Az elhízás 4 rejtett, alig ismert oka

Nem a te hibád!

Az elhízás kialakulása számos rejtett okra visszavezethető. A következő négyre talán te sem gondoltál.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy az elhízás és az ahhoz kapcsolódó ételfüggőség a 21. század népbetegsége lett, nemcsak a gyorsételek elterjedésének és az egészségtelen életmódnak köszönhető. A háttérben összetettebb és kevésbé ismert okok is meghúzódnak, melyek közül, ha szeretnéd megoldani súlyproblémáidat, a legjellemzőbbeket érdemes mielőbb megismerned.

A 20 leghatékonyabb zsírégető tea

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hipoglikémia

Egy, az ételfüggőséggel kapcsolatos elmélet szerint a hipoglikémia okozza a cukor és az édes ételek iránti sóvárgást, mely könnyen okozhat elhízást.

A hipoglikémia egy olyan kóros állapot, melyben a cukoranyagcsere zavara miatt a test sejtjei folyamatos energiahiányban szenvednek, ugyanis a vércukorszint jóval alacsonyabb a normálisnál. Hátterében többek között az is állhat, ha valaki túl sok finomított szénhidrátot fogyaszt, ezáltal a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulin kibocsátására készteti hasnyálmirigyét. Ilyen megterhelés mellett az utóbbi szerv működésében zavar keletkezhet.

Bizonyos ételek - például a finomított szénhidrátok - gyorsabban emészthetők, így belőlük hirtelen és nagy mennyiségben szívódnak fel cukrok a véráramba, ami túlzott inzulintermelésre készteti a szervezetet. Ezáltal azonban a vércukorszint hirtelen leesik, a sok inzulin ugyanis túlságosan is hatékonyan vonja ki a cukrot a vérből.

Ez az állapot pedig ismét fokozott szénhidrátéhséget indukál. Ezt az elméletet, vagyis, hogy az elhízásért a hipoglikémia is felelőssé tehető, tetemes mennyiségű orvosi bizonyíték támasztja alá. Ha úgy érzed, téged is érint a probléma, mielőbb keresd fel orvosodat.

Diszfunkcionális társadalom

A szociálpszichológia és táplálkozástan területén is születtek eredmények, melyek azt bizonyították, hogy az ételfüggőség - mint bármilyen más függőség, például a pénz, az alkohol, a drogok vagy épp a szex hajszolása - hátterében is a társadalom rossz működése, diszfunkcionalitása áll.

Eszerint ez a fajta függőség egyfajta hangulatmódosító eljárás, mely azon szükségleteidet elégíti ki, melyekről kultúránk társadalmi, gazdasági és szellemi intézményei nem gondoskodnak megfelelően.

Az utóbbiak közé tartozik például a valahová tartozás érzése, az intimitás keresése, valamint az értelem, a célok, a szórakozás, a kreatív játék, az önelfogadás, nem utolsósorban pedig az állandóság szükséglete. Az evési mintákat vizsgálva ez az állítás nagyon is helytállónak tűnik, hisz a túlzásba vitt étkezések és a nassolások egyik legjellemzőbb oka a magány, a depresszió, az önjutalmazás és az unalom.

Mindezt csak tetőzi a többi függőség, többek között a pénz, a munka és a hatalom hajszolása, melyek révén sokan feledkeznek meg az emberi élet más területeiről. Számukra így nem marad más, mint az, hogy olyan könnyen kivitelezhető, túl sok időbe és energiába sem kerülő pótlékokkal helyettesítsék szükségleteiket, mint az evés.

Ha úgy érzed, mindez rád is igaz, elsőként életvezetési szokásaidon kell változtatnod, illetve átértékelned, mi számodra a legfontosabb. Ha mindez egyedül nem megy, érdemes szakértőhöz fordulnod.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A fogyókúrák ördögi köre

Meglehet, hogy évekkel ezelőtt csupán néhány kilótól akartál megszabadulni egy szigorú, koplalással járó, ám gyors eredményt ígérő diéta segítségével, majd a jojóhatás kellemetlen tüneteit tapasztalva újabb és újabb fogyókúrákba hajszoltad magad, hogy végül te is az elhízás áldozatainak táborát gyarapítsd.

Egy rossz fogyókúra, illetve a helytelen módszerek sora könnyen vezethet hasonló állapot kialakulásához. Kutatások során bizonyították, hogy a folyamatos, megvonáson alapuló diétázás igen szoros kapcsolatot mutat az ételfüggőség kialakulásával. Több orvosi kísérlet is kimutatta, hogy a fogyókúrázás hatására a szervezet jobban kívánja az édes ízt, a nélkülözés és a sóvárgás ördögi körét indítva be ezáltal. Ha mindezt szeretnéd elkerülni, a legfontosabb, hogy olyan diétát válassz, mely a mennyiség helyett a minőségre helyezi a hangsúlyt, a gyors eredmény helyett pedig az élethosszig követhető, változatos, kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítását tűzi ki célul.

Örökletes hajlam

Egy tudományos bizonyítékokkal alátámasztott nézet szerint az elhízás, az ételekhez való negatív kimenetelű viszonyulás és az ételfüggőség kialakulása - bár komplex, fiziológiai és pszichológiai természetű probléma - valamiféle veleszületett hajlamra vezethető vissza. Ezen elmélet szerint ez a hajlam ugyanúgy öröklődik, mint például a cukorbetegség vagy egyes szívbetegségek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy családtagjaidat kell felelőssé tenned problémádért - hozzád hasonlóan ők is csak hordozzák mindezt, az pedig, hogy a hajlamból valódi probléma alakul-e ki, csak az adott személyen múlik. Bár a kockázat minderre valamivel valóban nagyobb. Ha azonban a felmenők esetében is valódi problémáról van szó, az általuk közvetített minták csak súlyosabbá teszik a helyzetet. Képes lehetsz azonban mindebből kilépni, csupán elhatározás szükséges hozzá, valamint az egészséges szokások kialakítása, egy tevékeny, építő és pozitív életforma alapjainak lerakása. Ha bizonytalan vagy mindezzel kapcsolatban, szintén érdemes szakemberhez fordulnod.

Cikkünk Debbie Danowski és Pedro Lazaro Miért nem tudom abbahagyni az evést? című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

no vizzel
  • fogyasztó praktikák
  • fogyókúrás tippek

Minden idők 6 leghatékonyabb zsírégető praktikája

csira no
  • gyógynövény
  • zsírégető táplálék

A jövő zsírégető csodaszere

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük