Égő érzés a nyelven és a szájpadláson: több tényező is okozhatja a tartós tünetet
Mikor érdemes orvoshoz fordulni vele?

cover-nyelv
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nemrég fogászati kezelésen jártál, és ilyen tüneteket tapasztaltál, elképzelhető, hogy allergiás vagy valamelyik felhasznált anyagra. Tartós tünetek lehetnek az implantátum, a fogtömés miatt, de átmeneti panaszokat okozhat az érzéstelenítő vagy fertőtlenítőszer is. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit lehet tenni ilyen esetben.

Az implantátumok, a tartós fogpótlások, koronák, hidak és a kivehető protézisek is gyakran okoznak allergiát, ezért annak, aki ilyen komoly beavatkozásra készül, érdemes ellenőriztetnie, hogy nem allergiás-e az implantátumra. Mivel ez egy költséges és hosszadalmas procedúra, még a beültetés előtt javasolt megbizonyosodni arról, hogy a fém nem fog allergiás tüneteket okozni. Ha az allergia csak később derül ki, akkor a kellemetlen panaszok megszüntetéséhez mindenképp el kell távolítani az implantátumot.

ajanlo-nyelv-ok

A fémallergia vizsgálata epicutan teszttel történik. Az allergént kamrás tapaszra viszik fel, majd ezt ráragasztják a beteg bőrére. Bizonyos időközönként - 24-48-96 óra és egy hét múlva - ellenőrzik, hogy a tapaszok alatt jelentkezett-e bármilyen allergiára utaló tünet, bőrpír, viszketés, kiütés. Amennyiben igen, akkor arra az adott fémre a beteg szenzitizált, azaz túlérzékenyített. Allergiát akkor lehet megállapítani, ha a betegnek vannak olyan tünetei, melyek a pozitív teszttel egybevágnak. Ilyen esetben a pótlást úgy kell megválasztani, hogy az adott fémet ne tartalmazza.

Egy fogtömés is kellemetlen tünetekkel járhat

Az implantátumok mellett sok egyéb, a fogászati kezelések során használt anyag is allergiás tünetet okozhat. Gyakran okoznak kellemetlen tüneteket például a fényre kötő tömőanyagok. A fogpótlások rögzítéséhez használt ragasztók, a kezelésekhez szükséges fertőtlenítőszerek, a lenyomatok készítéséhez használt alapanyagok, polírozó szerek, sőt, még a fogkrémek egyes összetevői is allergiás tüneteket okozhatnak.

A fogászati allergiák kivizsgálása a fémallergiával megegyező módon történik. Lehetőség van a kettőt egy időben is vizsgálni, ez esetben a teljes fém és fogászati epicutan teszt elvégzésére kerül sor.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Még a beavatkozások előtt is jelezheti a fémallergiát, ha a betegnek a fémektől - például bizsuktól, övcsattól, farmergombtól - bőrtünetei vannak. Gyakran a fogorvosok is kérik az allergiateszt elvégeztetését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Amennyiben ez mégsem történik meg, allergiára utalhat az elhúzódó fogínygyulladás a tömés vagy a pótlás esetében, az ajakrepedezés, de az arcon megjelenő bőrkiütések is lehetnek fogászati allergia következményei. Gyanúra ad okot, ha a szájüregben égő érzést tapasztalsz, elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások vagy égő, csípő érzés jelentkezik. Ilyen esetben javasolt allergiavizsgálatot végeztetni, hiszen a tünetek csak akkor fognak megszűnni, ha a pótlás vagy fogtömés cseréje megtörténik.

Mivel allergia bármilyen életkorban jelentkezhet, és bárkinél idővel újabb allergiák is kialakulhatnak, fontos tudni, hogy, ha korábban nem tapasztalt, újfajta panasz jelentkezik, a következő fogászati beavatkozás előtt újabb teszt elvégzésére lehet szükség. A vizsgálat eredménye, az ennek alapján a fogorvos számára adott allergológus szakorvosi javaslat csak a vizsgálat elvégzése idején érvényes.

A fogak kihullásának egyik leggyakoribb oka

A fogínygyulladás, vagyis a gingvitis nagyon gyakori probléma, kezelésének hiánya pedig a fogínysorvadás és a fogvesztés egyik legjellemzőbb oka, csakúgy, mint a foknyaki szuvasodásé. Nézd meg a képeket, és meglátod, milyen tünetekre kell figyelni, és hova vezethet, ha valaki nem teszi.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük