok-sok érdekesség közül néhány, amelyet dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa gyűjtött össze. 

GettyImages-137451109
Fotó: gaiamoments / Getty Images Hungary

1. Naponta 20 000-30 000 alkalommal pislogunk

A "szempillantás alatt" kifejezés abból ered, hogy a szemhéjemelő izom a leggyorsabb a testben. Percenként átlagosan 17-szer pislogunk. Ez óránkénti 1020, napi 24 480, míg évi 8 935 200 pislogást jelent. Az átlagos hosszúságú pislogás mindössze 1/10 másodpercig tart, ez naponta körülbelül 1,5 órát tesz ki. Minden egyes pislogás a könny optimális összetételéhez elengedhetetlen anyagokat (zsír, víz, fehérje, enzimek) juttat és oszlat szét a szemfelszínen. A környezeti hatásokkal szemben a szem fizikai védelméhez is nélkülözhetetlen a pislogás.

2. A kék szemű emberek közös ősökkel rendelkeznek

A kék szeműség egy olyan mutáció eredménye, amelynek következtében az íriszből hiányzik a melanin, ami barnává teszi a szemet. A kutatók úgy vélik, hogy ez a mutáció először egy 6000-10 000 évvel ezelőtt Európában élt embernél jelent meg, ami azt jelenti, hogy a ma élő összes kék szemű embernek ő lehet a közös őse. A kék szeműek a világ népességének 8-10 százalékát teszik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

3. Az emberi szem 1 millió különböző színt képes érzékelni

A tudósok becslése szerint az átlagember legalább egymillió színt lát, köszönhetően a szemben lévő fényérzékeny sejteknek (csapok), melyből az emberi szemben 6-7 millió van. A csapok jeleket küldenek az agynak, amelyek lehetővé teszik számunkra a különböző árnyalatok érzékelését. Ha ez lenyűgözően hangzik, gondoljunk csak arra, hogy a tetrachromia nevű ritka betegségben szenvedő emberek egy extra típusú fényérzékeny sejttel rendelkeznek, ennek következtében akár 100 millió színt is képesek látni!

4. Minden ember színvakon születik

Születéskor a csecsemők kizárólag feketét, fehéret és a szürke néhány árnyalatát látják. Azonban a látás fejlődése a születés utáni hónapokban gyorsan zajlik. A vörös, narancssárga, sárga és zöld színek már egy hét után láthatóvá válnak számukra, a többi színt azonban csak jóval később kezdik érzékelni. 

GettyImages-125145601
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

5. Nem minden könnycsepp egyforma

Valójában három könnyváltozat létezik: az alapkönny, a reflexkönny és az érzelmi könny. Az alapkönny a szem hidratálásáért felelős, míg a reflexkönny a szembe kerülő idegentestekre (por, homok stb.) vagy irritáló anyagokra, például hagymavágásra reagál. Az érzelmi könny abban különbözik, hogy segít a szervezetnek a stresszel kapcsolatos vegyi anyagok, például a mangán és a prolaktin kiürítésében. Az érzelmi könnynek magasabb a fehérjetartalma is, mint az alap- vagy reflexkönnynek.

6.  A szem kocsonyás anyaggal van kitöltve

Az emberi szem 80%-át az üvegtestnek nevezett szilárd, kocsonyaszerű folyadék alkotja, amely létfontosságú a szem egészségéhez és működéséhez. Ez az átlátszó, színtelen anyag tölti ki a szemlencse és a retina közötti teret. Az üvegtest 99%-a víz, a többi kollagén, fehérjék, sók és cukrok keveréke. A szem kitöltésével az üvegtest nélkülözhetetlen a szem alakjának megőrzéséhez és a törékeny retina helyben tartásához.

7.  A szemünk is leéghet a napon

A bőr leégése ma már jól ismert, de tudtad, hogy a szemed is leéghet? Az állapotot fotokeratitisznek nevezik, és fájdalmat, homályos látást, könnyezést, duzzanatot és fényérzékenységet okozhat. A fotokeratitisz tulajdonképpen az erős UV által okozott szaruhártya-gyulladás. Ahogyan a bőr esetében is, amikor láthatóvá válnak a leégés jelei, akkor már nincs mit tenni a folyamat visszafordítására. Minél hamarabb árnyékba kell húzódni és hűsíteni a szemet.

GettyImages-1285568818
Fotó: Grace Cary / Getty Images Hungary

A napkárosodást követően akár 24-48 óra is eltelhet, mire a kellemetlen tünetek enyhülnek. Ezért is fontos, hogy ne csak a divat, hanem a napkárosodás kivédése miatt is viseljünk UV400 védelemmel ellátott napszemüveget, amikor a napon tartózkodunk. Különösen vízparton és havas tájon nő meg a szem leégésének veszélye a víz és a hó tükröző hatása miatt.

8.  A vörös szemek a fényképeken a szem vérereinek köszönhetőek

Gondolkodtál már azon, hogy miért tűnik néha vörösnek a szem a fotókon? A vörösszem-hatás akkor jelentkezik, amikor a fényképezőgép vakujának vagy más erős fényforrásnak a fénye visszatükröződik a szemben. A visszavert fény megvilágítja a szem hátsó részén lévő érhártya ereket, és ez eredményezi a fényképeken látható vörös színt.

9. Szemünk színe olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk

A világon senki másnak nincs olyan szemszíne, mint neked. Még akkor sem, ha történetesen van egy ikertestvéred. Szemünk színe a szivárványhártyánkból, más néven az íriszből, a szem pupilláját körülvevő szövetből származik. A DNS ugyan meghatározza az írisz színét és szerkezetét, de az íriszt alkotó és az azt teljesen egyedivé tevő véletlenszerű gödrök, barázdák, örvények és hasadások a magzati fejlődés során keletkeznek. Az ujjlenyomatokhoz hasonlóan ezek a pigmentációs minták is összetettek és egyediek.

GettyImages-899312474
Fotó: Nastasic / Getty Images Hungary

10.  A szürke hályog kialakulása elkerülhetetlen

A szemnek ez a fajta megbetegedése szinte mindannyiunk számára elkerülhetetlen. A világon szürkehályog-műtétből végeznek a legtöbbet, évente több mint 18 milliót. Magyarországon ez a szám évi 90-95 ezer. A fejletlen országokban a szürke hályog a 65 évesnél idősebb embereknél a vakság egyik vezető oka. 80 felett pedig a világ népességének több mint 67%-át érinti. Tehát ha eléggé szerencsések vagyunk, és megadatik a hosszú élet, nagy eséllyel megtapasztaljuk a szemlencse elhomályosodásából adódó kellemetlenségeket. Szerencsére a korszerű technikának köszönhetően ma már szürkehályog-műtéttel a látás teljesen helyreállítható.

És jöjjön még néhány lenyűgöző adat, röviden:

  • Az emberi szem több mint 2 millió működő részből áll.
  • A szemgolyó súlya körülbelül 28 gramm, ami körülbelül 3 evőkanál cukornak felel meg. Ahhoz képest, hogy a szem ilyen kicsi és könnyű, egy személy által összes, valaha gyűjtött információ mintegy 85%-át veszi és dolgozza fel.
  • Képernyőn 25%-kal lassabban olvasunk, mint papíron.
  • Lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni.
  • A szemfelszín a kisebb sérülések után nagyon gyorsan képes regenerálódni. Megfelelő ápolás mellett körülbelül 48 óra alatt gyógyul meg a szaruhártya a horzsolásából vagy karcolásából adódó sérülésekből.

Ha így vizsgálják meg a szemed, akkor baj lehet - Ezek a legnagyobb tévhitek a szemvizsgálattal kapcsolatban

A látótérvizsgálat egy komplex, többfordulós történet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük