Az elhízott emberek könnyebben lesznek rákosok: ír tudósok szerint ez az oka
Az elhízás a kutatás szerint jóval több, mint esztétikai kérdés.

no-elhizas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízást sokáig csak a keringési rendszert érintő betegségekkel hozták összefüggésbe, ám napjainkra már tudjuk, hogy a rákkal is erős korrelációt mutat.

Ír tudósok felfedezése magyarázatot adhat arra, miért lesznek nagyobb valószínűséggel rákosok az elhízott emberek.

Így okoz rákot az elhízás

A londoni Trinity College kutatócsoportja feltárta, hogy a zsír által elzáródnak, és megszűnnek működni azok a sejttípusok, melyeket a szervezet felhasznál a rákos sejtek megsemmisítésére.

Az elhízás a rákbetegségek kialakulásának egyik legfőbb, de megelőzhető oka a dohányzás után. Nagy-Britanniában például húsz daganatos megbetegedés közül egyet, évente mintegy 22 800 esetet a túlsúly okoz a brit Cancer Research adatai szerint.

A Nature Immunology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Trinity tudósai bemutatták, hogyan zárja el a zsír a daganat ellen fellépő sejteket. Kutatásuktól azt remélik, hogy olyan gyógymódokat találnak, melyek képesek helyreállítani ezeknek a természetes gyilkos sejteknek a harcképességét - olvasható a BBC News honlapján.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Segíthet egy olyan vegyület, mely képes blokkolni a természetes gyilkos sejtek zsírfelvételét. Kipróbáltuk laboratóriumban, és azt találtuk, hogy lehetővé tette ezen sejtek számára, hogy ismét öljenek. Viszont kétségtelen, hogy sokkal jobb mód lenne a testsúly csökkentése, azaz a fogyás, mivel az mindenképpen jóval egészségesebb mód mindenki számára - tette hozzá Lydia Lynch professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A mellrák jelei

A mellrák tüneteinek kapcsán mindenki az emlőben kitapintható csomóra gondol, pedig más jelek is utalhatnak a rettegett betegségre.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük