Hetente kétszer kellene enned ebből az ételből
Csökkenti a súlyos betegség kockázatát
Rendszeres diófogyasztással megelőzheted a diabéteszt.
- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Hemzsegnek az online vásárlók, miközben konganak az ürességtől a butikok: a járványhelyzet átírta a vásárlási szokásokat »
- Elképesztően nőies és sokoldalú trend tér vissza: a kordbársony cuccok idén így ütősek »
- A legerősebb vízhajtó smoothie receptek: pár nap alatt segítenek megszüntetni a puffadást »
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- 16 éves lett Deustch Anita és Kinizsi Ottó nagyobbik lánya: Emma gyönyörű tini
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
Az elmúlt években egyre több diófogyasztással kapcsolatos pozitív egészségügyi hatást mutattak ki a kutatók.
A csontritkulás rizikójának csökkentése után nemrégiben arra is fény derült, hogy a dió segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, illetve már meglévő betegség esetén is ajánlott a fogyasztása.
Dióval a cukorbetegség ellen
A dió többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, aminek köszönhetően csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Rendszeres fogyasztása bizonyos fokú védelmet nyújt a keringési rendszert érintő betegségekkel, a rákkal és az ízületi gyulladásokkal szemben.
Egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint pedig a cukorbetegség kockázatát is jelentősen csökkentheti a dió. A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói közel 140 ezer, 35 és 77 év közötti ápolónő táplálkozási szokásait követték nyomon tíz éven át. A kutatás során figyelembe vették a vizsgálati alanyok testzsírszázalékát és testtömegét is.
24%-kal is csökkenhet a kockázat
Végül arra az eredményre jutottak, hogy már azoknak a nőknek is 4%-kal csökkent az esélyük a cukorbetegség kialakulására, akik csak havonta néhány alkalommal fogyasztottak diót. Azok esetében, akik hetente egyszer ettek diót, 13%-kal, akik pedig egy héten kétszer fogyasztották ezt a csonthéjast, 24%-kal csökkent a betegség kockázata.
Még mit tehetsz a cukorbetegség ellen?
A diabétesz kialakulásának egyik komoly rizikófaktora a túlsúly, különösen a hasi hízás. Ha tehát igyekszel egészséges keretek között tartani a súlyodat, csökkented a cukorbetegség kockázatát.
A rendszeres mozgással ugyancsak sokat tehetsz a diabétesz ellen. Már az is használ, ha minden napra beiktatsz egy félórás sétát, de még jobb, ha hetente három-négy alkalommal kardiózol - ez lehet futás, kerékpározás, aerobik vagy úszás.
Érdemes továbbá kerülnöd az magas glikémiás indexű táplálékok fogyasztását. Ezek az élelmiszerek ugyanis a szervezetbe jutva hirtelen emelik meg a vércukorszintedet, a bennük lévő szénhidrát gyorsan felszívódik, könnyebben eredményeznek hízást, inzulinproblémákat. Ilyen magas glikémiás indexű táplálék a tejcsokoládé, a magas cukortartalmú táplálékok, a fehér liszttel készült pékáruk. Ha szeretnél a témáról többet tudni, kattints korábbi cikkünkre!
OLVASD EL EZT IS!

- cukorbetegség
- pajzsmirigy
Száraz, kipirult, húzódó bőr: ez a 4 betegség állhat a tünet mögött

- tudomány
- élelmiszer
Évi 16 kilogrammot eszel az édesítőből

- hormon
- megelőzés