Gyakori éjszakai vizelés inger: 2 magyarázat a kellemetlenségre
Alvási apnoé vagy szorongás is okozhatja a gyakran jelentkező éjszakai vizelési ingert.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha felfáztál, vagy a terhesség utolsó hónapjaiban jársz, nemcsak éjszaka, hanem nappal is sűrűbben látogatod a mosdót.

Ezeket a helyzeteket nem kell hosszasan magyarázni, de mi lehet az oka annak, ha elsősorban éjszaka tapasztalod a sűrűbb vizelési ingert?

Alvási apnoé

Szakemberek szerint a gyakori éjszakai vizelési inger akár az alvási apnoéval is összefüggésbe hozható. A betegség jellegzetes tünete a horkolás, a nyugtalan alvás, valamint az ennek következtében jelentkező napközbeni fáradtság.

Az alvási apnoé kialakulásának hátterében állhat orrsövényferdülés, gégészeti probléma vagy renyhe garatizomzat is. A betegség lényege, hogy az éjszakai pihenés során gyakran - óránként akár öt-tíz alkalommal is - kimarad a lélegzetvétel pár másodpercre.

Mivel az agy ilyenkor érzékeli az oxigénhiányt, egy ébresztőreflex - melynek része lehet a vizelési inger - pár másodpercre felébreszt. Lehet, hogy a sorozatos ébredéseket nem veszed észre, csupán a másnapi fáradtságot tapasztalod.

Mit tehetsz ellene?

Sajnos az alvási apnoé hosszú távon komolyabb egészségügyi következményekkel is járhat. Fontos tehát, hogy orvosold a problémát, és bejelentkezz egy alvásdiagnosztikai vizsgálatra. Amennyiben megállapítják a betegséget, sor kerülhet orrsövényműtétre, illetve légzéskönnyítő orrspray használatára. Amennyiben dohányzol, javasolni fogják a légzőszervek nyálkahártyáját irritáló szokás abbahagyását, valamint, ha túlsúlyos vagy, meg kell szabadulnod a fölös kilóktól.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Szorongás a háttérben

Az önmagában előforduló generalizált szorongás legfőbb jellemzője, hogy legalább hat hónapon át fennáll, és az élet számos területén kialakuló aggodalom, ingerlékenység kíséri. Ez a feszült idegállapot az izmokra is hatással van, aminek következménye lehet a gyakoribb vizelési inger. A panaszt napközben talán észre sem veszed, ám ha az éjszakai nyugalmadat zavarja, bizonyára feltűnik.

Betegségek A-tól Z-ig

Kattints az alábbi dobozra, és tudj meg többet a különböző testi és lelki problémák tüneteiről és kezeléséről.

Mi a teendő?

Az enyhébb - nem túl régóta fennálló - szorongás legegyszerűbb orvoslási lehetősége a sport. Válassz valamilyen szimpatikus mozgásformát, amellyel oldhatod a testedben felgyülemlett izomfeszültséget. Kipróbálhatod a jógát is, ami nemcsak a testet mozgatja át, de az elmét is segít lecsillapítani.

Amennyiben komolyabb - nem hetek, hanem hónapok óta fennálló - szorongásról van szó, úgy előfordulhat, hogy szakember segítségére lesz szükséged. Kineziológus vagy pszichológus segíthet a lelki feszültségek oldásában, illetve megtaníthat olyan meditációs technikákra, melyekkel a későbbiekben magad is orvosolhatod a problémát.

Ezt is szeretjük