Égő érzés a nyelven és a szájpadláson: több tényező is okozhatja a tartós tünetet

Mikor érdemes orvoshoz fordulni vele?

cover-nyelv
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nemrég fogászati kezelésen jártál, és ilyen tüneteket tapasztaltál, elképzelhető, hogy allergiás vagy valamelyik felhasznált anyagra. Tartós tünetek lehetnek az implantátum, a fogtömés miatt, de átmeneti panaszokat okozhat az érzéstelenítő vagy fertőtlenítőszer is. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit lehet tenni ilyen esetben.

Az implantátumok, a tartós fogpótlások, koronák, hidak és a kivehető protézisek is gyakran okoznak allergiát, ezért annak, aki ilyen komoly beavatkozásra készül, érdemes ellenőriztetnie, hogy nem allergiás-e az implantátumra. Mivel ez egy költséges és hosszadalmas procedúra, még a beültetés előtt javasolt megbizonyosodni arról, hogy a fém nem fog allergiás tüneteket okozni. Ha az allergia csak később derül ki, akkor a kellemetlen panaszok megszüntetéséhez mindenképp el kell távolítani az implantátumot.

ajanlo-nyelv-ok

A fémallergia vizsgálata epicutan teszttel történik. Az allergént kamrás tapaszra viszik fel, majd ezt ráragasztják a beteg bőrére. Bizonyos időközönként - 24-48-96 óra és egy hét múlva - ellenőrzik, hogy a tapaszok alatt jelentkezett-e bármilyen allergiára utaló tünet, bőrpír, viszketés, kiütés. Amennyiben igen, akkor arra az adott fémre a beteg szenzitizált, azaz túlérzékenyített. Allergiát akkor lehet megállapítani, ha a betegnek vannak olyan tünetei, melyek a pozitív teszttel egybevágnak. Ilyen esetben a pótlást úgy kell megválasztani, hogy az adott fémet ne tartalmazza.

Egy fogtömés is kellemetlen tünetekkel járhat

Az implantátumok mellett sok egyéb, a fogászati kezelések során használt anyag is allergiás tünetet okozhat. Gyakran okoznak kellemetlen tüneteket például a fényre kötő tömőanyagok. A fogpótlások rögzítéséhez használt ragasztók, a kezelésekhez szükséges fertőtlenítőszerek, a lenyomatok készítéséhez használt alapanyagok, polírozó szerek, sőt, még a fogkrémek egyes összetevői is allergiás tüneteket okozhatnak.

A fogászati allergiák kivizsgálása a fémallergiával megegyező módon történik. Lehetőség van a kettőt egy időben is vizsgálni, ez esetben a teljes fém és fogászati epicutan teszt elvégzésére kerül sor.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Még a beavatkozások előtt is jelezheti a fémallergiát, ha a betegnek a fémektől - például bizsuktól, övcsattól, farmergombtól - bőrtünetei vannak. Gyakran a fogorvosok is kérik az allergiateszt elvégeztetését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben ez mégsem történik meg, allergiára utalhat az elhúzódó fogínygyulladás a tömés vagy a pótlás esetében, az ajakrepedezés, de az arcon megjelenő bőrkiütések is lehetnek fogászati allergia következményei. Gyanúra ad okot, ha a szájüregben égő érzést tapasztalsz, elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások vagy égő, csípő érzés jelentkezik. Ilyen esetben javasolt allergiavizsgálatot végeztetni, hiszen a tünetek csak akkor fognak megszűnni, ha a pótlás vagy fogtömés cseréje megtörténik.

Mivel allergia bármilyen életkorban jelentkezhet, és bárkinél idővel újabb allergiák is kialakulhatnak, fontos tudni, hogy, ha korábban nem tapasztalt, újfajta panasz jelentkezik, a következő fogászati beavatkozás előtt újabb teszt elvégzésére lehet szükség. A vizsgálat eredménye, az ennek alapján a fogorvos számára adott allergológus szakorvosi javaslat csak a vizsgálat elvégzése idején érvényes.

A fogak kihullásának egyik leggyakoribb oka

A fogínygyulladás, vagyis a gingvitis nagyon gyakori probléma, kezelésének hiánya pedig a fogínysorvadás és a fogvesztés egyik legjellemzőbb oka, csakúgy, mint a foknyaki szuvasodásé. Nézd meg a képeket, és meglátod, milyen tünetekre kell figyelni, és hova vezethet, ha valaki nem teszi.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük