Jobban árt a májnak, mint az alkohol, és a magyarok 60%-át érinti - Mennyi elhízás veszélyes?

Egyik következménye a halálos májzsugor.

maj anatomia
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Első ízben sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést. Vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggő májbetegség idő előtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél.

A kutatási eredményeket az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Procedeeings of the National Academy of Sciences - PNAS - online kiadása ismertette.

Hány éves a májad?

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézménye - UCLA - és a Drezdai Egyetem kutatói egy új biológiai markert - mutatót -, az úgynevezett epigenetikus órát alkalmazták. Ezzel megállapítható a szövetek biológiai kora, amely nem mindig esik egybe a naptári korral.

Az epigenetika az örökítő anyag működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja, olyanokét, amelyek ugyan nem befolyásolják a DNS-nukleotidok sorrendjét, viszont hatással vannak a génkifejeződésre.

Az epigenetikai mechanizmusok sorába tartozik a DNS-metiláció, ugyanis a DNS-molekula bizonyos pontjaihoz kapcsolódó metilcsoportok megléte vagy hiánya egyebek között befolyásolhatja a génkifejeződést. Így a metilcsoportok elhelyezkedése alapvető információt szolgáltat arról, hogy mely gének vannak aktiválva vagy kikapcsolva, más a metilációs mintázata az egészséges sejteknek, és más alakzatot öltenek a metilcsoportok különböző környezeti tényezők vagy az öregedés hatására.

Túlsúlyos, elhízott emberek száma Magyarországon

Legutóbb 2009-ben mérték fel a magyarok táplálkozási és tápláltsági állapotát. Ekkor az országos vizsgálat azt mutatta, hogy hazánk kétharmada - valamivel több mint 60%-a - túlsúlyos vagy elhízott. Idén újra elvégzik ezt a vizsgálatot.

A túlsúly károsabb a májra, mint az alkohol?

Egy korábbi svéd kutatás tanúsága szerint a jelentős túlsúly jobban károsítja a májszöveteket, mint a mértékletes alkoholfogyasztás. Ennek oka, hogy a túlsúly gyakran jár együtt a triglicerid nevű vérzsír emelkedett szintjével, ami jelentősen fokozza a májcirrózis kialakulásának rizikóját. Amennyiben testtömegindexed régóta meghaladja a 25-öt, illetve a 30-at - ebben az esetben már nem túlsúlyról, hanem elhízásról beszélünk -, érdemes mielőbb megszabadulnod a plusz kilóktól, hogy ne kelljen aggódnod az egészségügyi következmények miatt.

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A túlsúly öregíti a májszövetet

A kutatócsoport 1200 emberi szövetminta biológiai korát vizsgálta. Míg a sovány egyéneknél minden szövet biológiai kora egybeesett a naptárival, az elhízottaknál már egészen más eredményeket kaptak. A túlsúlyos résztvevőknél sem volt ugyan eltérés a biológiai és a kronológiai kor között a zsírszövet, az izom vagy a vér alkotóelemeinek esetében. A májszövet viszont a naptárinál idősebbnek mutatkozott, és minél nagyobb volt a túlsúly, annál öregebbek voltak a sejtek. Ez megmagyarázhatja az olyan, életkorral összefüggő megbetegedés idő előtti kialakulását, mint a májrák.

- Ez az első tanulmány, amely a testsúlynak a szövetek biológiai korára gyakorolt hatását vizsgálta - hangsúlyozta Steve Horvath, a UCLA professzora, hozzátéve: a nyugati világban járványszerű elhízásról lehet beszélni, így a vizsgálatoknak a közegészségügy számára megszívlelendő tanulságai vannak.

A testsúlycsökkentő műtétek nem segítenek

A kutató ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a testsúlycsökkentő műtétek, legalábbis rövid távon, nem fordítják vissza a gyorsított ütemű szövetöregedést. A további terveket ismertetve Steve Horvath elmondta, hogy szeretnék pontosan feltérképezni az öregedés folyamatát meghatározó molekuláris mechanizmusokat, ez elősegítené a hatékonyabb megelőzés és terápia kidolgozását. Az alábbi videóból megtudhatod, érdemes-e próbálkoznod a gyomorgyűrűvel.

Ezt is szeretjük